StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet65% CIJEPLJENIH

BOLJE PROCIJEPLJENI OD NAS Hrvatskoj bliska zemlja prva uvodi lockdown za necijepljene

Piše DV
14. studenog 2021. - 17:00

Austrija će od sutra uvesti karantenu za necijepljene. Mjera ima za cilj ublažiti pritisak na bolnice i odjele intenzivnog liječenja. Zabrana kretanja stupa na snagu u ponoć i odnosit će se na osobe u dobi od 12 i više godina koje nisu cijepljene i koje preboljele Covid-19.

Prekršitelji karantene plaćat će visoke kazne. Građani mogu biti kažnjeni novčanom kaznom do 500 eura za kršenje ograničenja, dok tvrtke mogu biti kažnjene kaznom do 30.000 eura.

Plan o izolaciji za necijepljene vlada je prvi put iznijela u rujnu kao odgovor na crni scenarij u kojem bi 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi bilo zauzeto pacijentima Covid-19. Ta brojka trenutno iznosi 20 posto i raste. Zdravstveni dužnosnici sve više su zabrinuti da će bolnice postati pretrpane zbog "pandemije necijepljenih".

Oko 65 posto od devet milijuna stanovnika Austrije u potpunosti je cijepljeno, što je jedna od najnižih stopa u Europi. Austrijska vlada navela je da se oko 83 posto simptomatskih slučajeva zabilježenih između siječnja i rujna odnosilo na necijepljene.

30. travanj 2024 22:40