StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAKLJUČAK PRESS KONFERENCIJE SDP-HSS-GLAS

'Čine nas budalama, ali podržat ćemo svaki dogovor'

Piše Dube Marjanović Ladašić
26. lipnja 2019. - 15:22
Press konferencija sazvana je kao osvrt na, kako su rekli sazivatelji, nezakonite postupke gradske uprave u vezi rješavanja koncesije za žičaru, a o čemu se točno radi, pokušali su obrazložiti predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač, predsjednik dubrovačkog HSS-a Vido Bogdanović i predsjednik dubrovačke podružnice GLAS Dino Hadžiomerović.
- Ako je gradonačelnik kršio zakon kroz proces naplate koncesije za žičaru, ti mu novci ništa ne vrijede – istaknuo je Hadžiomerović.
- Moja je poanta pressice da bi netko, a to je glavni i odgovorni gradonačelnik, trebao biti odgovoran za nastalu štetu povodom njegovih nezakonitih i samovoljnih postupanja, a šteta je nastala za Grad, za turizam općenito i za državu – naglasio je Barač.
- Njegovi postupci su zlouporaba položaja i prekršenje ovlasti – nastavio je Jadran Barač. - Sve je počelo prije nešto više od godinu dana, kad je Gradsko vijeće usvojilo odluku o dodjeli koncesije za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika za društvo Excelsa nekretnine. Utvrdili smo odgovarajući tekst sa svim suglasnostima i potvrdama koje trebaju biti po zakonu. Gradonačelnik je kao ovlaštenik Grada trebao izvršiti odluku Gradskog vijeća, a on to nije napravio, nego se poziva na upozorenja DORH-a. Prema zakonu, a to piše i na odluci o dodjeli koncesije od prošle godine, DORH je dužan biti obaviješten i obaviješten je. Da bi nakon što smo mi potvrdili odluku, DORH poslao pismeno očitovanje gradonačelniku da oni misle da tu odluku ne bi trebalo sprovesti jer su u tijeku neki imovinsko-pravni odnosi i sudski postupci. Gradonačelnik je trebao odmah sazvati sjednicu Gradskog vijeća, predložiti poništenje odluke i objasniti zašto, kako bismo svi o tome bili obaviješteni – naglasio je Barač. - DORH je imao pravne alate da pokrene postupak nadzora zakonitosti ove odluke ili da pred nadležnim sudom pokrene postupak poništenja ugovora o koncesiji. DORH ne smije ulaziti u djelokrug ovlasti Gradskog vijeća – rekao je Barač. - Gradonačelnik je bio u osnovanoj dilemi, tko ne bi bio, i ja bi! - ipak je ustvrdio. - To je potvrdio i njegov uzvratni dopis. Meni osobno, gradonačelnik je prekršio svoje ovlasti – ponovio je.
- Žičara je zatvorena iz jednog jedinog razloga, a to je što nisu mogli predočiti potpisani ugovor o koncesiji. A nisu ga mogli predočiti jer je gradonačelnik samovoljno blokirao već donesenu odluku Gradskog vijeća. Zatvaranjem žičare je napravljena neprocjenjiva šteta za Grad Dubrovnik, i za turistički ugled i za građane Dubrovnika jer se nitko ne može koristiti uslugama žičare kao glavne atrakcije. Radi se o višemilijunskim gubicima za gradski i državni proračun i treba odgovarati za ovakve stvari. Vidljivi su elementi prinude i ucjene – zaključio je Barač.
- Ovo je situacija koja je izašla van okvira osnovnog demokratskog uređenja – istaknuo je Hadžiomerović. - To vam je otprilike kao da Sabor donese zakon i Plenković kaže 'ignorirat ću da je Sabor donio zakon' – povukao je paralelu odnosa gradonačelnik-Gradsko vijeće u slučaju žičare. - To gradonačelnik radi već godinu dana. Godinu dana jedan poslovni subjekt u ovom gradu ne dobiva na potpis ugovor koji je Gradsko vijeće izglasalo prije godinu dana. To nije kašnjenje od 15 dana – naglasio je predsjednik dubrovačke podružnice GLAS-a.
U konačnici je sve objasnio čelnik dubrovačkog HSS-a Vido Bogdanović.
- Nitko od nas nije protiv toga da Grad postigne najbolji mogući dogovor s operaterom žičare. Ali postoje razni načini kako do toga doći. Budući da se vrlo često na ružan način spominje bivši dubrovački gradonačelnik od strane vladajuće ekipe, ja bih još jedanput napomenuo da je upravo njegovim zalaganjem, temeljem zakona o žičarama, stvorena mogućnost da Grad išta naplati – naglasio je Bogdanović.
- Ne slažem se s Jadranom da je žičara neka atrakcija, to je običan komad žice s dvije kabine koje idu gore-dolje, a loša je jer je spora pa ljudi po dvije ure čekaju za doć na red. Svako austrijsko selo ima takvu 'senzaciju' i 'atrakciju'. Atrakcija je Dubrovnik i ovdje se ne radi o pukoj koncesijskoj naknadi da bi netko bio prevezen od točke A do točke B, nego se radi o položajnoj renti da bi taj netko tko dođe na točku B vidio ispod sebe Dubrovnik. Sad je pitanje koliko to vrijedi. Znam da je javnost već toliko napumpana da to vrijedi 30,40,50,60 i 70 posto. Možemo se satima svađati na Gradskom vijeću koji je pravi iznos i trajanje koncesije. Došlo se do iznosa i Gradsko vijeće je to bilo prihvatilo, utvrdilo tekst prijedloga ugovora. I onda je došlo 'društvo mudraca' koje se zove DORH i koje kaže da je malo 15, da treba uzeti 30 posto, a vjerojatno su cijeli život proveli na budžetu i nisu nikad zaradili kunu na tržištu i u poduzetništvu. Onda to sve skupa služi kao izlika da se godinu dana Gradsko vijeće drži, reko bi vam sad gdje. Rezultat svega toga je da dođe do blokade pogleda na atrakciju. I sad se na kraju sve to hoće prikazati kao uspjeh, to je ono što mene nervira u cijeloj priči – istaknuo je Bogdanović.
- Ako se hoćeš dogovoriti, onda treba razgovarati, a ne svađati se. Ne, nego onako balkanski, seljački, najveći uspjeh je 'mi smo zaustavili žičaru'. Neš' ti problema zaustavit' žičaru, isključi struju pa će stat sama. To je zbilja apsurd, na takav način i s takvim partnerom. Mene ne impresioniraju velika imena i bogati ljudi. Treba shvatiti s kime imaš posla jer ti je to sutra partner u drugim velikim poslovima. Treba održavati pozitivnu komunikaciju, a ne ko dva ovna na brvnu. Svaki sa svoje strane ima svog ovna na brvnu, i oni imaju jednog, našeg, domaćeg ovna, a mi imamo naše ovnove i udri jedan u drugoga. Jasno, nema dogovora. Na kraju sad ima dogovora, gle vraga, vratili se na onih 15 posto! Nemoj me činit budalom! - zaključio je Vido Bogdanović, naglasivši da će podržati svaki dogovor, a to su istaknula i druga dva sazivatelja press konferencije.
27. travanj 2024 17:35