StoryEditorOCM
Crna kronikaKAZNA UBOJICI

Željko Đekić na slobodu bi mogao najranije s 80 godina, presudu je saslušao bez vidljivih emocija. Sestra ubijene Vesne: Uvik je govorila da zna zašto se boji otić‘ od njega

Piše vladimir urukalo/sd
10. listopada 2022. - 16:22

Pomalo izgubljenog pogleda i bez ikakvih vidljivih emocija na licu, Željko Đekić (55) zvani Lika iz Splita, slušao je u ponedjeljak ujutro izricanje nepravomoćne presude na 38-godišnju zatvorsku kaznu, na koliko ga je osudilo sudsko vijeće splitskog Županijskog suda na čelu sa sucem Dinkom Mešinom.

Zatvorska kazna koja će za njega, ako bude pravomoćno potvrđena, vjerojatno značiti i boravak iza rešetaka do kraja života, izrečena mu je zbog teškog ubojstva izvanbračne supruge Vesne Perišić koju je ubio na okrutan ili podmukao način, kao i zbog toga jer ju je ubio nakon što ju je zlostavljao duže vrijeme prije ubojstva, piše Slobodna Dalmacija.

Postoji zakonska mogućnost da Đekić nakon dvije trećine izdržane kazne, ako ona bude ovolika, zatraži i ranije uvjetno puštanje na slobodu.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ako to, a govorimo o dalekoj budućnosti, bude nekim slučajem i odobreno, vani će izići kad bude imao 80 godina umjesto s 93 godine, koliko će ih imati nakon što izdrži punu zatvorsku kaznu. Naravno, sve u slučaju da uopće doživi takvu starost.

Zbog mišljenja vještaka da je opasan za okolinu, Đekiću je određeno i obvezno psihijatrijsko liječenje koje ima trajati najkasnije do prestanka izvršenja kazne zatvora.

Prema presudi sudskog vijeća, Đekić je svoju bivšu partnericu zaskočio dok je u trgovini "Lidl" u Poljičkoj ulici u kojoj je radila slagala artikle na police, a on joj se približio sleđa, vadeći nož ukupne duljine 30 centimetara i duljine oštrice 18 centimetara.

Od trenutka rođenja sina 2004. godine, po presudi, Đekić je na razne načine zlostavljao izvanbračnu suprugu, u više navrata joj je prijetio nožem, s kojim je pod jastukom i spavao.

Žrtva je ubodena i izrezana po sedam puta na svakoj ruci, a ubodena je po tri puta u svaki dio prsnog koša s tim da su posljednje tri rane, ona u srce i dvije koje su oštetile pluća, bile kobne, a to je i vještak patolog potvrdio.

image

Kaznu je odredilo sudsko vijeće predvođeno sucem Dinkom Mešinom

 

 

Vladimir Dugandžić/Cropix

- Ništa sporno nema oko kaznenog djela jer postoji snimka videonadzora na kojoj se sve jasno vidi. Sporan je bio kvalifikatoran oblik djela odnosno, po obrani, radi li se tzv. "običnom ubojstvu" ili teškom ubojstvu?

Iako je okrivljeni tvrdio da nije zlostavljao svoju žrtvu, imamo iskaze svjedoka, i to članova njezine obitelji, ali i iskaze žrtvinih radnih kolega koji su potvrdili da im se žalila zbog te situacije. A da je ubijena na okrutan način jasno je iz toga što je vještak kazao i potvrdio na raspravi da je trpjela muke, patnje i boli koje su dovele do smrtnog straha.

Uboli ste je 20 puta u 16 sekundi, što znači da ste joj zadali više od jednog udarca po sekundi. Čak i nakon što vas je jedna ženska osoba pokušala spriječiti, vi se ne zaustavljate nego tek kad su vas dva muškarca uhvatila i kad vam je ispao nož iz ruke - kazao je u svom obrazloženju sudac Mešin, posebno naglasivši Đekićevo sudjelovanje u Domovinskom ratu.

- Vi ste vidjeli u Domovinskom ratu stradanja, patnje i boli i unatoč tome ste ovako okrutno i bešćutno postupili prema žrtvi.

Ne dvojim uopće da ste imali težak život, posebice nakon ubojstva vašeg brata, kako bi se reklo, "na pravdi Boga" i vi ste zadnja osoba koja je trebala ovako nešto napraviti.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ostavili ste svog sina i bez majke, a sada i bez oca. Iskazali ste kajanje i žaljenje, ali je to bilo radi vas, plakali ste radi sebe i u svemu tražite opravdanje za ovakav čin - zaključio je sudac.

- Nama je ova kazna od 38 godina zadovoljena po ljudskoj pravdi, a mi se nadamo puno većoj kazni, onoj Božjoj, kad on dođe gori. Ne bi volila da samo tako umre, nego da pati jer njemu puno više znači to što će biti u zatvoru i što neće moći na kocku nego sama brojka.

Nitko mu nije mogao pripraviti novaca za tu njegovu kocku, nije mislio ni na nas, ni na maloga, ni na nikoga... Nadamo se da je ovo naš zadnji dolazak tu, da je ovo sve iza nas. Ona je tu gdje je, povratka nema, ali eto, dio u nama je na neki način zadovoljan - kazali su sestra i tetka pokojne Vesne Perišić.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Nek nas ovo sunce ugrije s tih 38 godina pa... Mislim da se ovo nije moglo spriječiti, prolazili smo s njom kroz dosta toga i uvik je govorila da zna zašto se boji i otići i pobići, mislim da je to bila, evo, ova situacija.

Ovo nije bilo pitanje hoće li se dogoditi, nego kad će se dogoditi - zaključila je sestra žrtve, a njen brat samo je kratko dodao: "Njemu je uvik bija kriv netko drugi...".

30. travanj 2024 22:14