StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJUŽNOAFRIČKI SOJ|

DUBROVKINJA VANI RELJIĆ IZ PRETORIJE Bilo nam je zabranjeno prošetati psa i poći na plažu

Piše Gabrijela Bijelić
11. ožujka 2021. - 13:04

Prošlog vikenda u Hrvatskoj su potvrđena prva dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa kod putnika pristiglih iz Zanzibara. Iako se ne smatra opasnijom od 'originala', ova mutacija zabrinjava zbog bržeg širenja i imunološke varljivosti kojom smanjuje učinak cijepljenja. U postojbini južnoafričke varijante covida-19, Južnoafričkoj Republici, epidemiološki pokazatelji su u protekla tri tjedna ipak povoljniji, broj novozaraženih opao je za 30 posto. Od početka pandemije JAR bilježi 1,5 milijuna pozitivnih i gotovo 50 tisuća umrlih od koronavirusa.

- Stanje se posljednjih dana popravlja, predsjednik države Cyril Ramaphosa baš je u nedjelju najavio da se zemlja vraća na level 1. To je veliki napredak ako uzmemo u obzir totalni lockdown koji smo imali u prvom valu pandemije kad osim prehrambenih butiga i apoteka apsolutno ništa nije radilo. Bilo je zabranjeno točenje alkohola, prodaja cigareta, čak i šetnje sa psom i odlazak na plažu. Praktički smo bili zatvoreni u kući, a sad se opet otvara sve osim noćnih klubova i diskoteka. Do kraja veljače smo imali level 3 restrikcija, prvenstveno radi smanjenja pritiska na zdravstveni sustav. Od ožujka prošle godine do danas bez pogovora svuda nosimo maske, i na ulici i u zatvorenom, jedino ih skidamo u restoranima, gdje se stolovi razmiču na 3 metra udaljenosti – otkriva nam Vani Reljić set epidemioloških mjera koje vrijede u Južnoafričkoj Republici.

image
Zdravstveno osoblje prvo je primilo dozu Johnson & Johnson cjepiva
Phill Magakoe

Kriminal u porastu

Ta rođena Dubrovkinja već 24 godina živi u Pretoriji, prijestolnici JAR, te dijeli svakodnevicu oko 57 milijuna stanovnika zemlje na krajnjem jugu Crnog kontinenta koju je također načela globalna zdravstvena i ekonomska kriza:

- Bez posla je i prije pandemije bio veliki postotak ljudi, više od 30 posto a sad je stanje još drastičnije, broj provala u kuće i krađa na ulicama je u porastu. Većina nas je ugradila alarmne sustave, popularno je graditi tzv. security komplekse sa stanovima i kućama ograđenih zidovima i žicom, a postoje i zaštitari koji noću automobilom kruže po kvartovima. Kriminal je jedan od razloga zašto i nakon ublažavanja epidemioloških mjera kod nas ostaje na snazi policijski sat od ponoća do 4 ujutro – priča nam ova diplomirana pravnica koja je sa suprugom diplomatom 1997. iz Australije doselila na jug Afrike i ostala u Pretoriji gdje danas radi u privatnoj kompaniji kao managerica zadužena za financije. Suprug joj je u međuvremenu umro, a djeca, 33-godišnja Rebeka, s diplomom međunarodnih odnosa i prava radi za NGO u Tunisu, dok je sin Emir vlasnik tvrtke za softwerski consulting u JAR. Pretoria je, kaže, ugodno mjesto za život, makar daleko od predodžbe velegrada iz perspektive Europljana:

- Stvarno ekonomsko središte zemlje je Johannesburg, parlamentu je sjedište u Cape Townu a Pretoria je administrativno sjedište. Nema tu strogog centra, već prevladavaju suburbs, predgrađa gdje se živi i radi, a izlazi se uglavnom u shopping molove. Bijelo stanovništvo uglavnom stanuje u kućama s đardinima i bazenima, dok crno obitava u tzv. townshipovima, rubnim naseljima gdje ima dosta kućeraka od lima i stanova bez vode i struje. Iz tih se slumova, desetak do 15 kilometara udaljenih od gradova, prije ukidanja apartheida i rasne segregacije 1994. regrutirala radna snaga. Najveći township danas je Soweto koji s okolinom broji 4 milijuna stanovnika. Posljednjih godina upravo u townshipovima raste stopa nasilja nad ženama, ubojstava i silovanja, čak i djece, na što je kao na nacionalni problem nedavno upozorio i predsjednik – otkriva Vani pa se dotiče neizbježne teme cijepljenja koja ni u JAR ne prolazi bez kontroverzi:

