StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBitka za termine se nastavlja

Dugo čekate na UZV dojke? Ništa zato, sad će nova reforma i novi Pravilnik o zdravstvu...

Piše Lorita Vierda Foto: CROPIX
10. studenog 2023. - 21:04

Nema šanse da se ultrazvučni pregled dojke obavlja u Domovima zdravlja – ukratko je odgovor Dubrovačko-neretvanske županije. I to zato jer Dubrovnik ima bolnicu, to je specijalistički pregled, ne spada u primarnu zdravstvenu zaštitu, pa tome shodno, za te stvari imamo radiologiju i bolnicu. U kojoj se red za ultrazvuk dojke čeka i više od 365 dana. Žensko je zdravlje malo kome važno u državi, broj ginekologa u Dubrovniku je nevjerojatno malen, i svi su redom zatrpani pacijenticama. Briga za žensko reproduktivno zdravlje je na niskim granama, a tu spada i pregled grudi, bilo ma mamogramu, bilo ultrazvukom. Problem je osnovno zdravstveno osiguranje kojeg svi plaćamo, dopunsko zdravstveno osiguranje koje također svi plaćaju jer se bez toga ne može doslovce ništa, a neki su, misleći da će im i to pomoći, počeli plaćati i dodatno zdravstveno osiguranje kako bi, optimistični li su, mogli obaviti specijalističke preglede. Kad ono...

Kako smo u Dubrovačkom već pisali, novi sustav naručivanja odvija se preferabilno preko svog liječnika obiteljske medicine ili pak na centralnom naručivanju u bolnici, gdje vas opet, po novoj uputi Ministarstva, prebace na naručivanje preko svog obiteljskog liječnika. No zahtjeva za pregled je toliko da ni obiteljski liječnici ne mogu dobiti termine za svoje pacijentice, a bolnica je s nedovoljno kadra pa su liste čekanja sramotno duge, a usto su još i neki pacijenti neodgovorni, pa ne otkažu zakazani pregled i termin propada, kao i šansa neke žene koja je na pregled mogla doći ranije. U Domu zdravlja ultrazvuk postoji, no koriste ga ginekološke ordinacije. Za ultrazvuk dojke nema educiranih liječnika, pa se ta pretraga, za kojom su zahtjevi ogromni, nažalost može obaviti samo u Općoj bolnici Dubrovnik, a i ne spada u primarnu zdravstvenu zaštitu, kažu nam. Iz ženskog kuta, predlažem da promisle dvaput o ovom zadnjem dijelu rečenice.

-UZV pregled dojke je pretraga koja se obavlja u sklopu djelatnosti radiologije te kao takva nije obvezna djelatnost u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za koju je nadležan Dom zdravlja Dubrovnik, što se posebno odnosi na domove zdravlja u naseljima koje imaju bolnice. U DZ Dubrovnik se UZV koristi u ginekološkim ordinacijama i njime se služe ginekolozi u svojim svakodnevnim ginekološkim pregledima.” - odgovaraju iz Županije i dodaju ono što pro forma postoji – naručivanje na taj pregled u bolnici preko liječnika obiteljske medicine. Postupak i (ne)mogućnost relativno brzog dolaska na pregled već smo objasnili.

Jesu li mogli pritom, bez obzira što Dubrovnik ima bolnicu, urgirati prema Ministarstvu zdravstva i jesu li to učinili, kao i postoji li mogućnost dovođenja ili educiranja liječnika za UZV dojke u Domovima zdravlja, nisu odgovorili. Ista pitanja postavili smo i Ministarstvu zdravstva, evo odgovora.

