StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLUKA ZELENIKA

BOSONOGE IZBJEGLICE KRENULE PREMA HRVATSKOJ Talijanska ribarica sa Sirijcima zaustavljena u Crnoj Gori

Piše PSD.
30. siječnja 2018. - 13:27

Talijanska ribarica "Erika" na kojoj se pored tri člana posade, nalazilo 17 izbjeglica iz Sirije među kojima četvero djece i tri žene uplovila je u crnogorsku luku Zelenika, donosi portal Vijesti.me

Medicinska služba pregledala je izbjeglice, koje na sebi nisu imali nikakvu obuću, a kako neslužbeno se doznaje kako je jedna izbjeglica ima upalu pluća. 

Prema neslužbenim informacijama, crnogorske su vlasti utvrdile kompletnu rutu i način kretanja ribarice "Erika" u protekla 24 sata. Ona je na senzorima detektirana na udaljenosti od 30 milja od obale nakon čega je utvrđeno da je prema crnogorskoj obali krenula iz pravca Otrantskih vrata na ulazu iz Egejskog mora u Jadran.

Budući da se "Erika" cijelo to vrijeme kretala brzinom od 4 do 6 čvorova nameće se zaključak da se brod nije zaustavljao zbog uobičajenih ribarskih aktivnosti što bi bilo za očekivati jer je riječ o ribarici koja lovi parangalima a ne povlačnim ili plutajućim mrežama. Isto tako činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi na zaključak da "Erika" nije pokupila nikakve brodolomce iz mora jer bi u tom slučaju morala da stati. .

Pomorska policija Crne Gore jutros je u susret talijanskoj ribarici uputila nekoliko svojih plovila koja su je presrela, a na oko četri milje udaljenosti od obale na "Eriku" su se ukrcali i pripadnici crnogorske granične pomorske policije kako bi se izbjegla mogućnost da se sa talijanskog broda eventualno u more pokuša baciti bilo kakav eventualno kompromitirajući dokazni materijal.

Budući da je riječ o brodu koji je i ranije u dva navrata u Hrvatskoj imao sukobe sa zakonom jer je uhvaćen u nelegalnom ribolovu crnogorski državni organi ne isključuju ni mogućnost da je posada "Erike" namjerno pokušala da sirijske izbjeglice prokrijumčare u Crnu Goru.
 

28. travanj 2024 05:35