StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVODA DOŠLA DO GRLA

Bruxelles preklinje Taylor Swift: ‘Molimo te, pomozi nam, nitko to ne radi bolje od tebe...‘

Piše DV/JL
15. siječnja 2024. - 13:04

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas misli da ima rješenje kako potaknuti odaziv mladih birača na izborima za Europski parlament, koji će se održati u lipnju ove godine, prenosi Politico.

On smatra kako bi Europi mogla pomoći, ni manje ni više, američka glazbena superzvijezda Taylor Swift, prenosi jutarnji.hr.

- Nitko ne može mobilizirati mlade bolje od mladih. Mladi su ti koji mogu mobilizirati mlade da sudjeluju, više nego povjerenici, rekao je Schinas u srijedu na tiskovnoj konferenciji.

image
Michael Tran/

A tko je bolji za taj zadatak od osobe godine po izboru magazina Time?

- Gajim velike nade da će netko iz njezinog PR tima pratiti ovu konferenciju za novinare i prenijeti joj naš zahtjev, rekao je Schinas.

Uostalom, ne to bila nikakva novost za Swift da se angažira na poticanju mladih birača da glasuju. Prošlog rujna, pjevačica je pokušala ohrabriti svojih 272 milijuna pratitelja na Instagramu da se registriraju za glasovanje i, u roku od nekoliko sati, Vote.org je izvijestio o više od 35.000 registracija, što je skok od 23 posto u odnosu na prethodnu godinu.

image

Građani biraju i europarlamentarce

Boris Kovacev/cropix/Cropix

Karijera američke pjevačice proteže se unazad dva desetljeća. Iza nje su brojni glazbeni hitovi, tekstovi njezinih pjesama proučavaju se na nekim sveučilištima, a zahvaljujući zadnjoj turneji Eras pomogla je američkoj ekonomiji. Postala je kulturni fenomen, a ove godine prvi put je postala milijarderka, prema Bloombergovom indeksu.

Unatoč ranijim pokušajima da se ne miješa u politiku, Taylor Swift ipak je odlučila prvi put istupiti u listopadu 2018. godine kada je podržala demokrata Phila Bredesena u borbi protiv republikanke Marshe Blackburn u utrci za Senat u Tennesseeju. Također je u ljeto 2022. izrazila zgražanje nakon odluke Vrhovnog suda u SAD-u o poništavanju prava na pobačaj.

Schinas je podsjetio da američka pjevačica započinje europski dio turneje u proljeće, neto prije izbora koji su na rasporedu između 6. i 9. lipnja.

Nastupit će u Parizu 9. svibnja — na Dan Europe, podsjetio je Schinas.

30. travanj 2024 09:38