StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROSLAVA DANA HRVATSKOG POMORSTVA U ZADRU

Gosparu Nevenu Jerkoviću uručeno priznanje za doprinos u promicanju pomorske kulture

Piše d.v.
10. prosinca 2018. - 11:42
U sklopu proslave Dana hrvatskog pomorstva u Zadru protekli vikend na svečanoj akademiji uručeno je priznanje istaknutom turističkom djelatniku Nevenu Jerkoviću za doprinos u promicanju pomorske kulture.

Kako je u obrazloženju nagrade navedeno knjige „Putnički krstaši u Dubrovniku I i II" autora Nevena Jerkovića plod su dugogodišnjeg istraživačkog rada, sakupljačke upornosti i osjećaja pozvanosti autora da od zaborava i nestanka sačuva dokumente i svjedočanstva o 173 godine dugoj povijesti putničkog brodarstva u Dubrovniku. Autor je od ranih 60-tih prošloga stoljeća počeo pasionirano sakupljati dokumente koji su tome svjedočili i fotografirati svaki od linera preuređenih u krstaše, ili pak brodova sagrađenih isključivo za luksuzna krstarenja, a koji su pristajali u
Dubrovniku.

Respektabilna kolekcija od oko 1000 fotografija koje je snimio, nažalost je izgorjela zajedno s njegovom obiteljskom kućom, odneprijateljskih granata u napadima na dubrovačko područje. Vrijedno je divljenja što je gospar Neven jednakim entuzijazmom kao što je potom obnavljao i vlastiti dom i život, obnavljao i nanovo stvarao fundus fotografija i dokumenata o brodovima, koji su kroz dugu povijest na svojim kružnim putovanjima Mediteranom i svijetom pristajali u Dubrovniku.

Gospar Neven Jerković, nesuđeni brodograditelj, i ovim svojimostvarenjem pokazuje da su brodovi njegova iskrena ljubav, opisuje ih u ovim knjigama na način pravoga znalca, do u detalje navodeći njihove karakteristike. Tako da će knjige "Putnički krstaši u Dubrovniku, brodovi istočne obale Jadrana, Grčke i Italije" biti i te kako zanimljivo štivo svim zaljubljenicima u brodove.

Gosparu Nevenu čestitimo i ujedno zahvaljujemo na dugogodišnjoj predanoj suradnji s našim tjednikom.
27. travanj 2024 13:44