StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJESTE LI ZNALI?

Ako ostavite prozor na vozilu otvoren, možete platiti kaznu od 30 eura; bacate li sitan otpad iz auta, platit ćete 130 eura

Piše DV
5. srpnja 2023. - 15:32

‘Ako ljetujete u Hrvatskoj, ne ostavljajte otvorene prozore na vozilu, policija će vas kazniti‘, upozoravaju bh portali, ali i hrvatski, koji pišu o, u javnosti slabije poznatim prometnim propisima koji podliježu sankcijama. 

Vozač je dužan poduzeti sve mjere u sprječavanju da auto sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu, što uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora. Ako to zaboravite ili ih namjerno ostavite otvorenima, možete platiti kaznu od 30 eura, a puno skuplje proći ćete ako vas uhvate u bacanju sitnog otpada iz auta - za takvu nepodopštinu predviđena je kazna od 130 eura.

Ako vam nešto viri iz gepeka pa se registarske tablice ne vide dobro, mogli biste platiti kaznu do 260 eura, ali isto toliko biste mogli platiti ako policajci primijete da vam se spava, a svejedno ste za volanom. Ista kazna čeka vas ako ste sjeli za volan bolesni.

Slalom vožnju izvan autoceste platit ćete 130 eura, a na autocesti duplo. Za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti predviđena je kazna od 1320 do čak 2650 eura ili 60 dana zatvora.

27. travanj 2024 15:59