StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRuska noćna mora

Američki HIMARS-i utjerali Rusima strah u kosti: ‘Bilo bi teško ne imati problema s moralom kad znate da su zalihe streljiva koje vam moraju stići uništene 40 km iza vaše linije…‘

Piše Anita Belak Krile /sd
18. srpnja 2022. - 17:04

Američki HIMARS-i kojima su Ukrajinci od konca lipnja uništili preko 30 važnih ruskih skladišta streljiva i zapovjednih mjesta, postali su teška noćna mora Rusima. Jasno je to i iz najnovije naredbe ministra obrane Sergeja Šojgua koji je danas generalima izdao zapovijed da je uništavanje raketa dugog dometa i topničkog oružja isporučenog sa Zapada, trenutno glavni prioritet rata, donosi Slobodna Dalmacija.

Šojgu je posjetio skupinu Vostok koja se bori u Ukrajini, a televizijski kanal Zvezda prikazao ga je u borbenoj odori, kako se obraća oficirima zajedno sa zamjenikom Junus-Bekom Jevkurovim.  

SAD su Ukrajini isporučili 12 HIMARS-a, a Ukrajinci su objavili kako im je stigla i prva isporuka sofisticiranog sustava višecjevnog bacača raketa MLRS-a čime je obogaćen topnički arsenal dugog dometa koji je osigurao Zapad.

"Prvi MLRS M270 su stigli. Bit će dobro društvo HIMARS-ima na bojnom polju", napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama i dodao: "Bez milosti prema neprijatelju". Višecjevni raketni sustav (MLRS) ispaljuje isti paket streljiva kao HIMARS, a domet mu je do 80 kilometara.

Reznikov nije otkrio odakle su prvi M270 lanseri došli u Ukrajinu, no poznato je da su, i Velika Britanija, i Norveška obećale Ukrajini dostaviti te sustave. Njemačka vlada također se obvezala opskrbiti ukrajinske oružane snage sustavima MARS II, odnosno njihovom inačicom M270 sustava.

image

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu 

/Sputnik Via Afp

Specijalizirani vojni portal The Drive War Zone ocjenjuje kako je Reznikov u pravu kada kaže da je M270 dobro društvo za HIMARS.

Na pitanje The War Zone koristi li Ukrajina obavještajne podatke SAD-a za pomoć u ciljanja HIMARS-a, američki dužnosnik im je odgovorio dvosmisleno.

"Pomažemo Ukrajincima. Neću iznositi pojedinosti o tome kako to funkcionira. Ali uspjeli smo im dati informacije i oni su mogli iskoristiti te informacije na način na koji su to odabrali, kazao je. Također je rekao da je vjerojatno prerano za donošenje ocjene o tome koliko drastično HIMARS utječe na bojno polje u smislu uništavanja ruskih zaliha, no da je imao golemi utjecaj na ruski moral.

"Bilo bi teško ne imati problema s moralom u trenucima kada biste trebali dobiti zalihe streljiva, ali su te zalihe uništene 40 kilometara iza vaše linije, kazao je.

Oba raketna sustava ispaljuju istu obitelj projektila kalibra 227 milimetara, kao i balističke rakete kratkog dometa Army Tactical Missile System (ATACMS). MLRS ima lansirni sustav postavljen na gusjeničarsku šasiju izvedenu iz borbenog vozila Bradley. Jedan MLRS može se napuniti s dva standardna spremnika streljiva odjednom (2 puta po 6 raketa), što mu omogućuje ispaljivanje do 12 raketa.

HIMARS, s druge strane, ima manji sustav za lansiranje koji može odjednom ispaliti jednu kapsulu streljiva od šest raketa. Postavljen je na šasiju kamiona obitelji srednjih taktičkih vozila 6x6 (FMTV). Ono što HIMARS-u nedostaje u vatrenoj moći, nadoknađuje se u prenosivosti i jako brzoj pokretljivosti na bojišnici. Može se čak i brzo rasporediti putem vojnog transportnog zrakoplova C-130.

Maksimalni domet bilo kojeg od ovih sustava ovisi o vrsti streljiva koji ispaljuju. Rakete najvećeg dometa trenutno dostupne za sustav su precizno navođene vrste M30 (bojna glava s podstreljivom) i M31 (unitarna bojeva glava), koje su GPS/INS navođene i mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti do 70 kilometara. Daleko veće rakete ATACMS mogu pogađati ciljeve udaljene do 300 kilometara, ovisno o njihovoj varijanti, no one prema tvrdnjama Zapada Ukrajini nisu dostavljene.

No, i sadašnjim projektilima ukrajinsko Ministarstvo obrane je objavilo da je HIMARS-im 'siječe glave ruskoj hidri'.

„Nastavit ćemo tako dok ne uspijemo odsjeći i posljednju glavu - poručuju Ukrajinci.

image
screenshott MLRS

Američki politolog Ramis Yunus smatra kako bi trebalo dopustiti Ukrajincima da udare na Krimski most. 

"Ako im date HIMARS, zašto onda kažete 'pucajte na 70 km, a ne pucajte na 300 km'. Dajte im ono što trebaju, pokažite zube i onda vidite kako se Rusija ponaša. Dajte Ukrajini priliku da bombardira Krimski most. To se može napraviti u jednom danu. Zapad ima sve vojne i tehničke mogućnosti za to. Čim Krimski most bude bombardiran, vidjet ćete da se retorika Kremlja promijenila", izjavio je Yunus.. 

Koliko su snažni udarci HIMARS-a kojima zadnja dva tjedna Ukrajinci praše oko Hersona vidi se i iz svemira. Koristeći podatke NASA-e koji precizno evidentiraju požare nastale od eksplozija, snimke pokazuju gotovo potpunu eliminaciju ruskih skladišta streljiva na istočnim ukrajinskim bojišnicama.

26. travanj 2024 22:16