StoryEditorOCM
Crna kronikaNa tajnoj lokaciji

U slučaju uhićenja u splitskoj policiji jedna je situacija posebno apsurdna! Melvanova supruga slobode koštala i suca

Piše Katarina Marić Banje/sd
15. veljače 2023. - 21:33
Upad policajaca u stan u kojem se skrivao Dean Majstorović; Željko Melvan na fotografiji s tjeralice kada su ga tražili zbog ubojstvaMUP

Dan prije uhićenja četvero splitskih policajaca koje je Vesna Melvan, supruga Željka Melvana, prijavila da su jataci zločinačke organizacije Deana Majstorovića zvanog Điđi, cijela obitelj sklonjena je na tajnu lokaciju. Po Vesnu Melvan i njezinu djecu je na adresu stana u Splitu došlo više službenih vozila, osobnih automobila i kombija sa zatamnjenim staklima, piše Slobodna Dalmacija.

Cijela operacija je nadzirana iz helikoptera kako bi se osiguralo da ih nitko ne prati. Susjedi obitelji svjedočili su opisanim događanjima.

- Mi smo znali da nju čuvaju jer i ona sama to nije skrivala i pričala je o tome. Od kada je dobila policijsku zaštitu, češće je izlazila i zadržavala se po trgovinama i kafićima oko zgrade.

Kad su u četvrtak došli po nju i djecu, čak su ogledalima provjeravali podvozje parkiranih automobila. Valjda zbog eksploziva. Mogu vam kazati sada kad malo razmislim da je bolje da su ih odveli jer smo svi bili izloženi opasnosti.

Samo mi treba da meni netko stavi bombu pod auto i da mi stradaju unuci, a nemam veze ni s čim - kazao je umirovljenik koji živi u obližnjoj zgradi.

Akcija usred dana

Donekle začuđuje što je akcija provedena usred dana, pred očima brojnih svjedoka, umjesto u tajnosti pod okriljem noći. Naime, četvero policajaca koji su uhićeni sumnjiči se i da su odali službenu tajnu, tj. podatak da čuvaju članove obitelji Melvan.

Očito je tajnost podatka o čuvanju obitelji Melvan prestala biti prioritet te je na prvome mjestu zamijenila hitnost postupanja da ih se skloni s adrese stanovanja. Cijeli slučaj, pozadina i odnosi među akterima, koji se protežu unatrag niza godina, podsjećaju na sapunice s "Televisa presenta".

image

Željko Melvan - glavni svjedok na suđenju zločinačkoj organizaciji Deana Majstorovića Điđija, trenutno na odsluženju kazne za ubojstvo

Duje Klaric/Cropix

Članovi obitelji Melvan postali su štićene osobe nakon što je krajem siječnja ove godine Željko Melvan, koji se nalazi u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama zbog ubojstva, svjedočio protiv članova zločinačke Deana Majstorovića zvanog Điđi iz Splita. Na čuvanju obitelji Melvan raspoređeni su pripadnici Interventne jedinice policije te inspektori iz Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske.

Osim u njihovu domu, čuvali su ih i prilikom izlaska te jednog od njih i na radnom mjestu. Tijekom tog razdoblja policajci su razgovarali s članovima obitelji, da bi u konačnici pojedine njihove izjave Vesna Melvan i njezin sin prijavili kao inkriminirajuće.

Procijenili su da je četvero policajaca pokušalo utjecati na njih kako bi Željko Melvan izmijenio iskaz kojim tereti Deana Majstorovića i ostalu ekipu. U USKOK-ovu priopćenju o rješenju o provođenju istrage navedeno je kako su tri policajca verbalno i drugim radnjama implicirala Vesni Melvan i njezinu punoljetnom sinu kako je Željko Melvan pogriješio tereteći članove zločinačke.

Osim kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i sprječavanja dokazivanja, troje policajaca i još jednog kolegu sumnjiče i za otkrivanja identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka jer su na radnome mjestu sina Vesne Melvan kazali koji je razlog njihovih dolazaka.

image

Akcija uhićenja Deana Majstorovića

MUP

Tri od četiri policajca smještena su u istražni zatvor na splitskim Bilicama: dvoje inspektora s "organiziranog" starih 37 i 50 godina te 37-godišnji interventni policajac. Drugi interventni policajac star 34 godine priznao je da je pričao sa šefom mladića kojeg je štitio i objasnio mu koju dužnost obavlja u njegovu lokalu.

