StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNASLJEDNICI IMUĆNE OBITELJI BANAC KOJA SE NA OLIMPIJADI 1936. ODBILA POKLONITI HITLERU

Država im vraća silne nekretnine na dubrovačkom području, pa i parcele na Medarevu, ali obitelj Ivanović prepustila je zemlju na kojoj je izgrađen bolnički heliodrom

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. siječnja 2022. - 20:29

Nekretnine obitelji Banac, nacionalizacijom oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, dugo su godina bile predmetom sudskog spora za povrat nasljednicima.

Postupci su trajali od 1997., a neke vrijedne nekretnine tek postupno su vraćene nasljednicima, dok druge još čekaju povrat, brodovlasničkoj obitelji Ivanović koja živi u Londonu, dok su za neke obeštećeni obveznicama RH i dionicama hrvatskih tvrtki.

Povijest obitelji Banac vrijedna je pisanja uzbudljivog romana; obilježili su ih, kao i mnoge druge bogataške familije, usponi i padovi, tragedije i uspjesi; drugovali su s raznim uglednicima, pa čak i kneževima, prinčevima i princezama. Tako saznajemo da su Ivan 'Vane' Stefan Ivanović, koji je preminuo 1999., i njegov sin Ivan Božidar dugo godina prijateljevali s knezom Rainierom III od Monaka i njegovom suprugom, hollywoodskom zvijezdom Grace Kelly. Povjerio nam je to naš izvor koji je želio ostati anoniman, a poznaje do u detalje povijest obitelji Banac i Ivanović.

image
Vila Banac u Cavtatu
Tonci Plazibat/Cropix

Vane Ivanović bio je posinak imućnog brodovlasnika Boža Banca, zastupnika i suvlasnika Atlantske plovidbe Ivo Račić, osnivača Jugoslavensko-amerikanske plovidbe, utemeljitelja Jugoslavenskog Lloyda i, kao jedinog stranca među njima, člana glavnog odbora Lloyd’s Register of Shipping.

Tridesetih godina prošlog stoljeća radio je u brodarskim tvrtkama svog očuha u Londonu, a svoje poslovno carstvo je šezdesetih prepustio sinu Ivanu Božidaru, rođenom 1940., koji je ovlaštenik naknade za imovinu oduzetu obitelji Banac/Ivanović. Vane je rođen 1913., oženio se s June Fisher i postao otac troje djece, Ivana Božidara, Andrije i Minje. Bio je dosta jugoslavenski orijentiran, svjedoče povijesni podaci, što je pomalo ironično, jer je komunistička Jugoslavija njegovu očuhu – pa posredno i njemu - oduzela imovinu milijunske vrijednosti. Godine 1967. knez Rainier III. imenovao ga je na dužnost počasnog konzula Monaka u Londonu, gdje je preminuo u travnju 1999. I njegov sin Ivan Božidar bio je imenovan na tu dužnost, i tek je on uspio povratiti imovinu oduzetu djedu Božu Bancu, i to dijelom samo u dionicama.

Vila od 4 milijuna eura

Povratom cavtatske Vile Banac, koja je 2013. pravomoćnom sudskom odlukom Upravnog suda u Splitu pripala Ivanu Božidaru Ivanoviću kao nasljedniku obitelji Boža Banca, završila je sudska trakavica koja je trajala još od 1997. godine. Procijenjena vrijednost vile bila je nešto veća od četiri milijuna eura ili oko 30 milijuna kuna.

BEZ VLASTITE DJECE

Božov otac bio je Božo (Natalino) Banac koji je 1913. izgradio zgradu kotara blizu Umjetničke galerije. Imao je sedam kćeri i dva sina, Boža i Karla, koji su bili među najbogatijim Dubrovčanima između dva svjetska rata. Nijedan od tih sinova nije imao djece, kazuje naš izvor.

