StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROSLAVA SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA I XII. SUSRET HRVATA IZ ITALIJE

<br /> FOTO Mješoviti zbor Libertas oduševio nastupom u Svetištu voljenog sveca u Padovi

Piše Željko Tutnjević
21. svibnja 2018. - 14:48

U svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi, 19. svibnja, otpočela je dvodnevna proslava Sv. Leopolda Bogdana Mandića i XII. susret Hrvata u Italiji, u organizaciji Hrvatske zajednice u Venetu i Hrvatske matice iseljenika - podružnica Dubrovnik.
U radosnom zajedništvu, mnogobrojni sudionici susreta, kako Hrvata u Italiji tako i hodočasnika iz Republike Hrvatske, Republike Slovenije te Bosne i Hercegovine, su mogli uživati u vrlo bogatom i raznovrsnom programu ispunjenom i duhovnim i edukativnim i kulturnim sadržajem.

Susretu su nazočili i Neven Pelicarić - izvanredni i opunomoćeni veleposlanih Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine: Draženka Arar - savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, Dubravka Severinski - načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Hrvatske, Alen Matanić - voditelj Službe za gospodarsku suradnju, Nevenka Grdinić - generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu te Iva Pavić - generalna konzulica u Republike Hrvatske u Milanu.

Program je otpočeo u popodnevnim satima klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, nakon čega je uslijedilo predavanje don Roza Palića na temu “Očinstvo i majčinstvo - odraz Božje ljubavi”. Govoreći o obitelji kao uzvišenoj vrijednosti našeg čovječanstva, fra Rozo je govorio o ljudskoj svetosti i odjeku Božje stvarnosti u svakom čovjeku, naglasivši kako je izvor svakog očinstva i majčinstva u Bogu, koji je Stvoritelj, ali i Ljubitelj svakog od nas.

Govoreći o izgradnji cjelovitosti svake osobe kako bi se mogla darivati drugima, poglavito u obitelji, na jedan odgovoran i zreo način te time izbjeći “mentalitet smrti”, don Rozo je osvrčući se na Sveto pismo objasnio kako je čovjek stvoren na sliku Božje trojstvene ljubavi te ga ne može ispuniti razina koja je ispod one koja mu omogućuje da bude odraz Božje slike na koju je stvoren.

Kroz razne primjere iz životne stvarnosti današnjice, kao i razlaganje dijelova Svetog pisma te misli raznih teologa, don Rozo je upozorio kako Zli hoće udaljiti od Istine i uvesti ga u irealan svijet, na poseban način napadajući obitelj želeći je razoriti i uništiti te je, te je govoreći o bračnom zajedništvu, naglasio kako u Bogu nema uvjeta, nego samo ljubav. Pozvani smo, dakle, “ljubiti u sve dane svoga života” te iz korijena živjeti svoje dostojanstvo.


Nakon predavanja uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio don Rozo Palić, a koncelebrirao don Miljenko Babaić - dekan Stonskog dekanata iz Dubrovačke biskupije. 

Nakon sv. mise, uslijedio je koncert dubrovačkog mješovitog zbora Libertas pod ravnanjem Viktora Lenerta i uz pratnju dubrovačke pijanistice Ivane Jelača, koja s njima surađuje zadnjih godinu i pol. Duška Madunić, predsjednica Zajednice Hrvata Veneto i Maja Mozara, voditeljica ureda Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku pozdravile su sve nazočne te zahvalile domaćinima na gostoprimstvu.

Predstavaljući zbor Libertas, Maja Mozara je, između ostaloga, istaknula kako je zbor na poseban način povezan sa sv. Leopoldom jer su pjesmom imali prigodu sudjelovati u programu i ispratiti relikviju tijela sv. Leopolda iz njegovog rodnog kraja. Izvođači su oduševili svojim raznolikim repertoarom i nastupom , te je publika rado zapjevala sa zborom na poznate stihove. 


Radost i veselje uz pjesmu i čašćenje se nastavilo još dugo iza koncerta, izvješćuju iz Hrvatske matice iseljenika - podružnica Dubrovnik. 
 

09. svibanj 2024 00:25