StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPASNOST ZA NAJLJEPŠE MORE NA SVIJETU

Do konca 2019. prva bušotina u akvatoriju Crne Gore!

8. listopada 2018. - 17:01
Prema informacijama poslovnih portala iz susjedne Crne Gore, do 1. studenoga u luku Bar stiže prvi brod za seizmička istraživanja nafte i plina a postavljanje prve bušotine planirano je do konca 2019. godine.

Prema podacima portala CdM, kocesionari već crnogorskoj Upravi za ugljikovodike plaćaju oko 1,5 milijuna eura godišnje naknade, dok iz te uprave najavljuju kako "pravi profit" očekuju s pronalaskom nafte i plina, od profita kojih će Crnoj Gori pripasti 62- 68 posto dobiti. Doznajemo kako su dosadašnja istraživanja pokazala kako u crnogorskom podmorju postoje zalihe nafte i plina, a tada prikupljeni uzorci jezgri bušotina detaljno su ispitani i potvrdili procjene prema kojima Crna Gora u podmorju svog dijela Jadranskog mora ima 51 milijardu kubika plina i oko 144 milijuna kubika sirove nafte ili oko 438 milijuna barela nafte.

Na prije tri godine raspisani međunarodni natječaj za istraživanje podmorja tog dijela Jadrana prijavile su se tri konzorcija. Vlada Crne Gore je još u rujnu 2016. godine potpisala ugovor s italijansko- ruskim konzorcijem "Eni- Novatek" a dio istražno - eksploatacijskih prava posebnim je ugovorom dobila grčka kompanija "Energean Oil & Gas" koja je nakon istraživanja predočila procjene nezavisnog procenitelja Competent Persons Report ("CPR") o spomenutim rezervama ugljikovodika u podmorju najjužnijeg dijela Jadrana. Recimo i to kak ose navedeni podaci odnose na oko 330 četvornih kilometara nedaleko Ulcinja, št oje područje za kojeg su dobili koncesiju i na kojem će do konca slijedeće godine "niknuti" prva naftna platforma.

Valja se samio nadati kako će koncesionar primjeniti sve ekološke mjere zaštite, kako bi nam Jadransko more i ostalo ono što jest: najljepše i najčistije more na svijetu. 
27. travanj 2024 20:29