Munje iz zemlje

Zbog smještaja Pretorije na južnoj hemisferi, proljeće tamo počinje 1. rujna. Najhladniji mjeseci su lipanj i srpanj kad temperature osciliraju od jutarnjih 4 ili 5 stupnjeva do 17 ili 18 Celzija danju.
Od kolovoza već zaredaju vrućine pa stanovnici iz kaputa doslovce preko noći uskoče u kupaće kostime. U listopadu, kad se cijela Pretoria presvuče u ljubičaste boje zbog cvatnje drva jakaranda, živa na termometru doseže 30 stupnjeva.
- Iako je grad smješten na visoravni, na oko 1600-1700 metara nadmorske visine, klima je blaga, što mi odgovara jer ne volim hladnoću. Vjetar rijetko puše, no zato su grmljavine zastrašujuće. Ima dosta horizontalnih munja, a neke sijevaju iz zemlje prema nebu – komentira vremenske prilike u JAR Vani koju su umorile dvotjedne kiše ove veljače, no uslijedilo je dulje sunčano razdoblje.

image
Vani Reljić već 24 godine živi u Južnoafričkoj Republici
Privatni Album

Prekoredni političari

- Čim je odobreno cjepivo AstraZenece, vlasti su ovdje nabavile milijun doza, no naknadno se ispostavilo da ono protiv južnoafričkog soja uopće ne djeluje. A onda se još pokazalo i da mu je rok trajanja od 8 do 12 tjedana, što znači da bi se pokvarilo prije nego svi dođu na red za drugu dozu. Uglavnom, izbio je priličan skandal pa su sad uvezli Johnson&Johnson za koji ne treba docjepljivanje. Dosad je cijepljeno tek oko 50 tisuća ljudi, najviše zdravstvenog osoblja, ali i par političara koji su stvarno mogli i bez toga! Jer u JAR ima dosta potrebitijih od njih, HIV pozitivnih, osoblja i oboljelih od tuberkuloze i dijabetesa koji su u velikom riziku ako se inficiraju– kaže naša sugovornica koja baš i nije ljubiteljica ideje o cijepljenju:

- Muči me što još ne znamo dovoljno o dugoročnim posljedicama cijepljenja na zdravlje, ali ako je to preduvjet da čovjek putuje, a ja obožavam putovanja, cijepila bih se već sutra – ističe Vani Reljić koja dobro poznaje još dvojicu sugrađana južnoafričkih Dubrovčana. Jedan je renomirani arhitekt Mišel Čižek a drugi Duško Tatomir, ugledni neurokirurg s privatnom praksom u Middelburgu. Prema Vaninoj procjeni, u Južnoafričkoj Republici danas živi oko 30 tisuća ljudi iz zemalja bivše regije, najviše u poslovnoj meki Johannesburgu. Ima i naseljenika koji su u JAR već generacijama, poput jedne hvarske obitelji po kojoj je cijeli jedan suburb sjeverno od Pretorije nazvan Sinoville, a ulice u njemu po dalmatinskim imenima Marica, Niko...

Vani Reljić djetinjstvo i prvu mladost provela je u kući u Ulici Damjana Jude pokraj akvarija, s prekrasnim pogledom na Porat. Sjeća se svakog detalja, boja i mirisa, iako ju je 1980-tih životni put odveo dalje od Grada:
- Pamtim sve te zvukove taksi boata, galebova, pjesmu i topot šlapa i nanula čeljadi koja se išla kupat' na Porporelu. Zadnji put sam bila u Dubrovniku u svibnju 2018. na vjenčanju naših engleskih prijatelja, djeca su mi tad prvi put vidjela mamin rodni grad. Na moj poziv okupilo se nas par prijatelja iz gimnazije, no nekako mi je sve izgledalo drugačije. Osjetila sam se kao strankinja, Grad se promijenio i fali naše čeljadi – konstatira Vani.

- Sad istražujem podrijetlo imena jedne tracking staze u priobalnom turističkom gradu Mossel Bay koja se zove Saint Blaise. Ne vjerujem da je to slučajnost. Dubrovčani su u prošlosti prelazili preko Rta dobre nade, svuda uz blagoslov svetog Vlaha, pa nekako mislim da ću prije ili kasnije naći kakvu poveznicu – zaključuje Dubrovkinja iz Južnoafričke Republike.

07. svibanj 2024 10:18