StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTEŠKA SUDBINA

Grad koji strepi od Rusa, sklonili su sve znamenitosti, samo čekaju dan kad će se Putinov bijes sručiti na njih. Ovo je mjesto koji prkosi ruskom caru

Piše dv
2. rujna 2022. - 15:42

Odesa danas slavi Dan grada. 1794. osnovala ju je ruska carica Katarina Velika, a njezin prvi gradonačelnik bio je francuski vojvoda de Richelieu. HTV-ova ekipa se nalazi u tom biseru Crnog mora, kako zovu taj oduvijek multikulturalni grad bogate povijesti. Nažalost, 228. rođendan Odesa slavi u ratnom okruženju, prenosi Slobodna Dalmacija.

image
/Shutterstock

- Da, nažalost, većina odeških znamenitosti i simbola je zaklonjena ili utvrđena, u strahu od ruskog napada. Nalazim se ispred jedne od najutvrđenijih zgrada u Odesi, znamenite zgrada opere i baleta, možda i najljepše u Europi. Projektirali su je isti arhitekti kao i kazališta u Zagrebu i Rijeci. To je inače prva zgrada opere izgrađena u Ukrajini, cijeli projekt njezine izgradnje stajao je tadašnjih milijun i pol zlatnih rubalja.

Sada i odeška opera i balet žive ratnu svakodnevicu. Istina, repertoar je smanjen, kao i duljina trajanja predstava, ali jedini su ansambl koji još uvijek igra u ratnoj Ukrajini. Pred smanjenim brojem gledatelja, uz mogućnost da uslijed predstave moraju u sklonište. U okruženju protuzračne obrane i antitenkovskih zapreka odmah tu iza ugla, kao i 1941., kada je zgradu uoči nacističkog napada štitila Crvena armija. Eto, vidite kako povijest piše čudne romane, javio je u emisiji Studio 4 novinar HTV-a Dragan Nikolić.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Odesa je iznimno geostrateški i ekonomski bitna za Ukrajinu, ali i za službenu Moskvu. Nakon Krima Odesa je druga najvažnija strateška točka za Rusiju na crnomorskoj obali. Zašto?

- Nakon gubitka mornaričke baze u Sevastopolju na anektiranom Krimu, ukrajinska mornarica preselila je svoju bazu upravo ovdje. Gotovo 70 posto ukrajinskog uvoza i izvoza odvija se morskim putem, a kroz Odesu prolazi najveći dio. Ovaj se grad nalazi svega 60-tak kilometara od odmetnutog moldavskog Pridnjestrovlja, gdje opstaje proruska paradržava. Odesa je možda i središnja točka Putinove ideje stvaranja Novorusije, koji podrazumijeva i kontrolu crnomorske obale sve do Rumunjske. Mnogi će reći da Vladimir Putin živi u iluziji da Odešani čekaju ruske vojnike kako bi ih oslobodili.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Ono što se dogodilo u Odesi 2014. igra pritom veliku ulogu u ruskom političkom narativu o nacističkoj Ukrajini. Nakon što su proruske skupine tada u ukrajinskim gradovima počele javno demonstrirati i zauzimati pojedine zgrade, Ukrajinci su oštro odgovorili na proruski marš u Odesi. Došlo je do sukoba uslijed kojih je izbio požar u ovdašnjoj zgradi sindikata. U konačnici je poginulo 48-ero ljudi, gotovo svi proruski nastrojeni. Kremlj je to nazvao unaprijed smišljenim masakrom ukrajinskih fašista, u svom tv-obraćanju Putin je obećao sigurnu osvetu i kažnjavanje krivaca, dodaje Nikolić.

Prije ovoga rata u Odesi je živjelo 62 posto etničkih Ukrajinaca i 29 posto etničkih Rusa. Grad je imao jako izražen proruski sentiment. Jesu li s ruskom invazijom na Ukrajinu u Odesi ipak nestale sve identitetske podjele te vrste?

image
/Shutterstock

- Događaj koji je kod mnogih Odešana promijenio stav o Rusiji bilo je raketiranje stambene zgrade u četvrti na periferiji grada, 23. travnja, kada je ubijeno osam ljudi, među njima i tromjesečna beba. Za one koji ne znaju, u godinama nakon Drugog svjetskog rata, Odesa je uz tadašnji Lenjingrad i Staljingrad, kao i Sevastopolj bila među prva četiri grada koji su dobili titulu grada heroja, zbog hrabrosti njezinih stanovnika u borbama s nacistima.

image
/Shutterstock

I onda doista ironično djeluje činjenica da 9. svibnja, na Dan pobjede, Putin polaže u Moskvi cvijeće na spomenik koji odaje počast sovjetskim gradovima herojima, a potom nekoliko sati kasnije projektilima ruska vojska napada Odesu. I onda ne trebaju čuditi inicijative na ovdašnjem Gradskom vijeću da se preimenuju ulice s ruskim nazivljem ili imenima osoba koji svjedoče o sovjetskom ili ruskom nasljeđu Odese, a da svoju ulicu dobiju Joe Biden i Boris Johnson, koji je inače već postao počasni građanin Odese, javio je Nikolić za HRT.

28. travanj 2024 10:11