StoryEditorOCM
Crna kronikaPotvrdio USKOK

Uhićen bivši saborski zastupnik i član središnjeg odbora HDZ-a osumnjičen da je svoju općinu oštetio za 425.000 kuna. Sve je ‘spiskao‘ na iće i piće, a uz to je novinaru uputio odvratne prijetnje

Piše Vladimir Urukalo/SD
25. listopada 2022. - 13:28

Vinka Zulima Virulicu, 68-godišnjeg diplomiranog pravnika, donedavnog saborskog zastupnika HDZ-a i člana Središnjeg odbora te stranke, a ujedno i jednog od nadugovječnijih općinskih načelnika u povijesti Hrvatske, uhitili su djelatnici PNUSKOK-a utorak u ranim jutarnjim satima u Segetu Donjem. Priveden na ispitivanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava. Informaciju o uhićenju potvrdili su nam izvori bliski istrazi, ali neizravno i Zulimov odvjetnik Nediljko Ivančević.

- Još ništa ne znam konkretno, upravo idem prema PNUSKOK-u - kratko nam je u utorak oko podneva komentirao odvjetnik Ivančević, otkriva Slobodna Dalmacija. 

Kako smo doznali, USKOK osnovano sumnja da je Zulim tijekom 2017. i 2018. godine kada je bio načelnik Općine i kada je imao ovlaštenje da koristi sredstva za reprezentaciju (čitaj čašćenje, ručkovi, večere, marende...-op.a.), naložio da se Općini Seget ispostavljaju računi konzumacije privatnih ručkova i večera u raznim lokalima i restoranima te ih je on sve potpisivao lažirajući, naravno, svrhu ugošćavanja. Na taj je način, sumnja USKOK, oštetio Općinu za najmanje 425 tisuća kuna. Istaknimo i da je Zulim na čelu navedene Općine proveo nevjerojatnih 27 godina od 1993. do 2020. godine. Prema podacima sa internetskih stranica Hrvatskog Sabora, Zulimu je mandat započeo 22. srpnja 2020. kao zamjeniku zastupnika Luke Brčića, a prestao mu je 4. siječnja 2022. godine.

Mediji su već naširoko i nadugo pisali o tadašnjim Zulimovim "bakanalijama" pa je tako pisano i da je samo u 2018. godini na reprezentaciju odnosno na hranu i piće na trošak općinskog proračuna potrošio 171.142,19 kuna od čega je u jednom danu "spiskao" gotovo sedam tisuća kuna u dva restorana - u "Frankieu" je na račun Općine račun od 2273 kune, a kod "Barba Bore" račun od 4679 kuna.

USKOK sumnja da je tijekom te dvije godine iz proračunskih sredstava plaćeno nešto manje od 10 tisuća eura računa koji su pravdani da su nastali ugošćavanjem raznih udruga - od Udruga invalida, KUD-ova, članova "HVIDRE", predstavnika splitskih sudova, DVD-ova pa čak i samog tadašnjeg župana Splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje te njegovog nasljednika Blaženka Bobana. No, svi su ti računi bili krivotvoreni, sumnja USKOK i nikad nitko od navedenih udruga i osoba nije zaista čašćen tih datuma koji su navedeni na računima.

Isto tako, preko 200 tisuća kuna su, kao troškovi ugošćavanja općinskih vijećnika, u te dvije godine navedeni na računima i to na njih ukupno 38, iako je po službenim evidencijama u 2017. godini bilo samo sedam, a godinu dana poslije devet sjednica Općinskog vijeća. Naravno, na ručkovima i večerama koje su se održavale nakon imaginarnih sjednica, Zulim nikad nije zvao vijećnike oporbe već su tim čašćenjima nazočili samo članovi njegove i stranaka koje su ga podupirale.

Još jedna stavka na koju je Zulim trošio općinski novac bilo je i izmišljeno čašćenje članova raznih Povjerenstava Općine Seget na što je u dvije godine utrošeno gotovo 100 tisuća kuna po sumnjama USKOK-a. Zanimljivo je da je Zulim kao načelnik bio toliko siguran u sebe i svoje ljude pa je bez problema na računima, kao vrijeme konzumacije jela i pića odnosno ugošćavanja članova vijeća i Povjerenstava, upisivao datume kada uopće nisu održavane nikakve sjednice niti radni sastanci. Na račun Općine se "žderalo" u već spomenutim restoranima "Frankie", "Barba Boro" te "Astoria", piše Slobodna Dalmacija.

Zulim je svoje podređene vodio po restoranima i povodom raznih blagdana, pa se tako jelo i pilo i u povodu Valentinova te raznih vjerskih blagdana, a sve su to plaćali građani.

Nakon ispitivanja očekuje se da će USKOK zatražiti i određivanje istražnog zatvora za bivšeg saborskog zastupnika.

Prijetio novinaru ‘Slobodne‘: ‘Znam tko si, đubre četničko, znam gdje živiš i da imaš dvije kćeri‘

Vinku Zulimu, 68-godišnjem bivšem HDZ-ovom saborskom zastupniku i nekadašnjem dugogodišnjem načelniku Općine Seget prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora zbog ozbiljnih prijetnji izrečenih Vinku Vukoviću, novinaru Slobodne Dalmacije. Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Zulima u kojoj ga tereti da je novinaru uputio prijetnje 20. siječnja ove godine oko podneva, kada ga je ovaj nazvao na mobitel. Zbilo se to samo dva tjedna nakon što je Zulimu prestao mandat saborskog zastupnika na kojem je bio od 22. srpnja 2020. kao zamjenik stranačkog kolege Luke Brčića.

- Neugodno sam iznenađen što sam o podizanju optužnice doznao od novinara, a ne od Državnog odvjetništva, no drago mi je što je pet i pol mjeseci nakon prijave ipak napravljen ovaj pomak. Ponajprije mi je drago zbog moje obitelji, ali i svih novinara koji pošteno obavljaju svoj posao i trpe ozbiljne prijetnje i gnjusne uvrede od raznih zulima koji svoju moć crpe isključivo iz činjenice što ih štiti Partija kojoj pripadaju i njezini organi - kazao je naš kolega Vinko Vuković.

Cijeli tekst pročitajte na ovoj poveznici:

HDZ-ovcu Zulimu, bivšem načelniku Segeta, prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora zbog užasnih prijetnji izrečenih novinaru ‘Slobodne‘: ‘Znam tko si, đubre četničko, znam gdje živiš i da imaš dvije kćeri‘

(PSD)

26. travanj 2024 14:14