StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetćelavi ibis

Gipsy Neretljanke više nema: Maleno tijelo nađeno je kraj Opuzena, još se ne zna uzrok smrti

Piše Zrinka Korljan/Jutarnji list
7. ožujka 2023. - 10:16

Ljubitelje ptica ražalostila je vijest objavljena u ponedjeljak poslijepodne: pronađen je maleni leš Gipsy Neretljanke, piše Jutarnji list. Taj su joj nadimak dali članovi lokalnog ornitološkog društva Brkata sjenica, koje ju je pratilo za vrijeme njena gotovo mjesec dana dugog boravka u dolini Neretve. Skitala se Gipsy sjevernije i južnije, stekla je i prijatelje: ljude na čijem je balkonu spavala, kao i one koje bi došla pozdraviti. Bila je, sve u svemu, omiljena gošća i mnogi su se nadali kako bi mogla ostati u dolini Neretve još dugo vremena. Uz malo sreće, i do kraja života

Želje su im se ostvarile: Gipsy je ostala do kraja života, no on je bio okrutno kratak.

- Gipsy je smrtno stradala! Nakon dojave austrijskog Waldrappteam, naš tim je izašao na teren u delti Neretve gdje je pronašao mrtvu jedinku ćelavog ibisa. Obavijestili smo institucije i policija je izašla na mjesto događaja. Podaci s GPS-a upućuju na to da je smrt bila nagla.

Gipsy je u nedjelju ujutro, kao i inače, odletjela na hranjenje na livadu, a 15 minuta kasnije bila je mrtva. Očekujemo rezultate analize koja bi trebala pokazati uzrok smrti. Gipsy nam je doletjela iz Italije i u protekla tri mjeseca boravila u raznim dijelovima Hrvatske - objavili su iz udruge BIOM, koja je pomno pratila njeno kretanje od časa kad je doletjela u našu zemlju.

Neslužbeno doznajemo kako je nesretna životinja pronađena pokraj Opuzena. Na njenom tijelu nije bilo nikakvih tragova nasilne smrti, tako da se može isključiti mogućnost da ju je netko namjerno ozlijedio. No, analiza će utvrditi koji je uzrok smrti, premda se glasno nagađa kako bi uzrok mogla biti kakva ptičja bolest ili možda neki pesticid korišten u tom području.

Od nje su se s tugom oprostili mnogi: od fotografa koji su je snimali, članova ornitološkog društva koji su pomno pratili što radi, pa do onih koji su je redovito viđali. Pločanski fotograf Martin Burić snimio je Gipsy u Kominu, a prije nekoliko dana nam je opisao kako je izgledala njena interakcija s ljudima.

- Gipsy doleti pred sumrak na Borkin prozor, gdje provede uru čisteći se i družeći s Borkom, a zatim se premjesti na balkon Branimira i Maje Vlahović, gdje prespava do ujutro. Obavezno kucka kljunom po prozoru i ne boji se prisustva ljudi. Jutarnji ritual je čišćenje, skok na ogradu, još malo čišćenja, a onda odleti na hranjenje preko rijeke. Već duže vremena boravi u Kominu - pojasnio nam je.

03. svibanj 2024 16:20