StoryEditorOCM

Dronovi kamikaze su izbušili Ukrajinu, savjetnik Zelenskog zavapio: ‘Ovaj sustav nam je trebao još jučer!‘ Evo o kakvom se oružju radi i tko bi ih mogao spasiti

Piše D.K./sd
17. listopada 2022. - 15:02

Ukrajinu su ruski dronovi kamikaze iranskog porijekla izbušili kao sir, oštetili infrastrukturu, posijali pomutnju u civilnom životu daleko od bojišta i nakon dugo vremena ponizili njihovu obranu zračnog prostora. Premda nije riječ o strateški relevantnom oružju, psihološki je iznimno efektno, a i provocira potrošnju vrijednih obrambenih resursa, piše Slobodna Dalmacija.

Što su dronovi kamikaze koji razaraju Kijev i odnose živote? Internet je prepun snimki jezivih Šehida, Putin ih šalje u rojevima, a uspješno zamjenjuju i skupe ruske avione

Da je tome tako svjedoči i jutrošnja objava savjetnika ukrajinskoga predsjednika Antona Geraščenka na Twitteru:

„Za zaštitu ukrajinskih ljudi i infrastrukture od iranskih dronova, trebamo sustav protuzračne obrane kao što je C-RAM. On neće dati šansu dronovima da ciljaju svoje mete. Ukrajina je trebala takav sustav protuzračne obrane još jučer!“ – znakovito je objavio Geraščenko.

image

Čelična kupola za Ukrajinu

Jose Lopes Amaral/Nurphoto Via Afp

C-RAM (ili Counter-RAM) skup je sustava koji se koriste za otkrivanje i presretanje raketa, topovskih zrna i minobacačkih projektila u zraku, prije nego što pogode svoje ciljeve na zemlji. Moderne države i vojske sve imaju manje-više svoje inačice ove kombinirane obrane i nadzora svojih važnih strateških točaka, a najboljim se i najdokazanijim u praksi danas smatra izraelska Čelična kupola (Iron Dome).

image

Joe Biden s Izraelcima u društvu segmenata Čelične kupole

Gil Cohen-magen/Afp

Ovaj proturaketni sustav s praćenjem više ciljeva i presretačima samonavođenih projektila je zbog efikasnih zaustavljanja tisuća raketa ispaljenih na Tel Aviv iz pojasa Gaze i stalnih poboljšanja performansi stari san Ukrajine, još od proljeća.

Kijev je u više navrata tražio od Izraela da im ga ustupi, no Izraelcima to očito ne pada na pamet, jer bi ustupanjem riskirali razotkriti njegove pomno čuvane tajne.

Izraelski proizvođač Rafael Advanced Defense Systems razvija i sustav Iron Beam (Čelična greda) koji je dizajniran za uništavanje raketa, topovskih granata i minobacača kratkog dometa, do 7 kilometara udaljenosti. Izraelci imaju čak pet međusobno integriranih sustava protuzračne obrane.

image

Izraelska Čelična kupola presreće projektile iz Gaze

Said Khatib/Afp

Američka vojska je za potrebe svojih kopnenih snaga razvila 20 mm sustav C-RAM, koji je sličan oružanom sustavu američke mornarice Phalanx. Radi se o radarski kontroliranom brzometnom oružju koja koriste infracrvenu (FLIR) kameru. Dok pomorski Phalanx sustavi ispaljuju volframove granate za probijanje oklopa, C-RAM koristi 20 mm streljivo.

Sjedinjene Države su razvile i više tipova oružja ‘usmjerene i fokusirane energije‘ koje koristi laser, mikrovalove i zrake čestica. Američki vojni kompleks Raytheon razvija varijantu baziranu na laseru koji puno brže presreće projektile, a koncept je još 2006. demonstriran na minobacačkoj granati.

image

Ovi lanseri oko Tel Aviva su samo mali šarafi u sustavu C-RAM

Ahmad Gharabli/Afp

Njemačka je za potrebe Luftwaffea razvila također automatizirani 35 milimetarski C-RAM sustav kojega proizvodi Rheinmetall na temelju švicarskog modularnog sustava protuzračne obrane Skyshield.

Skyshield je namijenjen brzoj detekciji i uništavanju prijetećih zrakoplova i projektila, te ispunjavanju uloge C-RAM-a. Italija ima sustav naziva ‘Dikobraz‘ koji se obično sastoji od četiri paljbene jedinice, središnjeg kontrolnog mjesta za označavanje cilja i 3D radarskog sustava za nadzor i praćenje cilja. Također imaju i Draco, višenamjensku elektroničku oružanu stanicu  protiv zračnih, RAM i površinskih ciljeva.

image

C-RAM sustav čine radari, laseri i elektronski navođena oružja

Jalaa Marey/Afp

Nizozemci još od 1979. imaju ‘Golmana‘, autonomni oružani sustav koji automatski preuzima cijeli proces protuzračne obrane, od nadzora i otkrivanja do uništenja, uključujući odabir prioritetne mete. Rusija još od sovjetskih vremena unaprjeđuje AK-630, automatski pomorski oružani sustav temeljen na šesterocijevnom rotirajućem topu od 30 mm koji se usmjerava radarskom i tv-detekcijom.

Kina ima LD-2000 SPAAGM, kopneni bliski oružani sustav razvijen za primarne potrebe Kineske mornarice koji se u radu uparuje s protu-artiljerijskim radarom.

26. travanj 2024 22:37