StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIsporuka s Otoka

Britanci Ukrajincima šalju novo naoružanje teško 300 milijuna funti, a Boris Johnson obratit će se danas ukrajinskom parlamentu. Pogledajte moćni vojni paket koji stiže i Kijev

Piše Anita Belak-Krile/sd
3. svibnja 2022. - 06:57

Kad se na početku rata, preko video linka obratio britanskim zastupnicima u Londonu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izazvao je salve ovacija za poruku koju su Britanci odmah prepoznali: “Nastavit ćemo se boriti za svoju zemlju pod svaku cijenu. Borit ćemo se u šumama, na plažama, na ulicama”… Nisu to, naravno, bile njegove riječi, nego dio jednog od tri najslavnija govora britanskog ratnog premijera Winstona Churchilla, izrečena u tom istom parlamentu 1940., nakon britanske vojne katastrofe u Dunkirku, piše Slobodna Dalmacija.

Danas će se pak britanski premijer Boris Johnson obratiti ukrajinskim zastupnicima, a u svom govoru također će parafrazirati svog slavnog prethodnika i njegovu rečenicu: “This was their finest hour”. U video govoru uz spominjanje „finest houra“ odnosno najboljeg sata ili trenutka, Johnson će pohvaliti otpor Ukrajine u obuzdavanju ruske invazije i istodobno im najaviti novih 300 milijuna funti vojne pomoći.

Churchill je u tom povijesnom govoru pozvao Britaniju da se nastavi boriti protiv Adolfa Hitlera kako bi "svijet krenuo naprijed prema širokim, suncem obasjanim visinama".

image

Britanski premijer i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prilikom nedavnog posjeta Borisa Johnsona Kijevu 

Stringer/AFP

Izdašni britanski paket vojne pomoći uključivat će dronove, protubrodske projektila Brimstone, oklopna vozila Stormer na kojima su lanseri, kao i tisuće uređaja za noćno promatranje. Specijalizirani Toyota Land Cruiseri, trebali bi pomoći u zaštiti civilnih dužnosnika u istočnoj Ukrajini i evakuaciji civila iz područja na bojišnici, a upravo je ova vozila zatražila ukrajinska vlada.

Moćni projektili Brimstone ili „Sumpor“ mogu se lansirati sa zemlje ili iz zraka i koristiti protiv brzih kopnenih i morskih ciljeva.

Prema dosadašnjim izlaganjima britanskog premijera i ministra obrane, Ukrajincima će poslati raketne sustave koji bi se ispaljivali s kopna na morske ciljeve u Crnome moru. Ukrajinski dužnosnici, naime, žele učvrstili obranu pomorske luke Odese protiv amfibijskih iskrcavanja i drugih desantnih napada Putinove vojske.

Riječ je o projektilu koji funkcionira na principu "ispali i zaboravi" i koji može sam sebe uništiti ako ne pronađe cilj. Britanske zračne snage koristile su ove projektile u Libiji i Siriji. Maksimalni domet projektila je 37 milja, promjer od 180 mm i opremljen je bojnom glavom od 6,3 kg koja eksplodira u fazama. Može se prebacivati ​​između laserskog navođenja i autonomnog ciljanja.

Britanija je od početka invazije poslala Ukrajini ogromnu pomoć u kojoj je, između ostaloga bilo više od 5000 protutenkovskih projektila i pet sustava protuzračne obrane, kao i drugo streljivo i eksploziv.

Uz SAD, dosad su Ukrajini dostavili najviše naoružanja, a Ukrajinci su objavili pregršt video snimaka na kojima se vidi kako ruše ruske zrakoplove i helikoptere britanskim protuzračnim oružjem velike brzine Starstreakom. Britanci su poslali i pošiljku Martleta, laserski navođene lagane višenamjenske rakete (LMM), kao i NLAW, koji je trenutačno najnapredniji jednokratni protutenkovski raketni bacač dostupan na tržištu.

Prema najavama britanskih medija Boris Johnson će u današnjem video obraćanju zastupnicima u Kijevu poručiti:

„Kada se moja zemlja suočila s prijetnjom invazije tijekom Drugog svjetskog rata, naš parlament – ​​poput vašeg – nastavio se sastajati tijekom sukoba, a britanski narod pokazao je takvo jedinstvo i odlučnost da se sjećamo vremena najveće opasnosti kao „našeg najboljeg trenutka“.

Johnsonovo obraćanje dolazi samo dva dana prije lokalnih izbora pa nesumnjivo računa i da će time učvrstiti vlastiti profil  zapadnog lidera kojeg Ukrajinci slave jer je učinio najviše da im pomogne u borbi protiv ruske invazije.

Moglo bi se reći da je Johnsonov govor "dobar trenutak" za Ukraijinu, no još bolji za njega... 

30. travanj 2024 18:41