StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetutječe na djecu

Dobro pregledajte hladnjake: u ovim mrkvama je pronađena visoka razina zabranjenog pesticida, jako je opasan

Piše Vijesti SD
15. veljače 2024. - 12:13

Kako u četvrtak izvještavaju iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, u svježim mrkvama iz Sjeverne Makedonije pronađene su visoke razine zabranjenog pesticida klorpirifos etila.

Bio je to potencijalni rizik za zdravlje ljudi, rekli su u europskom sustavu za uzbunjivanje, uz napomenu kako je pošiljka povrća zaustavljena na hrvatskoj granici. Nakon što je analizom uzoraka utvrđena prisutnost klorpirifosa, mrkva je vraćena pošiljatelju.

U uzorcima je otkriveno 0,049 mg/kg klorpirifos etila, a dopuštena najviša razina je 0,01 mg/kg. Dakle, bilo ga je gotovo pet puta više od dopuštenoga, piše Danica

Potkraj siječnja pak isti je pesticid otkriven i u pošiljci miješane salate koja je kamionom dopremljena na hrvatsku granicu. Srećom, ni ona nije došla do hrvatskih potrošača, već je odmah vraćena natrag.

Klorpirifos je od 2020. godine zabranjen za uporabu na području Europske unije zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca. Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpiriosom imali smo i u Hrvatskoj jer je lani u više pošiljaka mandarina utvrđen nedopušteni pesticid.

26. travanj 2024 22:43