StoryEditorOCM

´Broj žena oboljelih od raka na dojci raste, ali mortalitet pada, ključno je pravovremeno otkrivanje. Drage žene, ne zaboravite samopreglede!´-poručuju iz Kluba žena liječenih na dojci

Piše Tanja Giovanelli
Foto Saša Burić
26. ožujka 2022. - 15:56

Da su Splićani uvijek spremni podržati one kojima je njihova pomoć potrebna vidjelo se i danas na Rivi gdje je uobičajena subotnja promenada rijetko prošla bez kupnje cvijeća, donosi Slobodna.

Dan narcisa, uz 25. obljetnicu postojanja tako je obilježio Klub žena liječenih na dojci, prikupljajući sredstva za nastavak rada na pružanju podrške oboljelima na štandu obojenom žutim narcisima ispred Splitske banke, gdje su buketi nestajali brže nego što je oko moglo ispratiti. Među nasmijanim dobrovoljkama, koje su uz ćakulu pakirale sezonske pupoljke, zatekli smo i Snježanu Bašelović, tajnicu Kluba, koja nije krila zadovoljstvo odazivom građana.

– Nakon dvije godine pandemije ponovno smo na splitskoj Rivi da obilježimo Dan narcisa, simbol proljeća i obnove, i silno nas veseli vidjeti ovako dobar odaziv. Time podržavamo žene koje su pobijedile ovu bolest, a veliki naglasak stavljamo i na prevenciju, odnosno važnost redovitih pregleda i samopregleda dojke. Jer ako se nešto otkrije, to je najbolji način da se na vrijeme izliječi. A to je naš cilj – spasiti živote – govori nam Snježana Bašelović, navodeći kako je prevencija, iako u praksi ponekad zapinje, dostupna.

Genetske predispozicije

Prema njezinim riječima, pregled bi trebao biti osnovna stvar svake žene dva do tri puta godišnje. Za žene mlađe od 40, bez genske predispozicije, dovoljno je, objašnjava, pregled ultrazvukom napraviti jednom u dvije godine, dok starijima od 40 preporučuje mamografiju.

– Preglede je moguće obaviti u našim bolničkim centrima, i privatno što je, nažalost, vrlo skupo. Mi smo stoga, u protekle dvije godine, kada je zdravstvo bilo zaokupirano pandemijom, radili screening gdje smo učili žene samopregledu, uglavnom u malim mjestima Dalmatinske zagore, a u suradnji s lokalnim upravama.

 

image
Sasa Burić/Cropix

Tako radimo probir pa ako naiđemo na problem upućujemo ih na daljnju obradu. A i širimo svjesnost o važnosti tih pregleda, što nam je i danas cilj – navodi Bašelović, uz zahvalu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije​ na podršci i njihovim naporima tijekom ove akcije.

– Počeli smo prije pola sata i cvijeće je gotovo već pri kraju. Udruga je u gradu prepoznata i ljudi nam već godinama govore da su danas došli na Rivu samo zato jer su znali da ćemo mi biti tu, i to nas baš iskreno raduje – dodaje.

Statistiku pojavnosti i liječenja raka dojke iznijela nam je dr. Branka Medvidović iz NZJZ-a, koja je akciji, među ostalim, doprinijela edukativnim materijalima, a koja nam je kazala kako je, unatoč preventivnim naporima, broj žena oboljelih od raka dojke u porastu.

– Prema zadnjim podacima u županiji je oko 300 novooboljelih žena godišnje, gotovo šest novih dijagnoza tjedno. Na razni države ta brojka je oko 3000.

 

Nekada su žene obolijevale od 50. godine na dalje, a u zadnje vrijeme obolijevaju sve mlađe žene. Čak i mlađe od 30 godina – govori nam, pa dodaje, kako, nažalost, uzrok ove bolesti još nije prepoznat pa se kao takva ne može niti spriječiti.

Ruka podrške

S druge strane, prema njezinim riječima, ako se otkrije u početnom stadiju izlječenje je izrazito uspješno.

– Otkrije li se rak manji od 1 cm, izlječenje je oko 98 posto. Ako je karcinom otkriven u uznapredovalom stadiju izlječenje je nešto manje uspješno, no prema zadnjim pokazateljima mortalitet je u padu, unatoč povećanju pojavnosti, što govori u prilog uspješnosti liječenja. Zato pozivam žene, posebno u dobi od 50 do 69 godina da se odazovu na mamografiju, a mlađe da idu na ultrazvuk dojke, te prije svega da svaka žena jedan put mjesečno napravi samopregled ​dojke – navodi dr. Branka Medvidović, iz NZJZ SDŽ-a. •

06. svibanj 2024 10:54