StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZORAN MILANOVIĆ

Evo što hrvatski predsjednik misli o uzviku Slava Ukrajini: ‘Ako nisi shvatio, ne mogu te preodgajatI‘

Piše DV
31. svibnja 2023. - 14:30

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti dodjele javnih priznanja Grada Zagreba i pri tom među ostalim, komentirao uzvik Slava Ukrajini, donosi N1

"Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ZDS-a sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te preodgajati. No između Za dom spremni i Slava Ukrajini nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili tisuće Židova, Poljaka… To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje."

O korištenju ZDS-a u Hrvatskoj rekao je: "Svoju poantu sam rekao u više navrata. Ne mogu to raditi unedogled. To nam radi štetu. Komemoracija u Bleiburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao netko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku. Da se nije provociralo Austrijance, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe… Za par dana će biti godišnjica bitke na Sutjeski gdje je poginulo stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam - kazao je Milanović, piše N1.

28. travanj 2024 06:33