StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCARNIVAL BREEZE U LUCI

FOTO / VIDEO Dubrovkinja Tina jedva dočekala doći doma, najteže joj je padala neizvjesnost

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
26. svibnja 2020. - 12:10
'K'o da izbjeglice dočekujemo', komentirao je kolega kad se Carnival Breeze konačno uputio prema vezu. Ljudi su mahali s najgornje palube. Uplovljavanje jednog kruzera postala je vijest u Dubrovniku. Kako se sve promijeni preko noći! Ako nas tome nije naučila ova korona kriza, ne znam što će.

Mama, stižem na kupus

Kruzer Carnival Breeze pripada britansko-američkoj kompaniji Carnival Cruise Lines. Uplovio je u grušku luku kao odredišnu luku za postupak repatrijacije pomoraca u matične države. Među njima su i 93 hrvatska pomorca.

Dubrovkinja Tina Milošević provela je dva mjeseca na brodu na kojem radi kao koktel konobarica.

- Sve je bilo dobro, osim što nam nisu davali nikakve informacije, sve smo morali sami iskopati i pitati s drugih brodova. Bilo je jako teško biti u neizvjesnosti. Sve drugo je bilo u redu - istaknula je 39-godišnja Tina. - Morali smo se držati pravila izolacije, a nismo imali nikakve informacije što se događa oko nas, to nam je teško padalo - dodala je, u nadi da će opet ići na brod.
- Vjerojatno hoću, ali ne računam prije isteka šest mjeseca. Tako mislim, jer će prvo zvati one ljude koji su doma već mjesecima, a tek nas koji smo već bili na brodu. Ne vjerujem ni da će se otvoriti kruziranje kako je bilo prije. Imali su plan raditi s 8 brodova jer je booking vrlo visok, ali svejedno neće raditi punom operativnom snagom, tako da ne vjerujem da će me zvati prije studenog - rekla je Tina, koja na kompaniji Carnival radi pet godina.

Elvis iz Zadra proveo je na brodu preko mjesec dana. 

- Nismo očekivali da će ovako biti, posebno kad su otkazani letovi za avion. Firma nam je maksimalno izašla ususret, ali sve je bilo otežano. Nije bio najugodnije, ali doma smo, emocije su tu - rekao je prije odlaska u autobus. 
- S prvog broda smo se iskrcali još krajem ožujka, onda su nas prekrcali na drugi brod s busom preko pola Amerike - rekao je Sandro s Krka. - Jedva čekam doći doma. 

Korčulanin Marin rekao je mu je najteže bilo što su stalno na moru i nisu mogli izlaziti. 
- Brinuli su o nama, sve je bilo na razini - istaknuo je. 

- Mama, stižem na domaći kupus! - poručio je Kristo iz Rovinja, sretan što će za osam sati biti konačno doma.
Đemila iz Pule provela je dva mjeseca na brodu. 

- Ekipa je bila super, Carnival se odlično brinuo za nas. 

Sve je dogovoreno

Romano Perić, ITF koordinator, iznio nam je točne brojke nacionalnosti na brodu Carnival Breeze. 

- Hrvata je 93. Ostali su uglavnom iz okruženja - 48 je državljana Crne Gore, 215 državljana Srbije, oko 105 državljana iz BiH, a tu je veliki broj Albanaca. Za sve koji mogu doma cestovnim putem, omogućen im je transport - istaknuo je Perić. - Tu su i dva charter leta za Talijane, jedan je let za Bugarsku, te dva za Bjelorusiju. Ukupan je broj 1100 članova posade koji će biti repatrijalno iz Dubrovnika. Pretpostavljamo da bi brod Carnival Breeze u gruškoj luci trebao ostati dva dana, ali vidjeli ste s Carnival Magicom, isto je trebao ostati dva dana, ali još je tu. No, to nije nikakav problem, sve je to dogovoreno s kompanijom i s vlastima i sve teče po planu. 

Što se tiče protokola zbog epidemije korona virusa, Perić je rekao: 

- Ovdje je isključivo posada koja je prekrcana s drugih brodova pa su u statusu putnika. Oni su 40-50 dana na brodu, na brodu je i medicinski tim i svaki dan im je tri puta mjerena temperatura. Bilo tko, tko je imao poblem, imao je skrb na licu mjesta. Bila je to svojevrsna karantena na brodu. Naravno da po zadnjem protokolu im se mjeri temperatura i kad izađu s broda - zaključio je.

Partneri u dobru i zlu

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo dao je komentar na uplovljavanje već drugog kruzera iste kompanije u grušku luku: 

- Nakon prvog Carnival Magica, stigao je i Carnival Breeze. Magic je tu već šest dana u našoj luci, a Breeze će ostati sljedeća dva dana. Oba broda odlaze 28. svibnja. Pomorci koji idu direktno u svoje zemlje, to su zemlje koje graniče s Hrvatskom, oni će tijekom današnjeg dana stići svojim kućama. Ono što nam je posebno drago jest da će svojim kućama doći i 93 Hrvata. Nakon ovoga, imamo dosta upita i od drugih kompanija, ali zasad ne možemo ništa potvrditi - rekao je Blaž Pezo. - Iz dana u dan se mijenjaju uvjeti u određenim zemljama. Mi smo zadovoljni i bio nam je cilj da budemo na usluzi svim tim ljudima od kojih živimo i tim kompanijama s kojima smo partneri u boljim vremenima, da im možemo biti na usluzi i u ovakvom nekom vremenu, te omogućimo pomorcima, koji su mahom bili preko dva mjeseca na brodu, doticaj s kopnom. Ovo je bio jedini način da dođu do svojih kuća - istaknuo je ravnatelj dubrovačke Lučke uprave. 

26. travanj 2024 17:46