StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstezanje kabela

Dobar savjet kilovata vrijedi: profesor objašnjava kako značajno uštedjeti na računima za struju a da ne ostanemo gladni, hladni i prljavi

Piše PSD
15. rujna 2022. - 06:52

Cijene gotovo svega, pa tako i električne energije značajno su porasle, bez namjere da se zaustave. Nažalost, njihov rast gotovo nimalo ne prati rast plaća pa se traži poprilično znanje o finacijama da se sastavi kraj s krajem.

Profesor termodinamike Miloš Banjac sa Strojarskog fakulteta u Beogradu za Radio Beograd 1 ponudio je savjete kako uštedjeti na računima struju.

image

Tuširati se može s nižim temperaturama, tako se štedi na bojleru, najvećem kućanskom potrošaču

AFP

- Bojler je najveći potrošač u kućanstvu na koji otpada oko 24 posto potrošene električne energije. Što se učinkovitosti i energetskih razreda tiče, kod bojlera nemamo veliki izbor, ali možemo uštedjeti kod korištenja.

Tijekom ljetnih mjeseci bilo bi dobro smanjiti temperaturu na kojoj zagrijavamo vodu. S obzirom na to da je noću struja četiri puta jeftinija, akumulacijski bojler bolje je uključiti noću, a ujutro ga isključiti, ističe prof. Banjac, prenosi Mondo.

On navodi da štednjak u prosječnom kućanstvu troši između 15 i 17 posto struje. Za uštedu imamo najjednostavnije mjere od korištenja posude s ravnim dnom i dobrom toplinskom vodljivošću do veličine ploče koja odgovara dnu posude.

image

Peći se može i noću

Boris Kovačev/Cropix

- Kada voda zakipi, smanjite vatru na nižu temperaturu. Ako dodate puno topline, time ništa ne dobivate, osim što voda brže isparava. Ekspres lonac odlično je rješenje jer je potrebno tri do četiri puta manje vremena da se jelo skuha. Indukcijska kuhala učinkovitija su jer preskačemo zagrijavanje štednjaka. Pećnica dosta troši, ali je možemo namjestiti da preko noći ispeče obrok. Mikrovalnim pećnicama može se uštedjeti 30 do 40 posto", kaže profesor.

Perilice, routeri, monitori..

Perilice rublja važno je kupiti što učinkovitije.

- Uređaj u kategoriji D troši 50 posto više energije nego u klasi A. On je skuplji, ali ne i kada izračunate potrošnju u godini ili u radnome vijeku. K tome, treba ih koristiti na nižim temperaturama. Današnji deterdženti su izuzetno jaki, nekada ne morate iskuhavati odjeću. Perilice troše najviše energije za zagrijavanje vode, 80 posto. Isto vrijedi i za perilice posuđa, korištenje nižih temperatura te eko i kraćih programa, a savjetuje se pranje posuđa prije stavljanja u perilicu, kaže prof. Banjac, prenosi Mondo.

image

Televizori i računala previše su u stand-by modu

Vlado Kos/Cropix

Potrazi za smanjenjem troškova tu nije kraj. Veliki troškovi kriju se i u takozvanim malim potrošačima.

- Kada su se pojavila računala, da bi se smanjila potrošnja energije, izmišljen je takozvani stand-by mod, kao i za televizore. I stvarno tako štede. Međutim, ljudi su se počeli komotno ponašati, računala i televizori su nam stalno u tome modu.

image

Klasične žarulje treba zamijeniti štedljivijim LED sijalicama

AFP

Osim toga, svi imamo razne modeme, routere, receivere, njihova je potrošnja doista mala, ali rade 24 sata, 365 dana u godini. Ako možete, isključite te uređaje. Obično stoje jedan do drugoga, spojeni na produžni kabel s više utičnica. Kad izlazite iz kuće, isključite prekidač, neće im biti ništa, tako ćete ih odmoriti. Sve žarulje sa žarnom niti zamijenite LED žaruljama, one troše devet puta manje energije. Ako smo disciplinirani i pravilno koristimo kućanske uređaje, možemo uštedjeti i do 10 posto električne energije", rekao je profesor Miloš Banjac za Radio Beograd 1, prenosi Mondo.

Za one koji se odluče poslušati savjet stručnjka i ostvare rezultate računi za struju tako ne bi više trebali biti traumatski doživljaj nego izvor zadovoljstva zbog ostvarenog uspjeha u štednji.

image

Modemi i routeri idu u male potrošače, ali ih se može i isključiti

AFP
01. svibanj 2024 22:05