StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRO JE ZNATI

Ako idete preko Schengena u susjedstvo na rošitlj, evo koliki je tečaj eura i konvertibilne marke. Donosimo i koliko čega smijete prenijeti preko granice, pa pripazite kad idete u šoping

Piše dv
4. siječnja 2023. - 14:12

Dubrovačni su, zbog blizine granice i povoljnih cijena, česti restorana i trgovina a prije i benzinskih postakau susjednoj BiH, u kojima se plaćalo skoro u svim valutama, pa tako i kunama. Do kraja prošle godine naučili smo da ako plaćate karticom, račun izađe nešto povoljnije zbog službenog tečaja kune i BAM-a koji je iznosio 3,30 maraka za jednu kunu dok pri plaćanju gotovinom iznosio 4 kune za jednu marku. No od 1.1. 2023. kada su kune otišle u povijest, a euro je postao službena hrvatska valuta, dobro je znati službeni serdnji tečaj eura i marke. Dakle za jedan euro, po službenom srednjem tečaju HNB-a dobiti će te 1,95593 BAM-a.

image

Tečajna lista HNB-a od 1.1.2023. godine

Hnb/screenshot/

Osim BAM-ova, prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke euro, vrijedi malo više od američkog dolara (1 euro vrijedi 1,06 dolara) i nešto manje od švicarskog franka (1 euro je 0,98 franaka). Ako putujete u susjednu BiH, tečaj je 1,95 konvertibilnih maraka dok je u Mađarskoj 400,87 forinti.

 HNB će inače svakog dana objavljivati dvije tečajne liste. Prva tečajna lista bit će lista referentnih tečajeva eura u odnosu na druge valute, a objavljuje ju Europska središnja banka (ESB). Ta tečajna lista objavljivat će se istovremeno na stranicama HNB-a i stranicama ESB-a.

Druga tečajna lista bit će tečajna lista za klijente HNB-a, na kojoj će se iskazivati kupovni, srednji i prodajni tečaj eura u odnosu na druge valute, s time da će za valute za koje ESB objavljuje referentne tečajeve srednji tečaj HNB-a biti istovjetan referentnom tečaju ESB-a.

image

Trebinjska placa

Tonci Plazibat/Cropix

No treba imati na umu da smo od 1. siječnja unutar Schengenskog područja te da su se pravila o unosu roba iz susjednih zemalaja promijenila. Tako je Carinska uprava RH objavila što sve možete prenjeti preko granice. 

Tako se od duhanskih prerađevina po osobi može  prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda i10 mililitara e-tekućine. Putnici u zračnom prometu pak u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa. Oni u zračnom prijevozu mogu unijeti 200 cigara, 100 cigarillosa, 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje

Što se tiće alkohola u Hrvatsku možete unijeti jednu listru alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22 posto vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80 posto vol. i više, 2 litre pića s udjelom alkohola 22 posto  vol. i manje, 4 litre vina i 16 litara pive. 

Već znamo da nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvoda od mesa i mlijeka. Dakle ništa od mladog sira, torotana, kajmaka ili sušene kopsice. No zato po osobi može se unijeti 20 kilograma svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog podrijetla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do 2 kg po osobi. Svježeg voća i povrća, osim krumpira, smijete unijeti do 5 kilograma. ‘Prolazi‘ i  do 2 kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga te hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uvjete da ne zahtijeva držanje u hladnjaku prije otvaranja. Bez ograničenja ili u količini za osobnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu unijeti kruha, kolača, keksa, vafla i oblatni, dvopeka, tostiranog kruha i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20 posto  prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.

Bez ograničenja se mogu unijeti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i slastica (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakiranih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju do 20 posto prerađenih proizvoda životinjskog podrijetla, masline punjene ribom, tjestenina i rezanci, koncentrati juhe i poboljšivači okusa. Kad je u pitanju gorivo, u bidonu smijete prevesti do 10 litara identičnog goriva koje troši vaše vozilo. 

Kakva su nova pravila za unos novca, umjetnina, kućnih ljuibicama i životinja, vozila, plovila i drugih stvari pročitajte OVDJE.

27. travanj 2024 21:07