StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSustav bez milosti

Beskućnik Alenko, hrvatski branitelj, guši se u raljama birokracije: svoj dom nikada nije imao, a sada Medvedovo ministarstvo od njega traži - potvrdu o prebivalištu?!

Piše Vinko Vuković/sd
25. siječnja 2022. - 07:55

Alenko Barač, beskućnik o kojemu je Slobodna Dalmacija nebrojeno puta pisala, dobio je pismo iz Zagreba. Piše mu Sektor za stambeno zbrinjavanje Ministarstva hrvatskih branitelja, piše Slobodna Dalmacija.

Adresa je to kojoj se Alenko Barač obratio jer nije on samo beskućnik, nego je i hrvatski branitelj. S pripadajućim ratnim putem, ordenima i zahvalnicama. Pun ih je naramak. Gdje god je išla 142. drniška, išao je i Alenko, pa se nakupilo toga. I to mu je jedina imovina.

Kad je poslao pismo u Zagreb, mislio je da čovjek čovjeku piše. Jer, kakva drugo pisma i mogu biti. A Alenko je napisao sve. Kao svoj svome. I da znate da mu je srce zaigralo kad je u subotu stigao odgovor. Jedva je čekao pročitati što mu njegovi pišu.

"Poštovani, Sektor za stambeno zbrinjavanje Ministarstva hrvatskih branitelja zaprimio je Vašu dokumentaciju, vezano za zahtjev za stambenim zbrinjavanjem, te Vas izvješćujemo kako vam nedostaje određena dokumentacija, a kako bismo mogli utvrditi ostvarujete li i u kojem opsegu navedeno pravo sukladno odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN br. 121/17 i 98/19). Napominjemo, kako dokumentacija mora biti u izvornom obliku ili ovjerenom prijepisu i ne starija od šest mjeseci", čitao je Alenko početak pisma.

Nije mu bilo jasno kakvu to nepotpunu dokumentaciju njegovi iz Zagreba spominju. Zar im sve nije bio lijepo napisao. A sve to oni ionako znaju. Sve im je u kompjutoru. I gdje je bio i kad je bio i odakle je došao i kamo je otišao.

image
Nikola Vilić/Cropix

A mogli su, k vragu, i zaguglati. Alenko Barač Roje. Ponos Hrvatske koji je pronašao i vratio vreću novca. Branitelj koji živi na brodici. Nesretnik koji nikad, ali baš nikad, nije imao svoj dom. I koji pisma, sve da ih je i imao tko slati, nije imao gdje primati.

Alenko Barač Roje. Sretnik koji je za ovaj Badnjak uhvatio lignju od kilograma i pol. Splićanin s kojim se Grad Split ponaša kao da je šator u Hrvojevoj. Veseljak koji je klonuo kad je vidio što mu drugovi iz Zagreba pišu.

A pišu mu da "sukladno članku 47. Zakona o općem upravnom postupku (NN 47/09)" u roku od 60 dana mora dostaviti potvrdu o prebivalištu, odnosno boravištu od 1990. godine do danas.

Da, baš tako pišu. Od Alenka Barača, čovjeka koji je beskućnik praktično od najranijeg djetinjstva, traže potvrde o prebivalištu za posljednja tri desetljeća njegova života.

- Što da im donesem, što da im pošaljem... - teško će Alenko.

Krov nad glavom dobivao je uz pomoć ljudi koje bi dirnuli članci o čovjeku kojemu se sve dobro što radi lošim vraća, a svih adresa na kojima je u nekom trenutku bio i ne želi se sjetiti. Mnoge je jedva čekao zaboraviti. Prebivalište? Možda bi mogao zamoliti Frku Petešića da se umjesto njega javi Sektoru za stambeno zbrinjavanje.

No, i druge potvrde iz Zagreba od Alenka traže. Na primjer, potvrdu Općinskog suda, Zemljišno-knjižnog odjela nadležnog prema mjestu prebivališta, da nije bio uknjižen kao vlasnik ili suvlasnik kuće ili stana od 5. kolovoza 1990. do danas. I kopiju katastarskog plana za objekt na adresi Alenkova prebivališta te uvjerenje od nadležnog Područnog ureda za katastar i geodetske poslove s iskazom i upisanim načinom iskorištavanja katastarskih čestica koje posjeduje ili ih je posjedovao od 1990. do danas.

- Ništa mi nije jasno - zbunjeno će Alenko.

A tek smo na pola puta. Jer, od Alenka, beskućnika kojemu je Grad Split prije nekoliko mjeseci prestao plaćati podstanarski stan i kojega će svi ovi papiri stajati skoro kao mjesečna vojna opskrbnina koju dobiva, traži se i potvrda Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva o tome vodi li se kao obveznik plaćanja komunalne naknade ili se vodio od 1990. do danas. A traži se i ovjerena izjava u javnog bilježnika te potvrda Porezne uprave da nije porezni obveznik na temelju poreza na promet nekretnina, i da to nikada nije bio.

Zadnja pak tri traženja odnose se na uvjerenje nadležnog prvostupanjskog tijela (Županija) da Alenko nije pokrenuo postupak za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma, potvrdu Regionalnog ureda za obnovu, ukoliko je područje njegova prebivališta obuhvaćeno programom obnove te rješenje o nasljeđivanju iza roditelja, ukoliko je netko od njih preminuo, odnosno potvrdu nadležnog suda o neprovođenju ostavinske rasprave iza pokojnika.

- O kakvom nasljeđivanju oni govore, kakva ostavinska rasprava... - teško će Alenko, guši se u raljama birokracije.

Za sam kraj u pismu iz Zagreba masnim slovima piše sljedeće:

"Ukoliko ste Vi i članovi Vašeg obiteljskog kućanstva od 1990. godine do danas mijenjali prebivalište, odnosno boravište, potvrde iz točke 2., 4. i 5. potrebno je pribaviti od nadležnih tijela iz svih mjesta u kojima je bilo prijavljeno prebivalište, odnosno boravište."

U potpisu, načelnik Sektora za stambeno zbrinjavanje Željko Motik, dipl. iur.

S poštovanjem.

02. svibanj 2024 10:54