StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMože li i Hrvatska?

Češka vlada zamrzava plaće državnih službenika

Piše HINA
30. prosinca 2021. - 18:15

Nova češka vlada desnog centra najavila je zamrzavanje plaća državnih službenika i skromnije povećanje plaća u zdravstvu, školstvu i socijalnom sektoru u sklopu ušteda koje bi trebale značajnije srezati manjak u proračunu u idućoj godini.

Vlada imenovana početkom mjeseca obećala je spustiti manjak u proračunu središnje države u idućoj godini ispod razine od 300 milijardi kruna (13,66 milijardi dolara). Vlada na odlasku ciljala je na manjak od 380 milijardi kruna.

U studenome ministarstvo financija prognoziralo je da će proračunski manjak u idućoj godini iznositi 4,4 posto bruto domaćeg proizvoda, podsjeća Reuters. “Zamrzavamo plaće radnika u državnoj upravi… i nas (dužnosnika)”, rekao je ministar rada i socijalne politike Marian Jurečka na konferenciji za novinare u srijedu.

“Našli smo kompromis kako bi ključne profesije u borbi protiv pandemije, poput socijalne i zdravstvene zaštite, učitelja, zaposlenih u vojsci, ipak dobile neko povećanje”, dodao je Jurečka.

Učiteljima će plaća porasti dva posto, a zdravstvenim i socijalnim radnicima šest posto. Zaposlenima u vojsci i policajcima mjesečne će plaće, umjesto za 1.000 porasti za 700 kruna.

Zakon o zamrzavanju plaća državnih dužnosnika najavljen je za iduću godinu.

Planirano zamrzavanje plaća sastavni je dio ambicioznog plana ušteda koji cilja na smanjenje rashoda središnje države za oko 4,7 milijardi kruna u odnosu na planove vlade na odlasku.

Jurečka je istaknuo i da će produljiti programe pomoći kućanstvima najteže pogođenima poskupljenjem energenata.

Inflacija je u Češkoj u studenome porasla na šest posto, a početkom 2022. godine trebala bi dosegnuti nekih osam posto, potaknuta skokom cijena energije, prekidima u nabavnim lancima i nestašicom radnika.

Češka će 2022. godinu započeti s privremenim proračunom, a vlada planira pripremiti novi prijedlog do kraja ožujka.

27. travanj 2024 07:23