-Središnji sustav naručivanja koji je dio e-Naručivanja radi uredno. Svaka zdravstvena ustanova uključena u spomenuti sustav ima obavezu pravovremenog otvaranja termina za svaki pojedini zdravstveni postupak. Za organizaciju rada i pružanje zdravstvenih usluga bolesnicima u svim zdravstvenim ustanovama odgovorni su ravnatelji odnosno Uprava zdravstvene ustanove. Tako i za spomenuti slučaj naručivanja, odnosno organizaciju rada u specijalističko konzilijarnoj zdravstvenoj skrbi, ravnatelji zdravstvenih ustanova su odgovorni za pravovremeno otvaranja dovoljne količine termina i njihovu vidljivost u središnjem dijelu sustava." - pišu iz Ministarstva.

image

.

/Shutterstock

Dodaju da su na razini Vlade i Ministarstva zdravstva pokrenuli sveobuhvatnu reformu zdravstvenog sustava koja uključuje i dodatnu regulaciju listi čekanja kroz izradu Pravilnika o prihvatljivom vremenu čekanja na zdravstvenu uslugu.

"Predloženo ima za cilj osigurati jasan okvir za smanjenje lista čekanja za pojedine medicinske usluge, optimizirati ih te bolje raspodijeliti raspoloživa sredstva za zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja kako bi se povećala i transparentnost dodjele termina. Da bismo to ostvarili, uključili smo načelo integracije u zakonske izmjene i dopune kako bismo osigurali preduvjete za sinergiju primarne i bolničke razine zdravstvenog sustava."

Divno zvuči, ali sve se svodi na reformu i Pravilnik, a to bi moglo značiti, valjda se opet ne varamo, da će sve samo ljepše pisati na papiru, jer papir trpi sve. A stvarnost se, iz objektivnih razloga-nedostatka liječnika, bojimo se, neće promijeniti.

Ministarstvo nadodaje i kako je planiranje organizacije zdravstvene zaštite, pa i kadrovsko planiranje, na leđima osnivača zdravstvenih ustanova, na njima je kako će privući kadar, a besplatno stanovanje i bolja plaća u Dubrovniku već odavno očito nisu dovoljni.

Može li se ovaj problem, a podsjećamo, nije jedini kad je riječ o pregledima koji spašavaju život, barem pokušati riješiti pomažući pacijenticama kroz Domove zdravlja? Ili je i ovdje onaj administrativni dio – imate bolnicu, što će vam liječnik na Domu zdravlja, a imate i privatnike- važniji od nečijeg života? 

Dubrovačka bolnica ima takav nedostatak kadra da je to stravično, preostali medicinski kadar je pretrpan, od čega pate i liječnici obiteljske medicine kojih je sve manje, a istovremeno, Ministarstvo zatvara oči pred općezdravstvenim problemima kojih je sve više. Broj oboljelih od raka dojke u našoj je županiji ravan hororu. Držimo fige da to nije isključivo zato jer se na prvi pregled (dok još mislite da ste zdrave) čeka i više od godine dana.

 

Porazne brojke

Da im treba više od dvije godine da bi dobavili podatke koliko je oboljelih, koliko umrlih i u kojoj dobi, i to je još jedan stravičan podatak sam po sebi.

Prema zadnjim dostupnim službenim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2020. godini u Hrvatskoj je dijagnosticirano 2869 novih slučajeva raka dojke kod žena što predstavlja prosječno osam dnevno (2999 u 2019.). U Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je 93 novootkrivena slučaja raka dojke odnosno svaki četvrti dan jedan rak dojke kod žena (90 u 2019.).

Rak dojke i dalje je vodeće sijelo raka kod žena s udjelom od 26% u RH i 32% u DNŽ u ukupnom broju od svih sijela raka kod žena. U razdoblju 2001. - 2020. godine najveći broj novih slučajeva raka dojke, tj. njih 48,0% otkriveno je kod žena u dobi 50-69 godina, kada i jest najveća pojavnost ovog raka, 29,6% otkriveno je u dobi od 70 godina i više, 16,9% u dobi 40-49 g. i 5,5% od 20 do 39 godina.

Prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini u DNŽ umrlo je 17 žena od raka dojke  Najveći udio umrlih je u dobi 70 godina i više (58,8%).

06. svibanj 2024 13:36