StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAZGOVOR UOČI SKORAŠNJIH STRANAČKIH IZBORA

BRANKO BAČIĆ Očekujem da će oni koji tvrde da HDZ s Plenkovićem na čelu vodi pogrešnu politiku za tu tvrdnju konačno iznijeti i argumente, koje dosad nisu iznijeli niti ih ja vidim.

Piše Anita Belak-Krile/Slobodna Dalmacija
24. siječnja 2020. - 11:33

Uoči današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a razgovarali smo s predsjednikom saborskoga Kluba vladajućih Brankom Bačićem, koji nam je obrazložio detalje unutarstranačkog izbornog postupka. Također objašnjava razloge zbog kojih smatra da bi i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a pogotovo eurozastupnik Karlo Ressler trebali poduprijeti Andreja Plenkovića, donosi Slobodna Dalmacija

Zašto je toliko dugo bilo obavijeno tajnom sve oko datuma raspisivanja unutarstranačkih izbora?

Od prošlog općeg sabora HDZ-a, kad je donesen Statut stranke, za mene nije postojala dilema oko termina za provedbu unutarstranačkih izbora. Taj sam osobni stav u proteklih godinu dana iznosio u nekoliko navrata, prema kojemu mandat predsjedniku HDZ-a istječe 17. travnja 2020. Sukladno Statutu, izbori za predsjednika, a time i zamjenika predsjednika i četvero potpredsjednika, trebaju se održati najkasnije mjesec dana prije isteka mandata, odnosno do 17. ožujka. Sukladno tome, Predsjedništvo će donijeti odluku o provedbi izbora, po načelu "jedan član – jedan glas", sredinom ožujka, najvjerojatnije 15. ožujka.

Koliko će HDZ-ovih članova imati pravo glasa na izborima?

HDZ je najveća hrvatska stranka s više od 220 tisuća članova, i s obzirom na činjenicu da je u tijeku ažuriranje podataka, zalažem se za omogućavanje pristupa unutarstranačkim izborima cjelokupnom članstvu.

Potpore aktualnom predsjedniku stižu iz cijele Hrvatske. Nema viđenijeg HDZ-ova stranačkog dužnosnika iz Dalmacije, izuzev Petra Škorića, koji to još nije učinio, a izbori još nisu ni raspisani. Koji su motivi te predizborne žurbe?

Njihova podrška Plenkoviću izraz je zadovoljstva načinom rada Vlade i stranke, te odnosom Vlade prema lokalnoj i područnoj samoupravi. Brojnim zakonima, prije svega poreznom reformom, izvršena je financijska decentralizacija kojom su sredstva u iznosu od 2,5 milijarde kuna iz državnog proračuna spuštena na razinu općina, gradova i županija. Istodobno, funkcionalnom decentralizacijom poslovi državne uprave prepušteni su u potpunosti županijama. Hrvatski župani prvi put nakon hrvatskih vlada iz vremena Franje Tuđmana, sada za vrijeme ove Vlade upravljaju svim upravnim poslovima na županijskoj razini. Ako tome pridodamo i učinkovito korištenje fondova EU-a kao rezultat pojednostavljenja procedura u njihovu korištenju, onda je zamjeranje uspješnim HDZ-ovim županima, gradonačelnicima i načelnicima, kao i stranačkim dužnosnicima na potpori Andreju Plenkovića, zbog navodnog sluganstva i komunističkog mentaliteta, najblaže rečeno politički nekorektno.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zgraža se nad takvom unisonom potporom i zamjera vam da se koriste stranačke strukture za davanje potpore sadašnjem predsjedniku?

S obzirom na to koliko je ova Vlada s Plenkovićem na čelu učinila za Vukovar, očekivao sam da će gradonačelnik Penava među prvima podržati Plenkovića za novi mandat na čelu HDZ-a. Zato i pozivam sve stranačke prijatelje da promičući vlastite legitimne interese u ovoj kampanji vode računa i o zajedničkim stranačkim interesima u predvečerje parlamentarne izborne kampanje.

Jesu li točne informacije da aktualni predsjednik razgovara s ljudima i sastavlja svoj tim za izbore? Znate li nešto o tome?

Plenković ma ovim izborima nije samo kandidat za novi mandat, nije čak ni samo predsjednik Vlade, nego i najodgovornija osoba u HDZ-u za još jedan pobjednički rezultat na idućim izborima. Zato svaki njegov razgovor sa stranačkim kolegama gledam u kontekstu i te činjenice.

Hoćete li se vi kandidirati za neku od najviših dužnosti u vrhu stranke ili čekate opći sabor?

Trenutno sam koncentriran na rad u Saboru, gdje imamo puno poslova i zadataka koji su mi trenutno u fokusu. Do unutarstranačkih izbora ima još dovoljno vremena.

Jesu li istinite spekulacije prema kojima Plenković predlaže svojem potencijalnom protukandidatu Davoru Ivi Stieru da se kandidira za zamjenika predsjednika?

Nemam takve informacije. Uostalom, Davor je naveo kako u HDZ-u postoji alternativa koja će promjene provesti brzo i odlučno. Za razliku od Davora, i alternative koju zagovara, moj je stav kako je ovaj HDZ duboko utemeljen u programu dr. Franje Tuđmana, kao stranka desnog centra, narodnjačka, državotvorna, domoljubna i demokršćanska!

Očekuje li formiranje trojnog pakta – Stier, Kovač i Penava – koji bi združeno udario na aktualnog predsjednika?

Sve je moguće, pa i formiranje takvog "trojnog pakta" koji se najavljuje u medijima. Očekujem da će oni koji tvrde da HDZ s Plenkovićem na čelu vodi pogrešnu politiku za tu tvrdnju konačno iznijeti i argumente, koje dosad nisu iznijeli niti ih ja vidim.

Miro Kovač kaže kako i "ptičice na grani znaju da HDZ neće pobijediti na parlamentarnim izborima ako se ne promijeni"?

Na ono što sam vam već prije rekao mogu samo dodati da me, pored golih tvrdnji i doskočica, zanima argumentacija što bi to HDZ trebao mijenjati. Zato i očekujem program kandidata kojima će dati odgovore na ovakve tvrdnje kako bih vam na njih mogao u potpunosti odgovoriti.

Dugogodišnji ste prijatelj, pa i kum s Vladimirom Šeksom. Jeste li s njim razgovarali o istupu njegova posinka Karla Resslera? Slaže li on s izjavom da nitko nema a priori bjanko podršku za predsjednika?

Da, razgovarao sam s Vladom i ne bih iznosio detalje našeg razgovora. O Karlu sam već rekao kako je mlad, pametan i obrazovan političar. No, isto tako sam rekao kako Karlo svoj stranački legitimitet crpi iz odnosa sAndrejem Plenkovićem. Stoga i očekujem da svoju izjavu o a priori bjanko podršci dodatno objasni!

Nakon unutarstranačkih izbora trebao bi se održati i opći sabor HDZ-a na kojem se biraju članovi Predsjedništva. Kad će to biti?

Izbori za stranačka tijela, temeljne ogranke, općinske, gradske, županijske odbore i članove Predsjedništva održavaju se na posredan način preko izaslanika, lokalnim skupštinama, i na općem saboru. Izborni proces zahtijeva održavanje 3600 izbornih skupština koje prethode općem saboru, a to zahtijeva period od dva i pol mjeseca. Ta činjenica određuje i datum općeg sabora u drugoj polovini svibnja, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

28. travanj 2024 06:12