StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettko mu je zasmetao?

BiH mediji javljaju o diplomatskom skandalu: Plenković se jutros nije pojavio u Predsjedništvu, poznat i razlog

Piše vijesti sd
23. siječnja 2024. - 08:59

Hrvatski premijer Andrej Plenković jutros se nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Poznat je i razlog: premijer RH se nije pojavio zbog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, iako je bilo najavljeno da će biti nazočan, javlja klix.ba.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović dočekali su tako samo predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako je trebao stići i premijer Hrvatske Andrej Plenković, on se nije pojavio. Razlog je, barem kako tvrdi klix.ba, Željko Komšić kojeg dužnosnici u Hrvatskoj ne smatraju "legitimnim članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda".

"Time je predsjednik Vlade Republike Hrvatske iskazao duboko nepoštovanje prema institucijama BiH i njenim legalno izabranim dužnosnici", pišu sarajevski mediji.

Podsjećaju da je premijer Plenković jučer stigao u Sarajevu te održao sastanke sa delegacijom Islamske zajednice u BiH i Vrhbosanskom nadbiskupijom te večerao sa ljudima iz vrha HDZ-a na čelu sa Draganom Čovićem, Borjanom Krišto i Lidijom Bradarom. Danas je trebao u Predsjedništvu BiH, zajedno sa Ursulom von der Leyen i Markom Rutteom, razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH.

No, piše klix.ba, Plenković očito nije planirao da će na svom radnom mjestu biti i Komšić koji je prethodnih dana bio u inozemstvu. Kada je Plenković dobio potvrdu da će Komšić biti u zgradi Predsjedništva BIH, odučio je ne doći.

27. travanj 2024 00:00