StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU vihoru rata

Gdje su nestala ukrajinska djeca? Čovjek se smrzne pri pogledu na ovu stranicu, stručnjak tvrdi: Ne događa se slučajno

Piše diana barbarić/sd
16. veljače 2023. - 18:20

Ukrajinska vlada pokrenula je web portal - Children of War - za pronalazak svoje nestale djece. Čovjeku se smrzne srce već pri pogledu na samu naslovnicu s koje gledaju djeca nestala u vihoru sad već skoro jednogodišnjeg rata. Brojke su stravične: 461 dijete je poginulo, 923 je ranjenih, 344 se vode kao nestali, 9740 ih je u međuvremenu pronađeno, a čak 16.207 ih je deportirano. Doma ih se zasad vratilo 307, donosi Slobodna Dalmacija.

Sve ovo su, navodi se na stranici, službeni podaci ukrajinskog Državnog odvjetništva i Ureda za informiranje. Naravno, stanje je vjerojatno i gore jer je nemoguće utvrditi točan broj ozlijeđene djece zbog invazije i, Ukrajinci se nadaju, privremene okupacije dijela njihovog teritorija.

- Ovo je naš komunikacijski alat za pronalaženje djece, njihovo spašavanje i oslobađanje s mjesta prisilnog raseljavanja ili deportacije- tvrdi Darya Herasymchuk, savjetnica povjerenica predsjednika Ukrajine za prava djece i koordinatorica "Djece rata".

Ukrajinske vlasti pozivaju sve da ga koristite i možda na taj način spasite život kojem djetetu.

Stotine ukrajinske djece prebacuju se u Rusiju s okupiranih područja u istočnoj Ukrajini. Kremlj kaže da ih spašava, Kijev tvrdi da je riječ o genocidu, stoji u priopćenju European Broadcasting Union (RBU), koja okuplja javne medije, među njima i HRT.

EBU-ova Mreža istraživačkih novinara provjerila je desetke videozapisa iz službenih ruskih glasila i intervjuirala ukrajinske vlasti, obitelji i međunarodne nevladine organizacije. Rezultati su, tvrde, jezivi.

Od početka rata stotine djece iz okupiranih područja Ukrajine prisilno su odvedene u Rusiju gdje su smještene u nove obitelji ili državne ustanove. Mnogi od njih su dobili ruske putovnice. Neki su potpuno nestali.

‘Ovo je genocid‘

- Ovo nije ništa drugo nego genocid nad ukrajinskim narodom preko naše djece - kaže Darya Herasymchuk, te dodaje kako ih Rusi otimaju, mijenjaju im državljanstvo, daju ih na posvajanje pod skrbništvom, čine seksualno nasilje i druge zločine.

Ukrajinskim dužnosnici barataju podatkom od oko 14.000 ukrajinske djece prebačene u Rusiju, donosi EBU, no Rusi to nazivaju evakuacijom, govoreći da ih premještanje djece u razmjernu sigurnost Rusije "spašava od svakodnevnih opasnosti života u ratnoj zoni."

Da ruska vlada upravlja mrežom od najmanje 40 centara za skrbništvo u kojima su tisuće ukrajinske djece, govori i izvješće istraživača Sveučilišta Yale, provodeno u suradnji s američkim State Departmentom. Tvrde da se ti kampovi protežu od obale Crnog mora do Sibira.

image
Bulent Kilic/Afp

- To nije jedan kamp, to nije jedan gradonačelnik ili guverner. To je ogroman logistički pothvat koji se ne događa slučajno - izjavio je Nathaniel Raymond, izvršni direktor laboratorija za humanitarna istraživanja Yalea. 

Rusija je modificirala svoj pravni okvir kako bi mogla primiti djecu izbjeglice. U svibnju 2022. Putin je uspostavio pravni okvir za ubrzanje i pojednostavljenje postupka dodjele ruskog državljanstva i izdavanja putovnica ukrajinskoj djeci bez roditeljske skrbi – a taj novi pravni okvir njihovim preživjelim članovima obitelji znatno otežava vraćanje te djece. Već u srpnju prošle godine saznalo se kako se ruske putovnice dijele malim Ukrajincima.

Šef UNHCR-a Filippo Grandi već tada je javno optužio Rusiju za kršenje "temeljnih" načela zaštite djece davanjem ruskih putovnica djeci izbjeglicama, koji su tamo dospjeli bez pratnje obitelji. Uslijedilo je to nakon što se saznalo kako su male Ukrajince iz sirotišta u istočnom Donbasu prisilno deportirali u Rusiju. 

Vedri, nasmijani...

Na društvenim mrežama i na ruskoj državnoj TV prikazivana su videa ukrajinske djece kako stižu u ruske gradove. Maria Lvova-Belova, Putinova povjerenica za prava djece,  je prilikom dodjele novih crvenih ruskih putovnica na ceremoniji naturalizacije u srpnju izjavila sljedeće: “Morate vidjeti kako su se promijenili u samo nekoliko mjeseci, radosni, vedri, nasmijani… Sada kada su djeca postala državljani Rusije, privremeno skrbništvo može postati trajno.”

Rusija nije javno objavila popis evakuirane i zatočene ukrajinske djece. Također nije poznat broj djece koju su ruske obitelji usvojile od 24. veljače 2022. Međutim, ruski dužnosnici inzistiraju na tome da je posvajanje dopušteno samo za siročad, iako dokazi koje je prikupio tim s Yalea pokazuju drugačije. Govori se o raznim zločinima.

Neka od te djece su zahvaljujući posredovanju nevladinih udruga te mreži volontera i donatora, nakon dugog procesa i opasnog putovanja, vraćena svojim obiteljima. Mnoga, na žalost, nisu.

image
Yasuyoshi Chiba/Afp
07. svibanj 2024 22:58