StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJAVNE POVRŠINE

Božo Lasić, čelnik Hrvatske zajednice općina: ‘Jedva smo se izborili za koju kunu, a teleoperateri su na nama zgrnuli milijune‘

Piše Gabrijela Bijelić
17. listopada 2022. - 20:01

- To je rat koji traje i traje. Milijuni kuna su izgubljeni, a država godinama nije reagirala. Ja sam putem Hrvatske zajednice općina kojom predsjedavam i putem Udruge gradova o svemu obavijestio premijera Plenkovića, uspjeli smo isposlovati da bar dio gradova i općina u proračun dobije sredstva na koja ima pravo. Radi se o pravu puta koje su teleoperateri dužni plaćati gradovima i općinama po metru dužnome zračne i podzemne infrastrukture, a cijena je uključena u impuls – otkriva nam načelnik Konavala Božo Lasić dugogodišnji problem s kojim su suočeni gradovi i općine, ali i lokalne uprave za ceste čije ‘resurse’ obilato koriste teleoperateri, pazeći pritom da ih tuđi kablovi i pale koštaju što manje.

image

Optički kabeli često se polažu u trup lokalnih prometnica Cropix

Cropix/

Izboksali 400 tisuća kuna

- Neke općine su ranije s teleoperaterom potpisale ugovore o pravu služnosti, jednokratno su im na prepad dali ugovore, oni su potpisali, isplatili su im milijun kuna i to je bilo to. A pravo na naplatu imamo trajno i od te naknade se pune lokalni proračuni. Kako bismo barem nešto naplatili, obratili smo se saborskom Odboru za lokalnu i područnu samoupravu, upozorili smo i HAKOM kao regulatora tržišta na ovu praksu neplaćanja za korištenje infrastrukture, neke kolege u našoj Županiji uspio sam uvjeriti da ustanu žalbama prema teleoperaterima. Bilo je i onih koji se nisu žalili ili su naknadno odustali od žalbi pa su izgubili milijune kuna. Siguran sam da ovakvog slučaja nema ni u jednoj drugoj članici Europske unije – kaže načelnik Lasić koji je uz blagoslov konavoskog Općinskog vijeća uspio isposlovati da se u konavoski proračun na ime korištenja telekomunikacijske mreže ove godine slije 400 tisuća kuna. Neki su hrvatski gradovi po ovom osnovu ‘ubrali’ milijune, a financijske koristi je bilo i za pojedine Županijske uprave za ceste, budući da kablovi i svjetlovodi u pravilu prolaze kroz trup prometnica.

image

Konavoski načelnik Božo Lasić Cropix

Cropix/

Riječka odvjetnica Katja Jajaš koja je u borbi za naknadu od uporabe telekomunikacijske infrastrukture zastupala konavosku i brojne druge općine i gradove kaže kako se teleoperateri državi nerijetko žale na visinu naknade koje moraju plaćati jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

- Često prijete da ne mogu ulagati u poboljšanje infrastrukture ako su prisiljeni plaćati visoke naknade, a ne spominju da deset godina nisu plaćali ni lipe za podzemnu i nadzemnu mrežu koja ih je u Hrvatskoj dočekala spremna. Dogovori za naknadu s nekoliko općina i gradova postizali su se ‘odokativno’, bez postojanja ikakvog elaborata duljine i trase mreže za koju se naknada plaća. A kod ugovora o služnosti, teleoperateri su se pozivali na nesređeno zemljišno-knjižno stanje, zavlačili, govorili da će, primjerice, umjesto 6 kuna, platiti 3 i tako sve dok nismo kontaktirali regulatore iz HAKOM-a. Potom je zaživio Pravilnik o naknadi za pravo puta. Ishodili smo da se ubuduće na temelju elaborata o trasama utvrde točni iznosi naknade za pojedine gradove i općine. Tražili smo i razvrgnuće ugovora o služnosti za općine koje su ga potpisale prije izrade elaborata, no to je ukinuo Upravni sud – kaže odvjetnica Jajaš. Podsjeća da osim općina i gradova, i građani RH kao pojedinci mogu ostvariti pravo na naknadu ako im preko imanja prolazi telekomunikacijske mreža, zračna ili podzemna. To je, kaže, naknada bez vremenskog ograničenja jer se pravo na isplatu prenosi i na nasljednike, obrazlaže sugovornica.

Grad Dubrovnik među izuzecima

Za napomenuti je i kako je Ustavni sud upravo pokrenuo postupak ocjene ustavnosti najnovijih izmjena i dopuna Zakona o cestama i do okončanja postupka privremeno obustavio primjenu triju spornih članaka. Ustavni sud želi utvrditi jesu li Vlada i Sabor najnovijim izmjenama Zakona o cestama koje vrijede od siječnja, povrijedili Ustav, tj. jesu li na štetu gradskih i općinskih proračuna pogodovali teleoperaterima.

image

Teleoperateri godinama nisu plaćali naknade opĆinama i gradovima, proziva načelnik Lasić

Ekološki Osvještene Konavle/Fb

Za razliku od brojnih drugih jedinica lokalne i regionalne samouprave, Grad Dubrovnik nije imao okapanja s teleoperaterima:

- S Hrvatskim telekomom d.d. smo još 2007. godine potpisali Ugovor o partnerskom odnosu u štićenju distributivne telekomunikacijske kanalizacije (DTK) i načinu uređenja prava korištenja javnih površina, Ugovore o osnivanju prava služnosti javnih površina te dodatke navedenim ugovorima, a sve u svrhu reguliranja prava i načina korištenja javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika te izgradnje, polaganja i održavanja telekomunikacijske infrastrukture. Na temelju ovih ugovora, koji su i dalje na snazi sklopljeni na neodređeno vrijeme, društvo HT d.d. isplatilo je Gradu Dubrovniku ukupan iznos od 7.202.408,72 kune, čime je HT podmirio svoju obvezu plaćanja naknade za pravo služnosti do zaključno 31. prosinca 2022. godine – izvijestili su iz gradske uprave.

Riječ prozvanih

- Hrvatski Telekom uredno ispunjava sve obveze s lokalnom samoupravom te je naplata korištenja javnih površina grada za potrebe postavljanja HT infrastrukture uređena ugovorom između HT-a i grada. Podsjećamo kako je u tijeku projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle i Župa dubrovačka. Cilj Projekta je izgraditi širokopojasnu mrežnu infrastrukturu nove generacije kombinacijom državnih potpora i vlastitih investicijskih sredstava HT-a, koja će na utvrđenih 9.065 "bijelih" adresa Projekta omogućiti brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup svim potencijalnim korisnicima do kraja 2023. godine, izvijestio je Odjel za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma.

Iz A1 Hrvatska poručuju kako na širem području osiguravaju uslugu privatnim i poslovnim korisnicima putem optičke, hibridne optičko-koaksijalne infrastrukture ili veleprodajnog najma infrastrukture. Što se tiče mobilne mreže, broj baznih stanica je nedostatan što je razlog opterećenja u ljetnim mjesecima. A1 Hrvatska zainteresirana je za daljnju izgradnju najmodernijih fiksnih i mobilnih mreža te bi Grad Dubrovnik trebao ne samo omogućiti, nego i maksimalno olakšati uvođenje fiksne mreže nove generacije, kao i novih baznih stanica na lokacijama koje su se pokazale iznimno opterećenima, poručuju iz Korporativnih komunikacija teleoperatera A1.

03. svibanj 2024 13:53