StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHZJZ IZDAO UPUTE

Djecu sa simptomima treba testirati prije dolaska u školu ili vrtić, za pet skupina djece iznad 12 godina posebno se preporučuje cijepljenje

Piše hina
1. listopada 2021. - 16:57

Djecu sa simptomima koji upućuju na covid treba testirati prije dolaska u školu ili vrtiće, navodi se u novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uz objašnjenje da je porastao broj novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina nakon početka školske godine. 

"Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, podsjećamo na potrebu testiranja učenika kod simptoma koji mogu upućivati na covid-19”, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Trajanje karantene za bliske kontakte oboljelih skraćeno je na deset dana, a brzi antigenski test treba potvrditi PCR testom, navodi se u danas revidiranim uputama.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je kako se htjelo podsjetiti da se djeca koja se vraćaju u školu i vrtiće, a imaju simptome koji bi mogli biti od koronavirusa, trebaju testirati.

"Ne mora biti PCR, priznajemo i brzi antigenski test”, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

HZJZ naglašava da se pozitivan rezultat brzog antigenskog testa smatra dovoljnim za postupanje s osobom kao oboljelom od covida-19 u smislu izolacije i obrade kontakata.

"Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba se potvrditi RT-PCR testom", navodi se u uputama.

HZJZ preporučuje cijepljenje djece starije od 12 godina

HZJZ je objavio i da su za dobrovoljno cijepljenje djece u dobi od 12 ili više godina registrirana dva cjepiva - Pfizerovo i Modernino.

Dobrovoljno cijepljenje preporučuju svoj djeci i mladima koji su stariji od 12 godina. Za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se mlađa djeca ne mogu cijepiti.

“Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina je povoljan”, naglašava HZJZ te navodi povećan rizik zbog okupljanja i grupiranja djece tijekom školske godine.

Naveli su i pet skupina djece za koje se posebno preporučuje cijepljenje protiv koronavirusa.

Riječ je o djeci s kroničnim bolestima i djeci koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Tu su i učenici završnih razreda srednjih škola, kao i oni koji pohađaju određene škole u sklopu koje imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu.

Prema preporuci HZJZ-a, cjepivo bi trebali primiti i učenici u domovima ili drugima oblicima kolektivnog smještaja.

Djeca, odnosno roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu se javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine.

06. svibanj 2024 04:21