StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMALI ZELENI?

Bljesak nad Kijevom, Amerikanci priznali da prate više stotina NLO-a diljem svijeta. Pogledajte donedavno tajne snimke

Piše dv
20. travnja 2023. - 09:57

Misteriozni bljesak noćas je obasjao nebo iznad glavnog grada Ukrajine Kijeva. Ukrajina je prvo objavila da je u pitanju NASA-in satelit, donosi N1, što je američka svemirska agencija demantirala, a o slučaju su se oglasile i zračne snage Ukrajine.

"Nije bilo neprijateljskih napada u Kijevskoj regiji navečer 19. travnja. Uzrok bljeska još se razjašnjava", rekao je glasnogovornik zračnih snaga Ignat, a prenio kanal Centra za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost na Telegramu.

"Je li to bilo neko nebesko tijelo ili neki fragment satelita, meteorit ili nešto treće, neka anomalija – postoje stručnjaci koji će navesti pravi razlog. Zračne snage rade malo drugačije stvari. Obaramo zračne ciljeve koji napadaju Ukrajinu", dodao je.

Šef KMVA Serhij Popko rekao je da će stručnjaci morati utvrditi o čemu se tu točno radilo. "Najvažnija stvar je sigurnost Kijeva i mir Kijevljana."

Glavni centar posebne kontrole ukrajinske svemirske agencije također se oglasio o ovom događaju navodeći da je u pitanju "zvučni efekt visoke energije", navodi N1.

Kozmičko tijelo ušlo je u guste slojeve atmosfere. Procijenjeno mjesto eksplozije je u kijevskoj regiji, objavio je na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova.

A kako donosi Jutarnji list, američka vlada prati više od 650 potencijalnih slučajeva takozvanih "neidentificiranih zračnih fenomena", poznatih kao NLO-i, kazao je Sean Kirkpatrick, direktor Pentagonovog Ureda za rješavanje anomalija iz svih domena (AARO), prenosi CNN.

Kirkpatrick je pododboru Senata za oružane snage u srijedu rekao da je broj slučajeva porastao u odnosu na 350 izvješća navedenih u neklasificiranom obavještajnom izvješću o neidentificiranim zračnim fenomenima objavljenom ranije ove godine.

"Od onih preko 650, dali smo prednost otprilike polovici jer imaju zanimljivu anomaličnu vrijednosti. Sada moramo proći kroz njih i ustanoviti za koliko ih imamo stvarne podatke", rekao je Kirkpatrick i zastupnicima objasnio kako njegov ured pomaže Pentagonu i obavještajnoj zajednici u identificiranju novih stranih tehnologija među kojima je bio i balon iz Kine koji je letio iznad američkog zračnog prostora u veljači.

Pustio je video dva slučaja s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti, jednog koji je riješen, i jednog neriješenog.

Prvi video je pokazao malu kuglu koja je proletjela kroz ekran kamere drona MQ-9 na Bliskom istoku 2022. godine. Kamera drona pratila je objekt dok se kretao nebom, ulazeći i izlazeći iz ekrana.

Kirkpatrick je objasnio da je ovaj slučaj neriješen jer nije bilo drugih dokaza osim videa. "Bit će gotovo nemoguće to u potpunosti identificirati, samo na temelju tog videa", rekao je.

U drugom videu iz južne Azije ranije ove godine, objekt je letio pored dva drona MQ-9, te im se u početku činio "doista anomalan".

Nakon što su stručnjaci pregledali video sliku po sliku, shvatili su da se radi o "slici u sjeni". "Ovo je infracrveno, a ovo toplinski potpis motora u putničkom zrakoplovu koji je slučajno letio u blizini mjesta gdje su bila dva drona", objasnio je.

Kirkpatrick je još jednom ponovio da nema dokaza o prisutnosti izvanzemaljskog života u viđenjima.

"AARO do sada nije pronašao vjerodostojne dokaze o izvanzemaljskim aktivnostima, izvanzemaljskoj tehnologiji ili objektima koji se ne ponašaju u skladu s poznatim zakonima fizike", rekao je Kirkpatrick senatorima, a prenosi CNN.

Senatori su zatim pitali Kirkpatricka o mogućnosti da se radi o novim tehnologijama iz stranih zemalja poput Rusije ili Kine. Odgovorio im je kako se kod malog broja slučajeva viđenja neidentificiranih zračnih fenomena doista moglo raditi o dokazima potencijalnog tehnološkog napretka. Takvi slučajevi se, rekao je, prosljeđuju obavještajnoj službi na daljnju istragu, piše Jutarnji list.

"Postoje li tehnološke sposobnosti koje bi se mogle upotrijebiti protiv nas kao oružje ili u obavještajnom smislu? Apsolutno. Imam li dokaze da se o tome radi u ovim slučajevima? Ne, ali me neki faktori zabrinjavaju", kazao je Kirkpatrick.

26. travanj 2024 06:30