StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrava kod Vinkovaca

Banožić imao 0,21 promil alkohola u krvi, nije bio ni vezan: ‘Do kasno je bio na druženju, samo par sati nakon vozio...‘

Piše dv
13. studenog 2023. - 22:10

Sada već bivši ministar obrane Mario Banožić, pokazali su rezultati vađenja krvi u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, imao je 0.21 promila alkohola. Uzorak krvi izvađen je u 6:47 sati, u subotu 11. studenoga, dakle 32 minute nakon nesreće, odnosno vremena koje je u službenom priopćenju navela PU Vukovarsko-srijemska. Policija je dojavu o nesreći zaprimila u 6:15 sati.

Toksikološka analiza krvi koja je dala rezultat od 0.21 promila učinjena je uređajem Beckman Coulter, serije AU, metodom EMIT (enzim-imunotest), kolorimetrijom. Nalaz je validiran u 7:51 sati.

Prisutnost alkohola u krvi bitno mijenja Banožićevu poziciju u kaznenoj odgovornosti, jer to mijenja kvalifikaciju o nehajnom postupanju. A to onda dovodi u sumnju i sljedeće korake u istrazi koja je pokrenuta: prema Telegramovim izvorima uzorci krvi i urina koji su poslani u Centar za forenzična istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić” nisu oni koju su uzeti i Vinkovcima, već u KBC Osijek, kamo je Banožić prebačen nekoliko sati kasnije. Što onda čini upitnim vjerodostojnost nalaza s obzirom na protok vremena.

Telegramov izvor kaže da je Banožić prije kobnog jutra bio na druženju koje je potrajalo do kasno u noć, te da je samo nekoliko sati nakon toga, rano ujutro u subotu, krenuo u lov u Kunjevce. Kad se umoru i neispavanosti doda i utvrđena količina alkohola, te vožnja po magli, jasno je da je to ubitačna kombinacija, koja je uzrokovala tragičan ishod.

Doznaju kako ni Banožić ni tragično preminuli Goran Šarić nisu bili vezani pojasom. 

Izvori 24 sata: Imao je 0,29 promila alkohola u krvi

Portal 24 sata ranije je objavio kako im je iz više izvora potvrđeno da je toga jutra, kada se dogodila nesreća u kojoj je poginuo Goran Šarić, Banožiću u 6.45 sati na Hitnom prijemu u vinkovačkoj bolnici doista izvađena krv kako bi mu se odredila krvna grupa. Rezultat te preliminarne analize pokazao je, tvrde sugovornici portala 24 sata, 0,29 promila alkohola u krvi.

Taj je rezultat kao analizu izbacio uređaj u službenom laboratoriju u vinkovačkoj bolnici i taj rezultat, piše 24 sata, i sad stoji upisan u medicinski dokument u sustavu bolnice.

Tek su između 13 i 14 sati, tvrdi sugovornik portala 24 sata, Banožiću službeno uzeti uzorci krvi i urina te poslani na vještačenje u Centar "Ivan Vučetić" u Zagrebu. Dakle, sedam sati nakon nesreće, kad je izgledno da u krvi i urinu više neće biti onih početnih tragova alkohola.

Krv je poslana na analizu u Centar za forenzička vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, a RTL Danas javlja kako ona inače ne traje dugo. Ali do konačnih rezultata prisutnosti alkohola u krvi moglo bi proći i tjedan dana jer se analize rade po redu dolaska.

Zanimljiv je i detalj koji izdvaja portal 24 sata - taj da je očevid vodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Vukovara, a ne općinski državni odvjetnik. Na pitanje zašto je ona vodila očevid, a ne netko iz Općinskog DO-a, zamjenica županijskog državnog odvjetnika Biljana Luburić rekla je kako ŽDO radi očevide prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, kad se sumnja da je počinitelj bio pod utjecajem alkohola ili opijata.

27. travanj 2024 20:32