StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRiganje po svima

Građani Splita ovo nisu zaslužili! Nove odvratne scene u centru grada, gošće su još podivljale na zgroženu Splićanku

Piše Marko Bilić/sd
16. lipnja 2023. - 15:55

Nastavlja se splitsko (ne)Kulturno ljeto. I opet, po tko zna koji put, novi čin - rigoleta. Ovako na prvu, pomislit ćete da se predstava odigrala na Peristilu, kako smo i navikli da tamo bude. Ali nije. Splitski Geto rigoleto ima razne izvedbe, uvijek s drugim glumcima i na različitim lokacijama, piše Slobodna Dalmacija.

Evo, ova predstava od sinoć dogodila se Ispod ure, na Pjaci. U autohtonom prostoru na ulazu u Dioklecijanovu palaču, di‘š bolje. Neznana junakinja je gošća splitskog ljeta, nije naša domaća. A možda ona i nije glumica, možda je ovim činom samo izrazila svoj stav o nama domaćima. O Splitu, našoj tradiciji, kulturi, tamo nekoj palači, ljudima, običajima... Stav koji je upečatljiv. Nedvosmislen. Nepatvoren.

Sinoć, već oko deset uri, Ispod ure. I dok se ona jadna patila, povraćala, urlikala, na sveopće zgražanje onih par lokalnih domorodaca što ih se još može vidjeti u centru grada, a da nisu konobari, jedna naša, domaća, zvala je komunalne redare. Ali je brzo morala šmugnit jer, kaže Marija, "atmosfera je bila usijana".

image
Privatni album

Verbalno su je napale nove dvije junakinje ove predstave Geto rigoleto, isto strankinje. Kultura ne poznaje granica. Ove dvije Indijke nisu bile s ovom šta povraća, ne poznaju se. Tek usputne turistkinje. Koje su procijenile da treba stati u zaštitu sirote dok istovaruje sadržaj po tamo nekom kamenu neke palače... Da šta Mare ima slikavat siroticu, da šta ona ima od toga i da je to zabranjeno. "Unila mi se u facu i vrištala da čega se mi to užasavamo. Da je to sve normalno, da jedino ja nisan normalna šta san je slikala i zvala redare."

Mare je brisnila doma, klizav je to bio teren i nije vonjalo na dobro, cura se konačno do kraja istovarila, a one druge dvi su isto pobigle ća. Ostao je samo - trag u beskraju. Na kamenim pločama ispod Stare ure. Koja pokazuje da je vrime da se nešto konačno napravi.

Naravno, sve ovo raspametilo je Splićane i druge naše, na fejsu je palo more komentara na fotografije koje je objavila grupa Get Getanima. Uglavnom, da ih triba kaznit, sve im debelo naplatit, potirat ih, izgnat, da se ovako u svojim državama sigurno ne bi smili ponašat jer bi ih kaznama oderalo do gole kože... Neki su dozivali Putina da rokne i bude precizan, a Jure je pokuša stat na balun i poručija "njoki i tanka pašticada". Jure, gastroenterolog u pokušaju.

A tanke su očito i kazne. Stara ura poručuje #vrimeje. Ili nas već večeras, sutra... čeka novi čin rigoleta. Na nekom drugom mjestu, s novim izvođačima... Mediteran kakav nikad nije bija.

03. svibanj 2024 04:23