StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBLAŽENKA DIVJAK |

DRŽAVNA MATURA U razdoblju od 8. do 29. lipnja pisat će se obvezni ispiti – hrvatski i strani jezik te matematika, izborni na čekanju

Piše Marijana Cvrtila/SD
18. travnja 2020. - 18:25
Najizgledniji scenarij za ovogodišnju državnu maturu kaže da će se u razdoblju od 8. do 29. lipnja pisati obvezni ispiti – hrvatski i strani jezik te matematika, donosi Slobodna Dalmacija.

O potrebi pisanja izbornih predmeta ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak konzultirat će se s dekanima fakulteta i Rektorskim zborom. Rokovi pisanja ispita u lipnju najvjerojatnije neće biti identični onima u postojećem kalendaru državne mature, a konkretni datumi i novi termini ispita trebali bi biti poznati u prvoj polovici svibnja.

O ovim je novostima ministrica Divjak je u petak obavijestila maturante na svojoj Facebook stranici, dajući do znanja kako ipak konkretni planovi ovogodišnje državne mature ovise o razvoju epidemiološke situacije i odluka epidemiologa.

- U ovome trenutku razgovaramo s epidemiolozima kako bismo vidjeli koji su to uvjeti koje moramo zadovoljiti da se ovaj obvezni dio provede u lipnju. To je važno jer predstavlja završnost za gimnazijalce, odnosno, bez polaganja obveznih predmeta mature gimnazijalci ne mogu završiti srednju školu – naglašava Divjak.

Podsjetimo kako i postojeći kalendar državne mature predviđa polaganje ispita od 8. do 29. lipnja, a u tom terminu planiralo se polaganje svih obveznih i izbornih predmeta. Izuzetak je trebao biti jedino esej iz hrvatskog jezika, koji se trebao pisati 16. svibnja, međutim, kao što je poznato, on je već ranije odgođen. Novi datum eseja nije poznat. Tada će biti poznato i hoće li biti potrebe da se provedu ispiti iz baš svih izbornih predmeta, a to će se dogovarati s dekanima i rektorima upravo kako bi se vidjelo koji će fakulteti inzistirati na dodatnom bodovanju za upis pojedinih izbornih predmeta.

- Razgovarat ćemo kako bismo vidjeli što je od toga nužno, da nađemo neki balans kako bi se upisi proveli a da za maturante nema iznenađenja i da ih se previše ne optereti te, naravno, da se ne prekrše neki epidemiološki uvjeti i mjere – ističe Divjak, dodajući i kako je oko teme izbornih predmeta već neko duže vrijeme “na čekanju“ kod Rektorskog zbora pa je apelirala na njih da konzultacije na ovu temu obave na vrijeme.

Ministrica je još jednom ponovila kako se nalazimo u izvanrednoj situaciji u kojoj su, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, mogući i različiti scenariji. Upravo iz tog razloga, a kako bi se maturantima gimnazija osigurala završnost srednjoškolskog obrazovanja vjerojatno već idući tjedan na Vladi će se naći i izmjene Zakona o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju.

Moguće je da se ova epidemiološka situacija promijeni pa će izmjene zakona i nove odredbe na neki način predstavljati sigurnosnu mrežu kojom će se, s jedne strane, za gimnazijalce osigurati završnost srednje škole a onda posljedično i da imaju šanse kod upisa na visoka učilišta ali i na tržištu rada, barem oni koji to planiraju, bez obzira hoće li to biti u Hrvatskoj ili u širem kontekstu – poručila je ministrica Divjak, donosi Slobodna Dalmacija.

Dodajmo i kako se dosad, kada se govorilo o mogućim scenarijima za ovogodišnju državnu maturu u slučaju nepovoljnih epidemiološkim prilika i širenja epidemije koronavirusa, kao rezervna opcija spominjala odgoda polaganja mature na jesen dok je, prema preporukama Ministarstva obrazovanja, otkazivanje mature bila zadnja opcija.
27. travanj 2024 17:25