StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽARIŠTE KORONE

Dalmacija će danas srušiti negativni rekord: ‘Od 2500 uzoraka, pozitivnih je preko 1500!‘

Piše JUTARNJI LIST
30. prosinca 2021. - 09:01
Dubrovnik, 291221. Ispred kucica za testiranje na Covid na parkiralistu Opce bolnice Dubrovnik od jutros je dugacak red.Tonci Plazibat/Cropix

Dalmacija obara negativne rekorde, jučer su imali 1139 novozaraženih, što je bio novi dnevni rekord, no danas je situacija još gora, donosi Jutarnji.

Od noćas testiranih oko 2.500 uzoraka, više od 1.500 bilo je pozitivno. Još uvijek slažemo tablice, izjavila je gostujući u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije.

- Naravno da su razlozi za visoke brojke predblagdanska okupljanja i niska procijepljenost u našoj županiji. Kod nas je svega 52% procijepljene odrasle populacije, rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije, Željka Karin.

- O omikronu ne bih govorila još uvijek, nemamo podatke da je u našoj populaciji omikron. Imamo četiri dokazana slučaja. Svaki tjedan šaljemo dvjestotinjak uzoraka u Zagreb, koji potom šalju u referentne laboratorije na analizu. S obzirom na ponašanje građana, šire se naravno delta i drugi sojevi, a doprinos širenju su i mjere koje provodimo, rekla je Karin.

Ljudima je dosadilo, epidemija traje već dvije godine, no ona je na visokom stupnju, bolest se jako brzo širi.

- Molim sve sugrađane da izbjegavaju druženja, da izbjegavaju grljenja i ljubljenja, a osobito bih molila ugostitelje u zatvorenim prostorima, da sada pred doček Nove godine, kontroliraju situaciju s covid potvrdama jer znamo da one štite tako da su ljudi cijepljeni ili preboljeli.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon pozvala je sve građane da se prije novogodišnjih druženja testiraju kućnim testovima. Komentirala je i doktorica Karin tu preporuku.

- To bi bila svakako dobra preporuka, da svi koji idu na organizirane dočeke da se testiraju, barem orijentacijski da bi znali kakva je situacija. Molimo sve mlade koji imaju neke simptome, naravno i starije, da se ne druže i ne idu na dočeke. Bez obzira što misle da je prehlada, neka ostanu kući jer je virus među nama, a u našoj županiji osobito, zaključila je.

30. travanj 2024 15:40