StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTKO NA KOGA PUCA?

Detonacije na istoku Ukrajine, granatiran dječji vrtić? Međusobne optužbe ruskih separatista i ukrajinske vojske dodatno pojačavaju krizu

Piše dv
17. veljače 2022. - 12:02

Separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata, objavio je njihov predstavnik u četvrtak. Ukrajinski separatisti poručili su da još uvijek pokušavaju utvrditi je li u tim napadima netko ozlijeđen ili ubijen. Zasad nije jasno koliko su incidenti ozbiljni. Reuters javlja, prenoseći diplomatski izvor, da je Organizacija za sigurnost i suradnju, koja ima promatrače u Ukrajini, zabilježila višestruko granatiranje u ranim jutarnjim satima.

Priopćenje o navodnom napadu ukrajinske vlade na separatiste objavio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike, donosi Jutarnji list.

U priopćenju se navodi da su tijekom četiri odvojena napada koja su se dogodila u četvrtak ukrajinske snage upotrijebile minobacače,

Ukrajinska vojska odbacila je optužbe separatista rekavši da je zapravo bilo obrnuto i da su separatisti granatirali vladine trupe te je objavila fotografije iz istočne Ukrajine koje prikazuju da je, prema njihovim tvrdnjama, u jutrošnjem granatiranju oštećena zgrada vrtića u mjestu Stanica Luganska. U trenutku napada djeca su bila u zgradi vrtića, no u priopćenju se ističe da nitko nije ozlijeđen.

Također su izvijestili da je pola grada ostalo bez struje jer je oštećena komunalna infrastruktura.

Granatiranje se čulo u blizini zračne luke u Donjecku i selu Elenovka u istočnoj Ukrajini, izjavio je očevidac za Reuters.

Glasnogovornik Vladimira Putina Dimitrij Peškov komentirao je jutros da je došlo do eskalacije situacije u Donbasu spomenuvši ogromni borbeni potencijal ukrajinskih snaga.

Peškov je također poručio da Putin još nije odgovorio na zahtjev Ruske dume koja ga je u utorak pozvala da prizna neovisnost separatističkih regija u Ukrajini, Donjecka i Luganska. Stručnjaci procjenjuju da bi takav Putinov potez uništio svaku nadu u mir preko sporazuma iz Minska 2015. godine, donosi Jutarnji list.

Inače, američke obavještajne službe smatraju da bi Rusija mogla izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu, a kao primjer navode mogućnost objave snimke lažiranog napada. Rusija je i ova predviđanja također odbacila, a ovoga je tjedna objavila da, nakon provođenja vojnih vježbi, povlači dio svoje vojske iz područja u blizini granice s Ukrajinom, no Ukrajina tvrdi da nema dokaza da je to uistinu napravljeno, a SAD izražava sumnje da je Moskva zapravo povećala svoje snage za čak 7000 vojnika.

image
Bliski susret američkog i ruskog aviona (arhivska snimka)
Us Navy Photo/alamy/alamy/profimedia
Bliski susret nad Sredozemnim morem

 Američka mornarica objavila je da je prošlog tjedna u Sredozemnom moru došlo do bliskog susreta američkog izviđačkog zrakoplova i ruskih borbenih aviona Su-35. Wall Street Journal je izvijestio da su se Rusi u tri navrata opasno približili izviđačkom avionu američke mornarice, u jednom trenutku na samo par metara.

- Opasan i neprofesionalan potez - rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

31. svibanj 2024 10:10