StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKrvavi Bliski istok

Eskalacija krize: Biden naredio napad na objekte u Siriji; ‘Ne želimo rat, ali ovo što radi Iran...‘; Pogođen i Egipat

Piše dv
27. listopada 2023. - 06:20

05:46 U američkim zračnim napadima u Siriji pogođeno je skladište oružja i streljiva

U noćnim napadima Sjedinjenih Država na Siriju pogođeno je skladište oružja i streljiva koje koriste policajci Iranske revolucionarne garde i skupine koje podupiru Iran, rekli su visoki američki dužnosnici novinskoj agenciji Reuters.

Nije jasno jesu li iranski državljani ubijeni u udarima, Reuters navodi riječi dužnosnika.

Dva borbena zrakoplova F-16 izvela su napade oko 4:30 ujutro po lokalnom vremenu u blizini Abu Kamala, blizu granice s Irakom, prema dužnosnicima.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u ranijem priopćenju da su "usko skrojeni udari odvojeni i različiti" od rata Izraela i Hamasa.

Udari su uslijedili nakon upozorenja Bijele kuće da će Washington odgovoriti na napade na svoje snage u Iraku i Siriji za koje je optužio skupine koje podržava Iran.

image
-/Afp
image
-/Afp

05:44 Egipatski mediji: Šest ozlijeđenih nakon pada rakete na Tabu

Šest je osoba ozlijeđeno u egipatskom turističkom mjestu Taba na Crvenom moru, koje se nalazi u blizini izraelske granice, nakon što je projektil pogodio tamošnju zdravstvenu ustanovu u petak rano ujutro, objavila je egipatska televizijska postaja Al Qahera.

Prema Al Qaheri, projektil koji je pogodio Tabu povezan je s borbama u pojasu Gaze, koji se nalazi oko 220 kilometara dalje, a gdje se izraelske snage pripremaju na kopnenu invaziju, no nije poznato koja od zaraćenih strana ga je ispalila.

Taba se nalazi odmah preko granice s Izraelom, a u blizini je izraelski grad Eilat.

Od egipatske vlade nema službene potvrde incidenta.

image
Dante Fernandez/Afp
image
Tercio Teixeira/Afp

05:43 Džamija uništena u smrtonosnom izraelskom napadu zapadno od grada Gaze

Više ljudi je ubijeno i ozlijeđeno u još jednom izraelskom zračnom napadu, koji je također uništio džamiju, prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA.

U izvješću se navodi da su višestruki udari u zoru u petak pogodili područje u izbjegličkom kampu al-Shati, zapadno od grada Gaze, uništivši stambene zgrade i obližnju Bijelu džamiju.

Prema WAFA-i, pogođeno je i nekoliko drugih ciljeva u blizini grada Gaze, uključujući četvrti al-Zaytoun i al-Shujayea.

Točan broj žrtava nije odmah poznat.

05:42 Izraelske snage uhitile najmanje 19 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Najmanje 19 Palestinaca, uključujući jednu ženu, uhitile su izraelske snage nakon još jedne racije na okupiranoj Zapadnoj obali u petak prije zore.

U Ramallahu i pokrajini al-Bireh, izraelske snage uhitile su četiri građanina tijekom napada na grad Ni’lin, zapadno od Ramallaha, javlja palestinska novinska agencija Wafa.

U Hebronu, među uhićenima je i dr. Farouk Ashour, prema objavi Al Jazeere Arabic na platformi X, bivšem Twitteru.

Još četvorica uhićena su u selu Kafr Ni’am također u Ramallyju, a još četvorica u okupiranom istočnom Jeruzalemu. Ostali uhićeni bili su iz Nablusa, Jericha i pokrajine al-Aghwar.

image
Jack Guez/Afp
image
Jack Guez/Afp

05:40 Napad na Siriju

Dopisnica Al Jazzere iz Pentagona, Patty Culhane, piše kako je zanimljivo što Lloyd Austin napominje kako ovo nije promjena u pristupu sukobu između Izraela i Gaze, već da je to usko skrojen udar u samoobrani.

‘Očito je predsjednik pod pritiskom, posebice desnice, da odgovori na napade. Mnogi umirovljeni generali su se oglasili i rekli da će se ovo nastaviti događati ako ne odgovore.

Dosad nisu željeli odgovoriti jer je najveća zabrinutost unutar Bidenove administracije i američkog naroda da će to dovesti do šireg sukoba.‘

image
Omar El-qattaa/Afp
image
Omar El-qattaa/Afp
image
Jalaa Marey/Afp
image
Jalaa Marey/Afp

05:25 Biden naredio napad na iranske saveznike u Siriji

Sjedinjene Države izvele su u četvrtak napade na dva objekta u Siriji koje navodno koriste iranska Revolucionarna garda i skupine koje podupire Iran, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

Napade je naredio predsjednik Biden kao odgovor na napade na američko osoblje u Siriji ovog tjedna.

Jedan američki poduzetnik umro je tijekom jednog od napada nakon što je doživio srčani udar dok se skrivao, a 21 američki pripadnik je ozlijeđen.

“Sjedinjene Države ne žele sukob i nemaju namjeru niti želju sudjelovati u daljnjim neprijateljstvima, ali ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati”, stoji u priopćenju.

“Ovi usko skrojeni udari u samoobrani bili su namijenjeni isključivo zaštiti i obrani američkog osoblja u Iraku i Siriji. Oni su odvojeni i različiti od tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promjenu u našem pristupu sukobu između Izraela i Hamasa”, dodaje se u priopćenju.

image
Omar El-qattaa/Afp
image
Jalaa Marey/Afp
27. travanj 2024 09:13