Odbio pozdraviti Hitlera

Vane Ivanović bio je sjajan atletičar, kaže naš izvor. Kao prvak Jugoslavije nastupio je na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu, gdje je ušao u finale. Povijest je zabilježila da je jedini, uz Jesseja Owensa, odbio pozdraviti Hitlera.

Božo Banac dao je izgraditi tri velebna zdanja na dubrovačkom području koja i danas zadivljuju svojom arhitekturom. Izgradili su ih arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat, a riječ je o Vili Banac u Cavtatu, današnjoj Umjetničkoj galeriji na Pločama te vili u Lapadu koju je Božo Banac dao izgraditi za svoju sestru Adu udanu Pitarević, a koju je još za vrijeme gradnje otkupio njihov brat Karlo Banac. Ta je vila kasnije postala poznata kao Titova vila.

Karlova žena zvala se Magda, govori nam naš izvor, sjajno upućen u obiteljske prilike obitelji Banac.

– Kad je Karlo umro, ona je ostala udovica. Bio je jedan u svoje doba glasoviti plivač 'Juga', Marojica Miloslavić, koji je prvi plivao 100 metara kraul ispod minute. Oženio je Magdu, koja je bila 14 godina starija od njega. Kad je Magda umrla, on je postao ovlaštenik za povrat imovine Karla Banca. Marojica je vilu prodao Braslavu Turčiću. Umro je prije nekoliko godina – otkriva nam.

HRVATSKA VRATILA IMOVINU

Prva supruga Boža Banca bila je Marija Račić, a s uglednim bračnim parom dugo je godina prijateljevao kipar Ivan Meštrović, koji je izgradio dojmljivi Mauzolej za prerano preminulu Mariju i njezinu obitelj u Cavtatu. Božo Banac oženio se drugi put i nije imao svoje djece, već je Milica Ivanović, rođena Popović, u brak dovela svoje troje djece, među njima i Vanu Ivanovića, oca Ivana Božidara Ivanovića, današnjeg nasljednika obiteljskog bogatstva.

Početkom studenog 2019. Jutarnji list pisao je da je Republika Hrvatska Ivanu Božidaru Ivanoviću na ime imovine oduzete im u Jugoslaviji prenijela 44 milijuna kuna vrijednih dionica u dvadesetak hrvatskih tvrtki, među kojima i nešto onih u posrnulom 'Đuru Đakoviću'. Ivanović je godinu dana kasnije tih 8,7 posto dionica, čija se vrijednost ubrzo strmoglavila s 200 na 4 kune, prodao jednoj češkoj tvrtki.

image
Sa Glavice babin kuka pruža se pogled na petku na kojoj je zemlja obitelji Banac
Niksa Duper/Cropix

Vili Banac u Cavtatu sagrađena je 1928. godine. Božo Banac koristio ju je za obiteljske odmore, ali ju je ustupao i prijateljima. Zanimljivo je da su 1936. godine, na Bančev poziv, u vili Banac uživali vojvoda od Kenta (brat engleskog kralja Eduarda VIII.) sa suprugom Marinom, princezom od Grčke i Danske, piše Blog muzeja i galerija Konavala. U cavtatsku luku par je sletio hidroavionom, a dočekali su ih Božo Banac i njegova druga supruga Milica Popović. 

Cavtatska Vila Banac je za vrijeme komunističke Jugoslavije nacionalizirana i postala odmaralištem makedonske vlade, da bi od osnutka Općine Konavle postala njezino sjedište. Općinari su, nakon povrata zgrade vlasniku, iselili 2018. u svoju novu zgradu na početku cavtatske šetnice, a Ivanović ju je prodao Enveru Moraliću, koji se 2017. našao na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata i vlasnik je još nekoliko nekretnina na području općine Konavle.

- Moram reći da je gospar Ivanović bio jako korektan prema nama, pustio nas je da stojimo u Vili Banac dok se naša zgrada gradila i za tih godinu i pol-dvije nam nije naplatio nikakav najam - rekao je Božo Lasić, načelnik Općine Konavle. – Vilu je kupio gospar Moralić i, koliko znam, ona tako stoji, na njoj se ništa ne radi – dodao je.

