StoryEditorOCM

DVA NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ Diljem svijeta zaraženo je više od 83.000 ljudi, Južna Koreja je postala novo žarište

Piše DV
28. veljače 2020. - 09:11
Ministar Vili Beroš potvrdio još dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Jedan novooboljeli je kontakt prvog zaraženog iz Zagreba i hospitaliziran je u Klinici za zarazne bolesti Fran Mihaljević, a drugi je kontakt zaraženog iz Rijeke i nalazi se u bolnici u Rijeci.

Kako donosi jutarnji.hr, oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt. Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i trećezaraženog, pojasnila je doktorica Alemka Markotić i dodala: 'Mi smo, za razliku od Italije koja hospitalizira teško oboljele, krenuli opreznijim putem pa smo stavili pod nadzor sve kontakte zaraženih, što se pokazalo dobrim.'

Inače, koronavirusom se zarazilo još 327 osoba u kontinentalnoj Kini, što je najmanji broj u zadnjih više od mjesec dana, a još 44 osobe su umrle, priopćile su u petak kineske zdravstvene vlasti. Tako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini penje na 2.788, navodi Državno povjerenstvo za zdravlje.

Južna Koreja je upravo izvijestila o 256 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa se tako ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 2.022, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC). Među novozaraženima 182 su u gradu Daeguu, na jugoistoku zemlje, gdje je crkva iz koje se bolest počela širiti, navodi KCDC u priopćenju. Od koronavirusa u zemlji je umrlo 13 ljudi i taj se broj nije mijenjao od četvrtka. Koronavirus, koji se pojavio u Kini, brzo se proširio na više od 40 zemalja svijeta.

Koliko je stanovništvo na oprezu zbog koronavirusa najbolje govore redovi ispred trgovina koje prodaju zaštitne maske.
 
02. lipanj 2024 08:34