StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPSADNO STANJE U SLAVONIJI

Bacao Molotovljeve na susjednu kuću, specijalci ga držali na nišanu: ‘Prijetio je da će nas pobiti!‘

Piše Nikola Patković/JL
3. listopada 2023. - 15:29

NOVO 15:25 - Prije nekoliko trenutaka pripadnici specijalne policije ušli su u dvorište, ali su se nakon kraćeg vremena izašli van i udalji se od kuće. Ubrzo nakon toga u dvorište je ušla skupina osoba u civilu, među kojima su i mještani Trotinaca prepoznali i kćerku Palija S.

 

Prava drama odvijala se u Tordincima, u ulici Ante Starčevića, gdje je 57-godišnji Pali S. bacio četiri Molotovljeva koktela u dvorište i kuću svojih prvih susjeda Ivice i Ljubice Damjanović, a onda se polio benzinom zaprijetivši da će se zapaliti. Bilo je to oko 9,30 sati, a drama je nastavljena tijekom cijelog dana, jer se Pali odbijao predati policiji, piše Jutarnji list.

- Sjedili smo u kući i pili kavu, kada sam čuo da je nešto grunulo. Izašao sam van i vidio plamen u dvorištu, kod pipe, odmah sam ga krenuo gasiti, a onda sam vidio da gori vatra i na stepeništu i shvatio sam da susjed iz svog dvorišta baca Molotovljeve koktele na našu kuću. Nekih pola sata prije sam ga čuo kako nešto mrmlja sam sa sobom po dvorištu, ali nisam imao pojma što se sprema, opisao je Ivica početak ove drame. 

image
Vlado Kos/Cropix

U trenutku kada ih je susjed napao ulicom su slučajno naišli policajka i policajac PU vukovarsko-srijemske, koje je Ivica ugledao i oni su odmah utrčali u dvorište pomažući Ivici i Ljubici u gašenju požara na dvorištu i terasi. Dok su oni to radili Pali je kroz prozor ubacio još jedan zapaljivi koktel u njihov dnevni boravak.

- Odmah smo utrčali unutra gasiti taj požar, policajac se pri tome i opekao, a dok smo gasili vatru u kući on je ubacio unutra još jedan koktel. Tada je ovaj mladi policajac istrčao iz naše kuće i uletio u njegovo dvorište da ga zaustavi, a on se onda polio nečim, držeći u ruci nešto poput upaljača. Povikao je prema policajcu: "Ne prilazi, zapalit ću se!" – prepričao nam je Ivica ove dramatične trenutke. 

‘Prijetio je da će nas pobiti, zaklati...‘

Pali se nakon toga zatvorio u kuću, policajci su pozvali pojačanje, došli su i pripadnici specijalne i interventne policije, preko puta njegove kuće smjestio se snajperist, a u kući su viđene i ručne bombe, ulica je ograđena policijskim trakama i nitko nije smio prići Palijevoj kući. Ivica i Ljubica ne znaju gdje su se zamjerili prvom susjedu, s kojim je Ivica odrastao.

image
Vlado Kos/Cropix

- Znamo se cijeli život i ja pretpostavljam da nas je napao zato što smo ga prije tri tjedna prijavili policiji, jer nam je prijetio da će nas pobiti. Najgore je što mi ne znamo zašto je to i tada učinio, jer s njim nismo bili u zavadi, niti smo imali bilo kakvog posla s njim. Tada je iz čista mira počeo ružno govoriti o nama, prijetiti da će nas pobiti, zaklati... Zvali smo policiju, oni su s njim razgovarali i otišli kazavši kako se smirio. Međutim, istog je dana navečer sve ponovio – priča Ivica, a Ljubica dodaje:

- Govorio je da će nas zaklati k‘o zečeve, vikao mužu izađi van da te zakoljem... Strašno! Kod nas je tada bio naš 4-godišnji unuk i možete misliti kako smo se osjećali. Opet smo pozvali policiju, a ovaj put su ga odveli na triježnjenje, jer je bio pijan, drugi dan je odveden na Prekršajni sud i odmah su ga vratili kući. Izrečena mu je mjera zabrane približavanja nama na 30 metara – kazala je Ljubica, koja nije mogla doći k sebi od proživljenog stresa.

- Sve nam je u kući uništeno od vatre i dima, ali da nije bilo ovih dvoje mladih i hrabrih policajaca, kuća bi nam cijela izgorjela. Hvala im na tome, neizmjerno – istaknuli su Ivica i Ljubica. 

Bio je branitelj i radio u FINA-i

Za Palija su nam u Tordincima rekli da je i ranije znao biti problematičan, pogotovo kada se napije, a kažu da je to bilo često. Znao je izazivati ljude i u lokalnom kafiću. Inače, živi sam, jer ga je supruga ostavila, a ni odrasle kćeri, koje imaju svoje obitelji, nisu s njim u redovnom kontaktu. Bio je sudionik Domovinskog rata kao branitelj, ali je sve do prije nekoliko godina radio kao zaštitar u vinkovačkoj FINA-i.

image
Vlado Kos/Cropix

- Mislim da su tada i krenuli njegovi problemi, jer je tada na poslu izvadio pištolji i prijetio da će ubiti djelatnike, no kada su došli specijalci, predao se odmah. Nemam pojma kako je to sudski završilo, ali nakon toga se počeo ružno ponašati prema cijelom selu, ispričao nam je Ivica.

Pali je navodno neko vrijeme proveo i na liječenju, a od članova njegove obitelji doznali smo da je bio u redu ako je redovno uzimao terapiju. Čim bi prestao piti lijekove, postao je problematičan. Nakon incidenta u FINA-i više nije radio, a navodno mu je brat bio skrbnik. Imao je mjesečnu skrb od oko 200 eura. Njegov prijatelj, s kojim se redovno družio, kazao nam je da je najveći problem bio kada bi se napio, piše Jutarnji list.

- Ja sam kod njega bio svaki dan i znam da unazad 10-ak dana nije popio kap alkohola. I mene je iznenadilo kada sam čuo što je napravio – ispričao nam je ovaj čovjek.

27. travanj 2024 05:40