Zemljište na Glavici Babina kuka

Obitelj Ivanović vlasnicima su i zemljišta na Glavici Babina kuka gdje je do 2020. bio divlji parking za niz taksi vozila i kamiona raznih tvrtki, koji bi na svakom drugom mjestu morali platiti parkiranje, a ovdje su to mogli besplatno. Tu se planirala izgradnja Turističko-ugostiteljske škole, projekt koji je, kako kaže naš izvor, 'bio prilično besmislen'.

U vili koju je na Pločama dao izgraditi Božo Banac – a riječ je o današnjoj Umjetničkoj galeriji – njezin vlasnik kratko je uživao. Došao je Drugi svjetski rat, tu su ostale njegove sestre i 1946. jednostavno je oduzeta, a u njoj su ostale Nora Banac s obitelji i njezina sestra Keti. Nora je bila udana za generala Ivkovića koji je bio solunski borac i jedno vrijeme je proveo u zarobljeništvu u Njemačkoj. Imali su sina i kćer, a sin im je bio glasoviti vaterpolist 'Juga' Vlado Ivković, podsjeća naš izvor.

Pravna osnova prema kojoj je vlasniku Božu Bancu oduzeta silna imovina bila je 'agrarna reforma', kao da su to bili poljoprivredni objekti i zemljišta, ali se u to vrijeme nije smjelo ništa komentirati, a kamoli požaliti na 'tretman'.

PARCELE NA MEDAREVU

Predmetom postupka za naknadu oduzete imovine bio je i niz parcela na Medarevu, pa i zemljište gdje je izgrađen heliodrom za potrebe bolnice, od koje obitelj Ivanović odustala zbog važnosti njegove uloge. Sklopljena je nagodba.

– Vlahušić je izgradio heliodrom na toj zemlji, premda je bila zabilježba da je postupak povrata u tijeku – kaže naš izvor.

image
Više parcela na Medarevu u vlasništvu je nasljednika obitelji Banac
Cropix

Ivanović je dopustio bolnici uknjižiti vlasništvo nad heliodromom i pristupnim cestama, a zauzvrat je Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno Opća bolnica Dubrovnik, odustala od žalbe u sporu oko povrata druge nacionalizirane imovine na tom području. Dugotrajni sporovi koji su se vodili oko brojnih parcela na Medarevu sve do Gorice svetog Vlaha okončani su i na njih će se upisati obitelj Ivanović. Dio su građevinske parcele, a dio zaštićeno zelenilo u sklopu Male i Velike Petke gdje nema mogućnosti gradnje. Spominjalo se da bi se na dijelu njihova građevinskog zemljišta mogli graditi stanovi za liječnike, ali s obzirom da je riječ o privatnom vlasništvu, a ne državnom kao na Pobrežju, tu bi zemlju trebalo otkupiti po tržišnim cijenama. O tome iz bolnice, točnije od ravnatelja dr. Bekića, nismo dobili komentar jer se nije javljao na mobitel.

Prepustili imovinu polubratu

Prvi suprug Milice Popović, od kojeg se razvela, zapravo se prezivao Kraus, bio je Židov i vlasnik tvornice aluminija u Šibeniku i drugih nekretnina u Hrvatskoj. Imali su troje djece. Kad je došlo do progona Židova, on i djeca prekrstili su se iz Kraus u Ivanović. Nakon Milice se ponovo oženio i imao jednog sina, koji je u prvim sazivima Hrvatskog sabora bio saborski zastupnik. Kad je došlo do pitanja povrata, 'prvi' Ivanovići imali su pravo na dio imovine svoga oca, ali nisu je tražili, nego je prepustili svome polubratu, kaže naš izvor.

26. travanj 2024 11:58