StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetObuka vojnika

Drama u Saboru, sve se ‘užgalo‘ na današnjoj raspravi, padaju i teške riječi: ‘Vau, vau pasić, samo laj za Milanovića‘; Plenković: ‘Patuljci, kukavice!‘

Piše Hina
16. prosinca 2022. - 17:15

Prozivke i teške riječi nabijene emocijama, te usporedbe Hrvatske iz ratne 1991. i današnje Ukrajine, prethodile su u petak u Saboru glasovanju o Odluci o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini-EUMAM, a koja ipak nije izglasana.

Naime, Odluka nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu od 101 glasa zastupnika.

Za donošenje Odluke o sudjelovanju Hrvatske u EUMAM misiji, koja bi uključivala dolazak na obuku u Hrvatsku do stotinjak ukrajinskih vojnika u rotacijama tijekom dvije godine, glasovalo je 97 zastupnika, a 10 je bilo protiv.

Vladajući su do posljednjeg trenutka neuspješno pokušavali uvjeriti oporbu da glasa za sudjelovanje u misiji EUMAM, povlačeći paralelu s Hrvatskom iz ratne 1991. i današnje Ukrajine izložene ruskoj agresiji.

image
Damjan Tadić/Cropix

Vladajući: I Hrvatskoj je trebala pomoć tijekom Domovinskog rata

‘Ne odlučujemo o podršci Vladi i Andreju Plenkoviću nego između dobra i zla, agresora i žrtve, Rusije i Ukrajine, nasilja i žrtve‘, rekao je Branko Bačić (HDZ).

„Oči Ukrajinaca su uperene u ovaj Sabor dok mi ovdje raspravljamo”, istaknuo je Bačić. Da su se prije 30 godina hrvatski saborski zastupnici kolebali oko važnih odluka, ne bi bilo ni Hrvatske, dodao je.

Josip Đakić (HDZ) kazao je da se njegovi kolege, heroji i suborci, heroji Domovinskog rata danas "umjesto heroja, pretvaraju u zečeve", ne gledajući na pomoć ukrajinskom narodu.

Najdalje je otišao Ante Bačić (HDZ), poručivši Miri Bulju (Most) neka "i dalje bude pas Zorana Milanovića i laje kako on hoće".

„Vau, vau pasić, samo laj za Milanovića”, poručio je HDZ-ov Ante Bačić Mostovom zastupniku Bulju, koji ga je, pak, nazvao feldmaršalom i pozvao neka uzme pušku, pa će onda biti za Odluku.

"Nisam očekivao da hrvatski branitelj neće podržati ovakvu moralnu stvar", kazao je Stipan Šašlin (HDZ)

Predrag Štromar (HNS) rekao je kako je Ukrajini potrebno konkretno pomoći, a ne samo deklaratorno, podsjetivši da je i nama trebala pomoć tijekom Domovinskog rata.

Dario Hrebak (HSLS) podsjetio je kako je nedavno cijela sabornica pljeskala ukrajinskom veleposlaniku i predsjedniku ukrajinskog Parlamenta, pitajući - ‘koja se sada poruka šalje saveznicima‘.

„Dvadeset dvije zemlje EU podržale su ovu misiju, među kojima jučer i Slovenija”, naglasio je Hrebak.

image
Damjan Tadić/Cropix

Oporba ustrajno protiv

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) izjavio e da ‘nismo spremni sebe obraniti, a kamoli obučavati druge‘ i da se Hrvatska ‘ne treba petljati gdje joj nije mjesto‘. Pozvao je zastupnike da ‘ne budu žetončići Andreja Plenkovića‘.

„Plenković je ogradio Trg sv. Marka jer se boji za svoju sigurnost, a s druge strane izlaže sigurnost svojih građana”, ustvrdio je Pavliček (HS) i poručio saborskim zastupnicima: „Budite oprezni, ukoliko dođe do bombaškog napada ili incidenta, vi ćete biti odgovorni. Pamet u glavu”.

Dalija Orešović (Centra) ponovila je kako ‘nije kasno da premijer i predsjednik razgovaraju i pokušaju se dogovoriti‘.

Željko Lenart (Klub HSS-a i RF-a) rekao je da treba poštivati volju naroda koji je, kaže, većinom protiv petljanja Hrvatske u sukob.

Nino Raspudić (Most) ponovio je kako smatra da je riječ o kršenju Ustava i da Sabor o tome ne bi trebao odlučivati. „Izloženi smo najvećim pritiscima dosad... ovdje se odlučuje o zaštiti Ustava ili Plenkovićevoj briselskoj karijeri”, ustvrdio je Raspudić.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) naglasila je da Hrvatska solidarno stoji od prvog dana s Ukrajinom te da Hrvatska treba nastavljati pomagati, ali u pogledu neborbenih aktivnosti.

Ivan Penava (Domovinski pokret) kazao je da ‘dovesti vojsku države u ratu protiv nuklearne velesile, s razgranatom špijunskom mrežom, je vrlo nezrelo i nedržavnički‘.

"Ovako su govorili oni koji su odgovarali Hrvatsku da stane u obranu svojeg teritorija, nevjerojatno mi je da ovo govorite vi iz Vukovara", uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Hrvoje Zekanović (HDS) pozvao je sve koji su protiv neka se večeras pridruže slavlju u Moskvi s Putinom.

Pavliček je Zekanovićeve riječi poprati riječima: „Cirkus”, a Željko Sačić: „Ruglo”.

30. travanj 2024 04:38