Nakon priznanja je dao otkaz u policiji te je time prestala opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo, čime mu je dopuštena obrana sa slobode. U cijeloj situaciji je apsurdna situacija da je 37-godišnji inspektor iz Službe organiziranog kriminaliteta, koji je u istražnom zatvoru završio pod sumnjom da je doušnik zločinačke organizacije Deana Majstorovića, vodio akciju njegova uhićenja.

MUP sve snimio

U svibnju 2020. godine, kada su uhićeni članovi zločinačke ekipe, Dean Majstorović je zatečen u stanu na predjelu Firula u Splitu gdje je boravio. Na vrata mu je s ostalim timom koji je taj dan sudjelovao u opsežnoj akciji došao upravo 37-godišnji inspektor, koji je pretražio šefa zločinačke i stavio mu lisičine.

Sve je dokumentirano na videoklipu koji je MUP objavio nakon uhićenja. Akciji uhićenja je prethodilo 14 mjeseci tajnih mjera nadzora tijekom kojih su se prikupljali dokazi protiv Deana Majstorovića i ekipe i u kojima je sudjelovao i 37-godišnji policajac, sada uhićen da je njihov doušnik.

image

Početak ponovljenog suđenja Deanu Majstoroviću i skupini optuženoj za organizirani kriminal

Jakov Prkic/Cropix

U nastavku istrage će se saslušati Vesna Melvan i njezin sin, a osim toga će USKOK nastojati prikupiti što više dokaza o "impliciranju da se promijeni iskaz". Inače, ova uhićenja nisu prvi put da je Vesna Melvan ključni svjedok u USKOK-ovu slučaju.

Upravo njezino svjedočenje je zajedno s ostalim dokazima omogućilo osuđujuću presudu protiv Roberta Pešutića, bivšeg suca Općinskog suda u Splitu. On je pravomoćno osuđen na tri i pol godina zatvora nakon suđenja na Županijskom sudu u Rijeci tijekom 2014. godine.

Tijekom postupka je protiv njega svjedočila Vesna Melvan, koja je kazala da je sucu platila 600 dolara i 2000 kuna za povoljnu presudu njezinu tada izvanbračnom suprugu Željku Melvanu. Kako ga je Pešutić osudio na uvjetnu kaznu, a ona je smatrala da je platila za oslobađajuću, prijavila ga je za primanje mita.

Tijekom suđenja su preslušane i snimke njihovih razgovora u kojima je Vesna Melvan prijetila Robertu Pešutiću kako će ga prijaviti, a on nju vrijeđa: "Smeće dilersko, ja ću tebe prijaviti, policija sve zna o tebi, ti si lopovica i narkomanka, poznata lažljivica i klošarka."

Slučaj Pešutić

Unatoč njegovim tvrdnjama, sud je poklonio vjeru iskazu Vesne Melvan i osudio ga. Dvije godine nakon toga, kada je Željko Melvan na splitskom sudu osuđen zbog razbojništva na tri godine zatvora, Vesna Melvan je za medije tvrdila kako mu se pravosudni sustav osvećuje jer je ona takoreći osudila Roberta Pešutića.

image

Bivši sudac Robert Pešutić tijekom izricanja presude
 

Tea Cimas/Cropix

Svoju odanost suprugu dokazala je i tijekom njegova bijega kada su ga tražili zbog ubojstva Vedrana Marendića (53) zvanog Sarun u lipnju 2019. godine u Sinjskoj ulici u Splitu zbog duga od 3000 kuna. Melvan je uhićen u siječnju 2020. godine na benzinskoj postaji u Kninu u osobnom automobilu Citroen Picasso kojim je upravljala njegova supruga Vesna.

Za navedeno ubojstvo osuđen je na 19 godina zatvora u studenom 2021. godine. Kada je u siječnju ove godine doveden iz zatvora u Glini da bi svjedočio protiv Majstorovića i ostalih, izjavio je da su od njega naručili tri ubojstva koja nije izvršio.

28. travanj 2024 02:45