StoryEditorOCM
Crna kronikaNA ODMARALIŠTU MACOLA

Učenike iz Korčule novcima u auto mamile dvije muške osobe na autocesti A1

Piše Dora Lozica
13. svibnja 2023. - 14:57

Jučer su se tri četvrta razreda Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule autobusima vraćali iz Gorskog kotara, terenske nastave "Škola u prirodi".

Stali su na odmorištu Macola gdje su, kako doznajemo, dvije starije muške osobe nudile djeci novac kako bi ih na silu ukrcali u automobil.

Roditelji su u šoku, djeca uznemirena, ono što se inače događa u filmovima, jučer se dogodilo na odmorištu Macola četvrtašima iz Korčule. Kako su nam ispričali roditelji napadnute djece, čija imena nećemo objaviti kako bi zaštitili identitet malodobnih žrtava, dvojica starijih muškaraca od kojih je jedan imao crnu kapuljaču duboko navučenu na lice, pokušavali su dječake i djevojčice namamiti u crni automobil marke Mercedes zagrebačkih tablica.

image
Victor De Schwanberg/science Pho/Science Photo Library Via Afp

"Nudili su im novce, po 10, 20 eura, prvo su vabili dječake, govorili su im dođi, pokazat ću ti automobil, ali dječacima je to bilo sumnjivo pa su ih odbili. Onda su krenuli na djevojčice", priča nam uznemireni roditelj napadnutog djeteta.

Kako doznajemo od jedne majke, djevojčicu su potezali za ruku uvjeravajući je da uzme novac i sjedne u automobil, drugi nam roditelj kaže kako su njegovu djevojčicu uhvatili za rame ne bi li je na silu ugurali u automobil, ali se srećom istrgnula. Roditelji nam otkrivaju što su im djeca ispričala kad su navečer stigla doma.

"Jednu su djevojčicu uhvatili za rame i pitali je ‘Ej curo, dođi sa mnom! Drugoj su djevojčici govorili ‘Sjedni s nama u auto, povest ćemo na koje god mjesto na svijetu želiš‘, a u rukama su imali puno novčanica od 10 i 20 eura. Dječaci su pitali jednog od njih da skine kapuljaču i pokaže lice, odbio je", prepričavaju nam roditelji što su čuli od djece.

"Jedan je dječak blagajnicu na odmorištu pitao tko su ti tipovi, a blagajnica mu je navodno prišapnula, bilo bi vam najbolje da uđete u autobus i maknete se iz ovdje. Znači da su blagajnici poznati od prije, kako oni, tako i njihove kriminalne radnje", zaključuju uznemireni roditelji.

Mali su Korčulani fantastično reagirali, nitko nije pristao na zamku, a neki su od njih počeli vikati i dozivati učiteljice koje su odmah shvatile ozbiljnost situacije, potrpale svu djecu u autobuse i detaljno ih izbrojile. Kad su se uvjerile da je svako dijete na broju, vozači su krenuli, a jedna je učenica, bez obzira na šok, zapamtila registraciju vozila! Učiteljice su ne čekajući nazvale ravnatelja škole Velebita Veršića koji je potom o događaju obavijestio Policijsku postaju Korčula.

image

Policija

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

"Čim su me učiteljice nazvale, odmah sam obavijestio PP Korčula. Rekao sam im i za registraciju automobila koju je jedna učenica zapamtila. Kad su autobusi s učenicima stigli u Korčulu, sinoć oko 23 sata, odmah smo išli u postaju dati izjave. U postaju su išle učiteljice, neki učenici s roditeljima i ja. Otkad sam ravnatelj, ovakav događaj još nikad nismo zabilježili", potvrdio nam je Velebit Veršić, ravnatelj OŠ Petar Kanavelić.

Kako doznajemo od roditelja, sinoć su se u PP Korčula zadržali do kasno u noć, a izjave su nastavili davati i jutros. Jedan je roditelj istaknuo da policija slučaju pristupa preblago.

"Nije mi jasno zašto nisu odmah zatvorili autocestu? Imali su tablicu automobila kojeg smo bez problema pronašli na internetu. Taj automobil nije registriran već pet mjeseci, prijavljen je na jednu firmu, prije je bio prijavljen na drugu, gotovo pa i ja mogu doći do počinitelja", priča nam nezadovoljni roditelj.

image

FB objava zabrinutog oca djevojčice

Društvene Mreže/

Srećom su svi učenici na sigurnom, ističu roditelji, no važno je obavijestiti javnost i druge roditelje da ne staju na pristanište u Macoli!

"Sigurno više nikad nećemo stati na to pristanište", kaže nam roditelj čije dijete nije napadnuto.

Iako bez težih posljedica, mali će Korčulani događaj ipak teško zaboraviti.

"Moja je kćer napadnuta, vukli su je za ruku, u autobusu je od šoka teško disala. Sinoć nije mogla zaspati, bila je uplašena, zvala me da spavam s njom", kaže zabrinuta majka.

Nazvali smo glasnogovornicu PU dubrovačko-neretvanske za izjavu, a Adriana Biskup ljubazno nas je zamolila da joj damo malo vremena kako bi provjerila sve navode, među ostalim, i s policijom iz Like. Njihov ćemo odgovor objaviti naknadno.

 

 

 

 

26. travanj 2024 14:04