StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROŠLOST SE PONAVLJA |

Austrijanci zabranjuju kretanje bez covid propusnice, u Izraelu se bez treće doze smatrate necijepljenima!

Piše DML
24. listopada 2021. - 12:41

Austrija planira pooštrenje mjera protiv koronavirusa koje, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, predviđaju ograničenja kretanja za necijepljene, donose mediji.

Od 1. studenog mnogi zaposlenici moći će na radno mjesto dolaziti samo ako posjeduju dokaz da su cijepljeni, da su preboljeli covid ili imaju negativan test.

Austrija nije 'pionir' u ovim diskutabilnim odredbama - posebno u svjetlu sve većeg postotka umrlih od covida među cijepljenima, koji i dalje raznose zarazu, a ne trebaju testove niti su u izolaciji kada su bliski kontakt zaraženog. Ograničenje kretanja necijepljeni već doživljavaju i u Hrvatskoj, jer za njih vrijedi karantena od 15 dana kada su bliski kontakt zaraženog, koja za cijepljene ne vrijedi. 

- Na pragu smo ulaska u pandemiju nezaštićenih i necijepljenih - rekao je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina. Istaknuo je da će stroge mjere ograničenja kretanja biti uvedene za necijepljenje u slučaju pogoršanja situacije na intenzivnim odjelima austrijskih bolnica.

- Nadam se da će ova mjera onima koji oklijevaju, a kojih je još uvijek previše, odaslati signal - poručio je Schallenberg, uporan, kao i velika većina drugih premijera u Europi, da se stanovništvo cijepi u što većem postotku. 

Mjera, koja je pridodana već postojećim mjerama iz rujna, predviđa ograničenja kretanja za necijepljene ako na intenzivnim odjelima bolnica u Austriji bude ležalo više od 600 pacijenata zaraženih koronavirusom. Trenutno je na ovom odjelima smješteno oko 220 pacijenata s ovim oboljenjem. Kod situacije s više od 400 oboljelih od koronavirusa na intenzivnim odjelima, važi samo PCR test.

U Austriji se posljednjih tjedana znatno smanjio broj novocijepljenih. Stranka 'Ljudi, slobode, temeljna prava', koja okuplja skeptike u cjepivo protiv Covida-19 ,na nedavnim je izborima u Gornjoj Austriji osvojila šest posto glasova i ušla u pokrajinski parlament. 

Ukupno je u Austriji u potpunosti cijepljeno 62,3 posto stanovništva. Od 17. listopada Austrijanci su započeli s cijepljenjem imunokompromitiranih osoba trećom dozom cjepiva protiv covida-19, devet mjeseci nakon što je prva grupa cijepljenih dobila i drugu dozu. S obzirom da se na cijeli svijet 'prelijeva' situacija koja najprije počne u Izraelu, za očekivati je da će i u Europi uskoro ponoviti njihov scenarij. Naime, Izraelci upravo primaju treću dozu cjepiva protiv covida-19, a svi koji su dobili prve dvije smatraju se - necijepljenima. Kako donosi Deutsche Welle, nova covid propusnica u Izraelu može se dobiti samo ako je primljena i treća doza cjepiva ili ako je druga doza primljena u zadnjih šest mjeseci. U protivnom je neophodno testiranje. To pravilo se ne odnosi jedino na djecu mlađu od tri godine.

U Izraelu je najavljena i četvrta doza cjepiva protiv covida-19, a sve su glasnije i najave redovnog docijepljivanja svakih 5 do 6 mjeseci. 

27. travanj 2024 04:50