StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEPIDEMIOLOZI PRIPRAVNI

U Italiji troje umrlih, brod iz Kine sa segmentima konstrukcije za Pelješki most, sutra stiže u Ploče

Piše PSD.
23. veljače 2020. - 18:21
Pacijenti u riječkom KBC-u nisu zaraženi koronavirusom! Dvoje je ljudi, bilo u izolaciji u KBC-u Rijeka, gdje su primljeni zbog respiratornih problema. Riječ je o talijanskom državljaninu te ženi iz Rovinja koja je boravila u Italiji.

Još se čekaju rezultati nalaza osmogodišnje djevojčice iz Italije koja je zadržana na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.
Djevojčica je s obitelji bila na hodočašću. Rezultati testiranja bit će poznati kasno navečer.

Kako se doznaje, svi lokalni epidemiolozi su u pripravnosti, prema ranije određenim smjernicama za postupanje.
Na sastanku premijera Plenkovića s ekspertnom skupinom Kriznog stožera Ministarstva razgovaralo se i o trenutnoj situaciji glede širenja virusa u susjednoj Italiji, navode iz Vlade.

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji raste. Talijanska vlada čak je odlučila zbog opreza blokirati pristup nekim gradovima i općinama u regijama u kojima ima najviše zaraženih.

Inače, pedesetak učenika srednje škole Jure Kaštelan iz Omiša zbog mjera predostrožnosti vraćaju se s trodnevnog izleta u Italiji u kojoj su posjetili Padovu, Veronu i Veneciju.
Ravnateljica srednje škole poručuje da nema razloga za paniku i neće ih se smjestiti u karantenu jer nisu bili na zaraženom području. Podijelit će im letke s informacijama kako pustupati ako se pojave bilo kakvi simptomi.

Inače, brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo prema Hrvatskoj, u ponedjeljak bi trebao stići u luku Ploče. Na brodu su samo članovi posade bez kineskih radnika koji bi ostali u Hrvatskoj nakon iskrcaja tereta.

Kada brod stigne u luku Ploče, proći će kontrolu granične policije i sanitarne inspekcije, a ako se pokaže potreba, stavit će se i pod zdravstveni nadzor. Početak montaže konstrukcije mosta predviđen je za ožujak.

HZJZ: U Europi 121 oboljela osoba

Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti u svijetu je - 78.833 osobe (izvor ECDC), objavio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim internetskim stranicama.

Trenutni su od nCoV u svijetu umrle 2.463 osobe (izvor ECDC).

U Europi je trenutno oboljela 121 osoba (izvor ECDC).

U Hrvatskoj za sada nema oboljelih od koronavirusa, objavio je u nedjelju HZJZ.

Do danas je u Hrvatskoj laboratorijski obrađeno 18 osoba kod kojih je postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC) su - Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Rusija.

Zemljopisnu raspodjelu potvrđenih slučajeva po danima i globalno i po zemljama može se naći na stranicama ECDC-a koje se svakodnevno ažuriraju.

Situacija na kruzeru

Podsjetimo, prvi od petero hrvatskih članova posade kruzera Diamond Princess, koji se iz karantene u japanskoj luci Yokohami jučer vratio u Hrvatsku, nema simptome zaraze koronavirusom. Ipak preventivno je smješten u karantenu u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- On je potpuno dobro, zdrav je, pod kontrolom, da se vidi hoće li se razviti simptomi u sljedećih 14 dana. Ako neće, ići će kući. On je pod videonadzorom i nekoliko puta dnevno mu se mjere vitalni parametri, kaže doc. dr. sc. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.
Na kruzeru je ostalo još četvero Hrvata, članova posade, koji bi trebali stići u domovinu za nekoliko dana.

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavljivat će najnovija saznanja u vezi koronavirusa, izvijestili su, objavivši i brošuru o simptomima te preventivnim mjerama.
28. travanj 2024 14:56