StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetincident kod tešnja

Bošnjački radikali iz drugog pokušaja skinuli zastavu Hrvata u BiH izvješenu na katoličkom groblju: ‘Ni u ratu ovdje nije bilo tenzija između ova dva naroda!‘

Piše Miroslav LANDEKA/sd
1. lipnja 2022. - 19:15

Nakon što je u utorak policija iz PU Tešanj spriječila bošnjačkog novinara Miralema Merdića tijekom najavljenog odlaska na groblje kako bi skinuo zastavu Hrvata BiH, netko je uz okrilje noći odlučio završiti posao, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom noći je, uništenjem zastave hrvatskog naroda u BiH, oskvrnavljeno spomen obilježje braniteljima HVO-a u tešanjskom kraju, piše Dnevnik.ba.

Podsjećamo, u regiji Tešnja i Usore nije bilo hrvatsko-bošnjačkog sukoba, pa se ovi akti ne mogu ni pripisati nekim možebitnim nacionalnim tenzijama koje vuku repove iz rata. Nadajmo se da će policija pravovremeno reagirati, a da će se na ovo mjesto instalirati kamere kako bi zaštitili i samo groblje, kao i simbole Hrvata i katolika ovoga kraja.

Nažalost, ovo nije jedini i izolirani slučaj jer prošle godine zastava hrvatskog naroda u BiH, postavljena u Varešu pored spomenika s imenima 125 civilnih i vojnih žrtava nad kojima je Sveti Mihovil, srušena je. Tada je portal Ilijas.net objavio je kako je postavljanje zastave hrvatskog naroda u BiH u Varešu provokacija, dok je samu zastavu krivo imenovao "zastavom tzv. Herceg Bosne".

Također, izvijestio je i o navodnim brojnim pozivima na društvenim mrežama gdje se traži uklanjanje zastave. Javno se na svom Facebook profilu oglasio i vareški sportaš Farik Muhić.

''Ja kao sportaš i predstavnik naše države Bosne i Hercegovine i grada Vareša volio bi da znam koga prestavljam, Bosnu i Hercegovinu ili 'anam one tam'? Pošto bi skorije vrijeme trebao ići za Rusiju – Moscov na takmičenje pod zastavom Bosne i Hercegovine pa ne znam šta ću sad ponijeti. Kao što sam odlučio da se izjasnim javno povodom zakivanja zastave, isto tako sam kontaktirao i naše nadležne'', napisao je dizač utega koji se i pohvalio na društvenim mrežama skinutom zastavom.

Muhić je, inače, svjetski prvak u powerliftingu.

26. travanj 2024 03:17