StoryEditorOCM
Crna kronikaFinula na sudu

Suprug joj donio psića, a bešćutna Dalmatinka odlučila ga se riješiti, jezivi su detalji njenog čina. Nesretno štene ugurala je u kutiju dok je cvililo...

Piše DV /SD
4. studenog 2022. - 20:52

Na sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine osuđena je nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu 36-godišnja frizerka iz Makarske i to zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja.

Sudac Daniel Ban osudio ju je jer je 3. lipnja 2019. godina oko 10 sati u Gornjoj Podgori svog psa mješanca po imenu Riki, starog samo tri mjeseca, stavila u plastičnu kutiju da bi onda to tu kutiju stavila u kartonsku kutiju te je omotala plastičnom crnom vrećom za smeće.

image

Ilustacija

Vlado Kos/Cropix/Cropix

Naposljetku je cijeli "paket" oblijepila samoljepljivom selotejp trakom kako psić ne bi mogao izaći te je tako zatvorenu kutiju sa psićem, bez hrane i vode, ostavila na parkiralištu pored ulaza u Park prirode Biokovo.

Srećom, dan poslije je nesretnog štenca oko 8 sati pronašao i spasio planinar.

U svojoj je obrani 36-godišnjakinja rekla da se smatra krivom i da je psića doveo njen suprug iz Makarske jer je "jedna žena poklanjala pse". Psića je doveo u podstanarski stan u kojemu stanuju suprug, ona i njihovo četvero djece iako mu je govorila da psa odvede na selo zato što susjedima može smetati lavež psa.

- Pas nije lajao, ali je cvilio, jer je bio malo štene. Pas je kod nas bio tri mjeseca, a kako je suprug na poslu, a ja sama s djecom, jedan dan sam spakirala psa u kutiju u koju sam stavila hranu i vodu te sam zatvorila kutiju ljepljivom trakom, odvezla se autom na Biokovo i na sam ulaz, na vidljivom mjestu ga ostavila. Nisam razmišljala što može biti, a tada sam bila trudna, pa je i to utjecalo na mene. Shvaćam sve moguće posljedice, žao mi je i molim da sud sve uzme u obzir - kazala je pred sudom.

No, sud je utvrdio da je tromjesečnom Rikija stavila u plastičnu pa kartonsku kutiju i oblijepila selotejpom kako ne bi mogao izaći te ga je ostavila bez hrane i vode.

image

Ilustracija

Andrija Lucic Cropix

- Stavljanjem psa u dvije kutije, omatanjem kutije PVC vrećom, potom selotejp trakom, sve kako bi onemogućila izlazak psa iz kutija, što sve poduzima u izravnoj namjeri, okrivljena je svjesna da na takav način zlostavlja psa. Razlog koji opisuje u obrani nije opravdan razlog takvim radnjama kojima zlostavlja psa i ostavlja ga na javnom mjestu, iako ga je mogla predati drugim osobama ili udrugama.

Zbog načina na koji je psa zatvorila u kutije, da pas ne može izaći niti mogući prolaznici na mjestu gdje je odložila kutiju mogu odmah imati saznanja da se radi o ostavljenoj životinji u kutiji, ostvaruje obilježja teškog zlostavljanja psa, nanosi mu nepotrebnu bol i patnje - naveo je sudac u svoj presudi.

Za ovo je kazneno djelo propisana kazna zatvora do godinu dana, no sud joj je nepravomoćno izrekao uvjetnu kaznu jer su u obzir uzete olakotne okolnosti i to "držanje okrivljenice u postupku, priznanje, njeno obiteljsko stanje, da je majka petero maloljetne djece o kojima je dužna skrbiti te da je nezaposlena i ne ostvaruje prihode...".

Kao olakotno uzeto je i to što je iskreno priznala i pokajala se, a otegotne okolnosti sud nije utvrdio.

26. travanj 2024 13:04