StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPLAVA VRPCA VJESNIKA

Glavno priznanje pripalo Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije

Piše DV
5. prosinca 2018. - 14:02
Svečana dodjela Plave vrpce Vjesnika, jedinstvenog priznanja za spašavanje ljudi i imovine na moru, održana je u ponedjeljak, 3. prosinca u zadarskom Arsenalu.
Plavu vrpcu Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji dobio je ronilac Andi Marović iz Komiže, dok je u momčadskoj konkurenciji glavno priznanje pripalo Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića.
Za jedinstveno priznanje ove godine je bilo nominirano sedam poduhvata spašavanja, a najhrabrije među hrabrima odabrao je Odbor Plave vrpce Vjesnika.
Ronilac Andi Marović (30) iz Komiže priznanje je dobio jer je 17. i 18. lipnja ove godine u dva navrata pozivan da na otvorenom moru zaroni, pronađe i zatvori dvije rupe na oplati turskog teretnog broda Haksa (85 m) te tako spriječi njegovo potonuće, dok je Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića, priznanje zaslužila za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i stručnost pripadnika šest vatrogasnih postrojbi i društava s tog područja prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti „Kanga“, 7. rujna ove godine kod Pelješca.
Na svečanosti su posebno priznanje dobili legendarni direktor zadarske Tankerske plovidbe Stanko Banić, MB “Tijat“ - najstariji brod iz flote Jadrolinije te tajnik Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg, koji niz godina, a od 2012. u ime Sindikata pomoraca Hrvatske organizira svečanost dodjele.
Plaketu u spomen na nominaciju dobili su i svi nominirani.
Među brojnim uzvanicima na svečanosti dodjele bio je i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, novinar Hrvatskoga Radija i urednik Pomorske večeri Vladimir Šetka, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zadarski župan Božidar Longin, pomoćnik ministra Siniša Orlić, te zadarski gradonačelnik Branko Dukić.
27. travanj 2024 14:02