StoryEditorOCM
Crna kronikaGnjusan slučaj

Sud smanjio kaznu monstrumu sa splitskog područja koji je silovao maloljetnu kćer s intelektualnim teškoćama. Ostala je trudna i rodila dijete, užas je razotkrio član obitelji

Piše Vladimir Urukalo/sd
2. studenog 2022. - 16:36

Nakon što je krajem veljače ove godine na ukupno 20 godina zatvora na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen 60-godišnjak sa splitskog područja i to zbog silovanja svoje maloljetne kćeri prije pet godina, a koja je nakon tog gnjusnog čina ostala trudna naposljetku rodivši dijete, Visoki kazneni sud je monstrumu pravomoćno smanjio kaznu zatvora za četiri godine, piše Slobodna Dalmacija.

Sudsko vijeće suca Dinka Mešina dalo je 60-godišnjaku 13 godina zatvora za jedno djelo silovanja maloljetne osobe s poteškoćama u razvoju koje je za posljedicu imalo trudnoću te 11 godina zatvora za drugo gnjusno nedjelo. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Dinka Mešina izreklo mu je dva desetljeća zatvora ne nalazeći niti jednu jedinu olakotnu okolnost.

Sudsko vijeće Visokog kaznenog suda sastavljeno od sutkinja mr. sc. Ljiljane Stipišić koja je bila predsjedinca te sutkinja dr. sc. Lane Petko Kujundžić i Snježane Hrupek - Šabijan odlučilo je uvažiti dio žalbe osuđenika u kojem se osvrće na visinu kazne i navodi da splitski sud nije cijenio olakotne okolnosti - stariju životnu dob i vrlo loše zdravstveno stanje.

Sutkinje su zaključile da je "optuženik kao žalitelj u pravu da se radi o osobi starosti 60 godina, umirovljeniku s minimalnom mirovinom". Smatraju da je kazna od 13 godina za "teško kazneno djelo protiv spolne slobode kojim je žrtva zatrudnjela i rodila dijete..." ispravna, dok je ona za drugo djelo silovanja bez takve posljedice trebala biti manja pa su mu zato dali 7 godina odnosno objedinjenih ukupno 16 godina.

Splitski monstrum je tijekom svoje obrane negirao da je napravio ono za što ga se teretilo, a to je da je u listopadu 2017. godine u stanu u Splitu legao u krevet kraj svoje kćeri s intelektualnim teškoćama te ju je usprkos njenom protivljenju, upotrijebivši silu kako bi svladao njen otpor, silovao.

Za 60-godišnjaka je utvrđeno tijekom postupka da je ubrojiv i da nema izraženijih psihičkih poteškoća, iako je tijekom suđenja postalo jasno da je njemu ovakvo ponašanje bilo "normalno" i razumljivo te je iskazivao čuđenje takvim interesom i uplitanjem policije i pravosuđa u "njihove obiteljske stvari".

Usprkos njegovom negiranju, krunski dokaz koji je dokazao njegovu krivnju bila je DNK analiza koja je pokazala da je baš on otac djeteta kojeg je rodila njegova kćer. Nakon što mu je to predočeno, kazao je ravnodušno da će on u tom slučaju priznati da je dijete njegovo.

Žrtva je, nakon što je rodila, okolini govorila da je otac djeteta neki njen poznanik, a tek nakon što je o svemu progovorio jedan bliski član obitelji, razotkrila se užasna istina. Njen je otac već prije kazneno osuđivan i to zbog nanošenja teške tjelesne ozljede prema bliskoj osobi ili ranjivoj osobi, nedozvoljenog posjedovanja oružja te krađe.

Žaleći se na splitsku presudu od 20 godina, 60-godišnjak je tvrdio da je povrijeđen zakon jer to što je žrtva bila maloljetna sama po sebi, po njemu, ne znači da je samo zbog toga bila posebno ranjiva. Ustvrdio je i da nije znao da mu kćer intelektualne teškoće iako je priznao da joj je prestao davati lijekove koji su joj bili propisani jer je od njih bila umorna.

Nakon što se nije u veljači pojavio na izricanju presude, isti je dan uhićen po nalogu Županijskog suda i od tad se nalazi iza rešetaka. A tamo će provesti i slijedećih 16 godina svog života.

03. svibanj 2024 06:53