StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA PRIJETNJA

Hoće li novi val zaraze u Hrvatskoj krenuti s BiH skijališta? Za zimovanjem u susjedstvu vlada apsolutna pomama, no ova iskustva šalju alarmantno upozorenje

Piše PSD
29. prosinca 2021. - 19:25

Od početka pandemije skijališta su apostrofirana kao žarišta zaraze s kojih se virus širi po cijeloj Europi. Unatoč tome, i početkom ove godine se ponovno kockalo s koronom organiziranjem javnih i tajnih zabava. Tako je primjerice zapadni Tirol 2020. godine bio jedan od centara širenja zaraze što ih nije spriječilo da početkom ove godine ponovno organiziraju zabave u zimskim centrima, ali tajne, piše Slobodna Dalmacija.

Kada se po nizu objavljenih fotografija saznalo za navedena okupljanja te za prve slučajeve zaraze koji su se povezivali s posjetima skijalištima, skrivena masovna okupljanja su prozvana koronapartijima. U Austriju su u tom periodu dolazili gosti sa svih strana pa tako i iz Velike Britanije, Francuske i skandinavskih zemalja.

image
BiH skijašta
Sasa Burić/Cropix

Upravo stoga je Francuska provodila nasumične granične kontrole na granicama s nima te Španjolskom i Švicarskom kako bi spriječili ljude da se povratkom iz države u kojoj su otvorena skijališta zaraze COVID-19. Unatoč pojačanim mjerama opreza da skijaši na ulazu moraju pokazati COVID propusnicu, nositi masku i držati distancu pokazalo se da se zaraza ne može spriječiti.

Postavlja se pitanje prijeti li i Hrvatskoj povećan broj oboljelih po povratku sa skijališta u BiH na koje je krenula opća pomama. Pojačanom interesu doprinose i primamljive ponude pa se tako iz Olimpijskog centra Jahorina pozivaju svi ljubitelji zimskih radosti.

U ponudi imaju skijanje i krpljanje. Dnevne i noćne, organizirane i vođene ture preko Gole Jahorine ili Kalaidžinih stijena, u trajanju od 3 sata, po individualnoj cijeni. Nadalje, navodi se kako se organiziraju I individualne i ekskluzivne dnevne i noćne ture, čije se trajanje, ruta i cijena formiraju po dogovoru.

image
BiH skijašta
Sasa Burić/Cropix

Uz to daju i mogućnost iznajmljivanja skija i krplji za djecu i odrasle. Sve to uz prihvatljive cijene. Olimpijski centar Jahorina, južno od Sarajeva, raspolaže s 25 kilometara skijaških staza uz veliki broj hotela, apartmana, barova i klubova.

Drugo omiljeno odredište Hrvata je Kupres koji ima na raspolaganju 13 kilometara dugu stazu za skijanje i snowboarding. Postoji također veliki izbor hotela i drugih smještajnih mogućnosti te bogati noćni život.

Treća destinacija je Vlašić, planina koja se nalazi u samoj sredini Bosne i Hercegovine. Zbog odličnih smještajnih kapaciteta, mogućnosti skijanja, snowboardinga i drugih zimskih sportova, predstavlja najpopularniju destinaciju jer je poznat i po proizvodnji sira.

02. svibanj 2024 12:49